System dozoru elektronicznego - część V

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Tu a propos Twojej sytuacji:
Art. 43li.kkw. W przypadku objęcia wyrokiem łącznym kary pozbawienia wolności
wykonywanej w systemie dozoru elektronicznego sąd penitencjarny z urzędu uchyla
zezwolenie na odbycie tej kary w tym systemie, co nie stoi na przeszkodzie
jednoczesnemu udzieleniu zezwolenia na odbycie kary łącznej pozbawienia wolności
w systemie dozoru elektronicznego, jeżeli zachodzą warunki określone w art. 43la §
1.

Nie mogę się doczytać w przepisach a wychowawca w więzieniu Twierdzi, że sprawdzany jest właściciel lokalu.
Czy są obostrzenia co do karalności właściciela lokalu. Ma na koncie jakiś drobny wyrok w sprawach gospodarczych który nie uległ jeszcze zatarciu. Czy to podlega w ogóle weryfikacji.
Czy prawo do dysponowania lokalem przez właściciela potwierdza on oświadczeniem czy przedstawia wypis z KW lub Akt N?
Co w przypadku gdy w mieszkaniu nie jest nikt zameldowany?
Mieszkanie jest wynajmowane, a odbywający karę jest na umowie najmu.

Przepisy mówią jedynie o zgodzie osób wspólnie zamieszkujących. Nie ma formalnego obowiązku posiadania zgody właściciela, choć zdarza się, że Sądy takiej zgody chcą.
Co w przypadku gdy w mieszkaniu nie jest nikt zameldowany?
Nic. Istotne jest, kto fizycznie w lokalu zamieszkuje a nie kto jest zameldowany.
Mieszkanie jest wynajmowane, a odbywający karę jest na umowie najmu.
Proponuję rozmowę z właścicielem mieszkania nt. tej sytuacji - taka "niespodzianka" może zdziwić właściciela i skończyć się wypowiedzeniem umowy najmu ( czyt. niepotrzebnymi kłopotami z miejscem odbywania kary ).

Witam. Od 10 kwietnia zostałem zwolniony z zakładu karnego ,a 14 kwietnia założyli mi opaskę. Dzwoniłem do kuratorki dzisiaj w celu spotkania i zmiany harmonogramu ,lecz powiedziała mi ,ze nie ma jeszcze moich papierów . Moje pytanie brzmi..ile czeka się na dokumenty ,żeby dotarły do kuratorki ? Chciałem zacząć prace ,lecz mój harmonogram nie pasuje totalnie do godzin pracy jakie będę miał.

Podczas posiedzenia sądu nie wiedziałeś jeszcze o godzinach pracy? Dokumenty do kuratora powinny dotrzeć w ciągu kilku dni. Masz już umowę? Zaświadczenie, że zostaniesz zatrudniony? Musisz je pozyskać jeśli chcesz mieć możliwość wychodzenia do pracy. A na razie musisz uzbroić się w cierpliwość.

Witam złożyłem wniosek o dozur elektroniczy sad nie przyznał mi ze wzgledu na nie wywiazanie sie z kary. Po 3 mniesiacach ponownie złozyłem pismo o dozur ale tym razem przyszła mi odmowa ze wzgledu na slaby zasieg. Czy moge sie odwołac i poprosic o ponowny pomniar ? Dodam ze pierwszym razem nie było zadnych przeciwskazań zasieg spelnial normy odbyła sie sprawa s sadzie. Co moge zrobic w tej sytuaci . Pomniar robiony w tym samy mniejscu zamnieszlania . Prosze o odp

Jeśli sąd odmówił zgody na SDE wydając stosowne postanowienie w tym przedmiocie to w ciągu 7 dni możesz złożyć zażalenie na to postanowienie.

Dzienkuje za odpowiec. Mam jeszcze jedno pytanie mój brat starał sie o dozór ma wyrok 8 miesiecy ale sad mie wyraził zgody obecnie odsiaduje już wyrok jest w zakładzie ponat 3 miesiece . I moje pytanie oco lepiej składac ponowny wniosek o odbycie kary w SED czy wniosek o warunkowe zwolnienie. Czy można jedno i drugie zlozy czy trzeba osobno. Naco sa wieksze szanse? Prosze o pomoc

Zależy kto o co chce się starać. Można złożyć o jedno i drugie równolegle.

W piątek 20.04.2018 r. wysłałem wniosek o SDE ,ale nie wziąłem pod uwagę,że harmonogram trzeba też załączyć.
Co mogę teraz zrobić,dosłać ten harmonogram,czy poczekać za info od nich ?

Napisze jak przebiega mój tok sprawy,jeśli kogoś to interesuje.
23.04 odebrano wniosek o SDE -dostałem potwierdzenie,że wniosek doręczony,24.04 dzwonili,że na dzień następny bdz.pomiar i tak 25.04 byli od pomiaru.
Dziś 30.04.dostałem wezwanie z SR o wstawienie się do ZK na dzień 21.05,zaraz zadzwoniłem do SO w sprawie SDE i tam rozprawa na 22.05. Tak,więc czekanie w niepewności,czy rozpatrzą pozytywnie,mimo iż wszelkie przesłanki są na tak

Jak przypuszczam nie składałeś wniosku o wstrzymanie wykonania orzeczenia? Myślę, że ZK nie odeśle do 22 maja informacji do sądu, ze się nie stawiłeś do odbycia kary. Jeśli sąd zgodzi się na odbycie kary w SDE, to na posiedzeniu dostaniesz postanowienie. Gdyby stało się tak, że policja przyjechała by po Ciebie już po posiedzeniu, pokażesz postanowienie i do ZK Cię nie doprowadzą.

Wmiosek o wstrzymanie do czasu postanowienia o sde wysłałem do SR,a oni wysłali do SO,wiem bo wczoraj podzwoniłem do obydwu sądów i mi gadali,a ZK po trzech dniach od niestawienia się zaczyna działać.Tak więc o to mogę być spokojny.Niepewność co do sde pozostaje,mimo iż kuratorka mówiła,że na 99 % dostane,wszystko w rękach sędziny.

Witam.Chce poinformować,że otrzymałem pozwolenie na dozór.

Witam mam dwa pytania. Z gory dzieki za odp.
1. Czy po ichyleniu dozoru sad moze noe zarzadzic posiedzenia?
2. Czy moze nie informowac w zaden sposob o swojej decyzji tj o uchyleniu?

Witam mój narzeczony obecnie przebywa w zakładzie karnym od 11 kwietnia tego roku koniec kary mu wypada na 23 września tego roku. W maju złożył wniosek o dozór byli już u mnie zrobili pomiary i chciałam się dowiedzieć ile od pomiarów się czeka na decyzje sądu? bardzo proszę o informacje . Dodam że zanim go zamknęli to pracował na umowę o prace na pełny etat i umowę ma podpisana do czerwca 2019r

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót