System dozoru elektronicznego - część V

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
exceptio

exceptio

Moderator
Odpowiedzi
5 592
Z dniem 15.04.2016 można odbywać karę pozbawienia wolności w systemie dozoru elektronicznego. Kara nie może przekraczać jednego roku PW.

Strona ministerstwa na temat Systemu dozoru elektronicznego: System Dozoru Elektronicznego | Strona informacyjna

Poniżej otwieram dyskusję

Ostatnia edycja:
czy wiadomo kiedy ewentualnie zostaną przywrócone stare zasady sde

Jak zapowiada ministerstwo sprawiedliwości prawdopodobnie 15 kwietnia br.

Pyt.1: Czy o dozór można się starać z wiezienia z małym wyrokiem? (pół roku)
Pyt.2 Czy odsiadywanie za nie wykonanie prac społecznych wiąże się z odmową dozoru , w sensie iż nie ma takiej opcji.

Na razie nie można sie starac, bo nie ma juz SDE za kare pozbawienia wolnosci.

Tak jak pisze moderator wyzej, prawdopodobnie bedzie mozna od 15 kwietnia.

Jonhy napisał:
Na razie nie można sie starac, bo nie ma juz SDE za kare pozbawienia wolnosci.
Chyba że wyrok zapadł i uprawomocnił się wcześniej niż 1 lipca 2015

Z wpisu pb34499 widać, że rząd przyjął w styczniu projekt ustawy. Czy stosowna nowelizacja została już przegłosowana przez parlament i uzyskała podpis prezydenta?

Czy nie w niej żadnych wyłączeń dla wyroków wydanych po 1 lipca 2015 roku do czasu wejścia w życie znowelizowanych przepisów?

Zmiany wchodzą w życie z dniem 15 kwietnia 2016 roku

Czyli wniosek o odbycie kary w SDE można złożyć dopiero po 15 kwietnia 2016?

O tyle o ile wyrok zapadł po 1.07.2015.

To było zarządzenie kary zastępczej po 01-07-2015. Wniosek o odbycie tej kary należy złożyć 15 lub po 15 kwietnia 2016 tak?

Karę zastępczą można odbywać w SDE?

U mnie Ptasior było tak, że po podpisaniu przez prezydenta ustawy 29 marca moja kuratorka poleciła od razu składać wniosek o SDE i przesłać kopię jako uzupełnienie do wniosku o odroczenie kary. Na moją uwagę, że ustawa wchodzi od 15 kwietnia powiedziała, że żaden sąd przez dwa tygodnie nie zajmie się sprawą a jeśli odrzuci z powodów formalnych czyli zbyt wczesnego zgłoszenia wniosku to mam złożyć nowy i jest szansa, że sąd na tym samym posiedzeniu go rozpozna.

Efekt jest taki, że na najbliższy piątek a więc tydzień po zgłoszeniu wniosku będę miał w domu pomiary, a później będę oczekiwać na samo posiedzenie, które z pewnością odbędzie się po 15 kwietnia.

Na szczęście mam już decyzję o wstrzymaniu wykonania kary pozbawienia wolności do czasu prawomocnego rozpoznania mojego wniosku o odroczenie więc spokojnie oczekuję na posiedzenie licząc, że otrzymam szansę na odbycie kary w domu.

Mój przykład nie może być miarodajny ponieważ uważam, że niektóre porady mojej kuratorki mijały się z logiką i procedurami, ale jak dotąd dobrze mi się z nią współpracuje.

Pomiar zrealizowany, zostało czekać na posiedzenie i decyzję gdzie spędzę "wakacje".

Czy po nowelizacji bedzie przydzielane sde przy wyroku pozbawienia wolności ? Jak tak to maksymalny wyrok ?

WItam.
Mój mąż także złożył wniosek o dozór elektroniczny kurator i pomary juz były. Wokande ma 6 maja w zk. Moje pytanie dotyczy wrazenia zgody na dozór własciciela mieszkania ktore nam wynajmuje. Oswiadczenie podpisał ale nie bedzie z nim zadnego kontaktu gdyz wyjechał za granice czy sad bedzie chciał skontrolować czy napewno to on podpisał tą zgodę? Sąd nic nie wspomniał o umowie najmu tylko ta zgoda własciciela.
Proszę o odpowiedz.

Nic nie będą sprawdzać, jeszcze się z tym nie spotkałem.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót