System dozoru elektronicznego część IV

• Autor wątku Autor wątku bartekewa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
pb34499 napisał:
Kurator zawodowy zjawi się po twoją zgodę zaraz po pomiarach.

Dziękuję za odpowiedź :) bo właśnie nie wiedziałam czy mam od razu z tą zgodą pędzić do sądu

A czy orientuje się ktoś jak wygląda sprawa dozoru w Lubelskim? Czy sąd odrzuca dużo wniosków czy przeciwnie?

Dzięki za odpowiedź studenci/fachowcy :)

Sprawa prosta, zatarcie następuje z mocy prawa po 10 latach :) pozdrawiam

Nie do konca to jest jasne kolega na tym forum pisał co innego. Wyrok był w zawieszeniu minął w kwietniu 2014. Koniec okresu próby 2014 kwiecień,ale ze grzywna uregulowana zastępczą karą i wpłatą to zatarcie następuję w dniu wywiązania się ze wszystkich obowiązków grzywna byla karą orzeczona przy karze w zawieszeniu. To jest częściowe zatarcie? Wyrok w zawieszeniu w Krk nie może widnieć bo jego okres próby minął. Co do ograniczenia wolności jasne to na 100 % to tez byla zastępczą kara za nie odrobienie godzin. W związku z wyrokiem w zawieszeniu jesli nie może juz widnieć w Krk a jesli chodzi o grzywnę z wyroku w zawiasach to sama grzywna widnieje? ,ze za nią odsiadywałem wyrok i paragraf ? Z tego co wiem nie ma częściowego zatarcia. Choc tu kara pierwotną były kary grzywny i ograniczenia wolności. Czytałem ,że to jest brane pod uwagę i od tego czas się liczy. To tej pierwszej kary już być nie powinno w zawieszeniu a za ograniczenie 3 lata od wywiązania się według nowelizacji. Nie zostałem skazany na bezwzględną kare pozbawienia wolności tylko na zastępcze kary w miejsce grzywny i kary ograniczenia wolności. Zastępcza kara to jest to samo co bezwzględną kara pozbawienia wolności. A co z karą pierwotną??

Ostatnia edycja:
Witam. Jezeli wyrok zostal orzeczony 18 marca 2013 r. Na kare 2 lat pozbawienia wolnosci w zawieszeniu na 3 lata i zostal on odwieszony 20 maja 2015r. To czy po 1 lipca osadzony moze ubiegac sie o SDE? Dodam ze w wyroku jest dolaczona grzywna przeliczona na 60 stawek w kwocie po 10zl kazda z nich.

Ostatnia edycja:
nie może. KArę pozbawienia wolności w SDE można odbyć, jeżeli nie przekracza 1 roku.

PodPrąd napisał:
nie może. KArę pozbawienia wolności w SDE można odbyć, jeżeli nie przekracza 1 roku.

I zmiany ktore weszly 1 lipca nic nie daja w tej sprawie?

Niewiele osób się w tym orientuje, więc napiszę:
zmiany które weszły 1 lipca zmieniają sytuację na gorsze. SDE nie jest już formą odbywania kary pozbawienia wolności, a jedynie formą kary ograniczenia wolności.

W związku z powyższym kończy się powoli "pula" potencjalnych beneficjentów SDE w starej formie, bo obejmuje ona jedynie osoby skazane prawomocnie przed 1 lipca 2015r.

Jeśli prawomocny wyrok zapadł po 1 lipca, to nawet jeśli kara nie przekracza 1 roku pozbawienia wolności skazany nie może ubiegać się o zgodę na odbycie kary w SDE.

Również zwiększenie wymiaru kary pozbawienia wolności, którą można odbyć w SDE nie nastąpiło.

JAk widać SDE będzie chyba powoli umierać, niestety.

Dziekuje za odpowiedz.wyhodzi na to ze wychowawcy w zakladach karnych wprowadzaja osadzonych i ich rodziny w blad dajac im nadzieje, ze jest jeszcze inne wyjscie.:(

Wychowawcy (podobnie jak większość kuratorów sądowych) bardzo słabo znają przpeisy.

W takim wypadku mogli by nie dawac blednych informacji.
A co do SDE to na roznych forach mozna przeczytac inne informacje. Gdzies czytalam ze jezeli w wyroku jest uwzgledniona grzywna to jakos ta obraczka przysluguje

Witam mam pytanie mianowicie odbywam kare w sde jest to kara zastepcza za kare grzywny konczy sie 8 wrzesnie lecz chcialbym wplacic reszte i tu pojawia sie problem czy jest taka mozliwosc ze pojde do kasy sadowej wplace wedlug starych zasad te czesc ktora zostala do odsiadki minowicie 3900pln pokaze w sadzie penitencjarnym potwierdzenie wplaty i zdejma mi obraczke czy jednak po nowelizacji bede musial wplacic dwukrotnosc kwoty ktora zostala do wplacenia? Prosze o odpowiedz bo nie wiem c mam robic moja panin kurator jest zielona na ten temat a w dodatku jest na urlopie do polowy sierpnia. Dziekuje z gory za odpowiedzi. Trzymajcie sie mocno.

Witam.
Bardzo proszę o pomoc i odpowiedź na moje pytanie.

Mój brat ma wyrok 2,5 roku. Obecnie został zatrzymany i przebywa w areszcie śledczym do czasu przydziału konkretnego więzienia.
Czy możemy się starać o system SDE i czy jest jakakolwiek szansa że Sąd przychyli się pozytywnie do prośby ?

Dodam jeszcze że przez 8 lat się ukrywał zagranicą i po powrocie stawił się dobrowolnie.
Obecnie jest w areszcie 2 dni.
Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedzi.

Nie ma możliwości odbywania kary w SDE jeśli przekracza 1 rok pozbawienia wolności.

Witam serdecznie. Moja dziewczyne dzisiaj zatrzymali na komendzie przy czym zwabili ją specjalnie i okazalo się że ma 10 miesiecy do odsiadki. Co tutaj począć w tej sprawie. Dzisiaj zapewne juz trafiła do zakładu karnego . Czy pisać juz teraz odnośnie dozoru elektroczniego bo innej opcji chyba nie ma. Chodzi o paragraf 278 na podstawie arytuklu 278kpk w zw. z art. 79 kkw

Witam. Mam pytanko : mianowicie, mam założone SDE już 1,5-2 miesiąca (czas mi się zlewa...) Dotychczas bez naruszeń, ale...
Mam mieszkanie 2piętrowe, podczas pomiarów i zakładania, wszystko okej. Na dole mam kabine i to zwyczajowo tam biorę kąpiel.
W nocy z soboty na niedziele, z racji "wolnej chaty" trochę znajomych wpadło, mniejsza o szczegóły. Ale na piętrze (bardzo grube ściany, ale no...) mam wannę. No i wziąłem sobie kąpiel. Zwyczajowo nogi w górę wykładam, ale wiadomo, w wannie fajnie się powiercić (ale od czasu SDE kąpiel brałem pierwszy raz).
No i dzwoni wczoraj kurator i mówi, że są 2-3 naruszenia po ok. 45 sekund( defakto wejście z wstawieniem syry do wanny pełnej wody, popluskanie się i wyjście ) dokładnie w czasie, kiedy brałem kąpiel. Wanna dość duża, ale to możliwe, żeby woda zakłócała tak zasięg?
+ początkowo nie skojarzyłem, odprowadzałem gości do progu chwilę wcześniej więc na szybko rzuciłem takie wytłumaczenie, że może coś : no przecież nie zdążyłbym z 3 piętra i schodami wokół windy zwiać na 45 sekund na parter i z powrotem, a tak w ogóle to po jaki grzyb? Więc myślałem nad telefonem do centrali, aby przyszli i mając możliwość odczytu (i sprostowania tego potem, naniesienia poprawek, cokolwiek) sprawdzili to ze mną. Wskoczę w kąpielówki, wanna pełna wody i sprawdzą czy sygnał przerwano.
Ma to sens? Chcę szybciej wyjść, mam dziecko w drodzę, mam stałą pracę, ale "rozwojówkę", w wieku 21 lat nie przynosi to znacznych dochodów, więc możliwość robienia po godzinach i w weekendy byłaby wybawieniem. Chcę potomkowi byt zapewnić dobry. Proszę o odpowiedź na wszystkie moje pytania. Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
pawlaqse napisał:
Więc myślałem nad telefonem do centrali, aby przyszli i mając możliwość odczytu (i sprostowania tego potem, naniesienia poprawek, cokolwiek) sprawdzili to ze mną.
Zadzwoń i powiedz, że sygnał zanikł a podczas pomiarów było OK. Przyjadą, sprawdzą i ewentualnie poprawią.

Ptasior napisał:
Zadzwoń i powiedz, że sygnał zanikł a podczas pomiarów było OK. Przyjadą, sprawdzą i ewentualnie poprawią.

Właśnie zadzwoniłem, powiedzieli żeby zwrócić się do kuratora, aby on zażądał ponownej kalibracji... Napisałem mail do kuratorki (2x w tygodniu po kilka godzin jest pod telefonem, prywatnego nie podała ( ciekawę co mam kur** zrobić, gdy np. strzeli pasek napędowy po drodze, a oni zawsze każą do kuratora dzwonić najpierw) ...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót