System dozoru elektronicznego - część V

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
rozumiem ze od momentu pomiaru sąd ma 30 dni na rozpatrzenie wniosku ?

witam czy ktoś może mi odpowiedzieć na moje pytanie ? Mój narzeczony obecnie przebywa w zakładzie karnym od 11 kwietnia tego roku koniec kary mu wypada na 23 września tego roku. W maju złożył wniosek o dozór byli już u mnie zrobili pomiary i chciałam się dowiedzieć ile od pomiarów się czeka na decyzje sądu? bardzo proszę o informacje . Dodam że zanim go zamknęli to pracował na umowę o prace na pełny etat i umowę ma podpisana do czerwca 2019r. Pracodawca jego umowę na tą chwilę zawiesił na okres 3 miesiące jak do tego czasu nie da rady wyjść to grodzi mu utrata pracy . Bardzo proszę o odpowiedz pozdrawiam :(

Teoretycznie od momentu jak wpłynie wniosek do sądu powinien on być rozpatrzony w 30 dni. Jest to jednak tylko teoria. Nastaw się na ok. 45 dni.

dziękuje za info a mam jeszcze pytanie czy sobota i niedziela się wliczają jako do rozpatrzenia wniosku ?

W przepisie nie ma mowy, że są to tylko dni robocze, a więc wliczają się.

Witam ja już zaczynam byś chyba głupia bo jak dzwoniłam do sądu to mi powiedzieli że się czeka 2 lub 3 miesiące na wyznaczenie terminu rozprawy , a tu jak czytam że 30 dni lub 45 proszę powiecie jak to jest naprawdę . dodam że wniosek do sądu wpłynął 25 maja tego roku

Ostatnia edycja:
23.04.2018 r.potwierdzenie doręczenia wniosku,a 22.05.2018r.wokanda-pozytywna i na drugi dzień dozór elektroniczny,tak było w moim przypadku.

Witam, Czy jest możliwość zamiany kary zastępczej aresztu 40dni za grzywnę 800zł z 2015r na SDE ?

Super, dziękuję za szybką odpowiedź, teraz trochę utrudnię:
Od 3 lat kara zastepcza 40dni pozbawienia wolności jest odraczana ze względu na brak możliwości odbycia tej kary przez skazanego (choroba psychiczna) Czy teraz skazany musi jakims cudem wyzdrowieć, żeby zamienić tę karę na dozór czy choroba pozwoli mu odbyc kare w domu bez zdrowienia :D ?

kolbi12 napisał:
Witam ja już zaczynam byś chyba głupia bo jak dzwoniłam do sądu to mi powiedzieli że się czeka 2 lub 3 miesiące na wyznaczenie terminu rozprawy , a tu jak czytam że 30 dni lub 45 proszę powiecie jak to jest naprawdę . dodam że wniosek do sądu wpłynął 25 maja tego roku

Zgodnie z kodeksem karnym wykonawczym sąd powinien rozpoznać wniosek w terminie 30 dni. Niestety, jak widać w praktyce sąd się nie wyrabia i może się zdarzyć, że czeka się dłużej. W zależności od ilości spraw, które są w danym wydziale do rozpoznania.

Witam. Mój mąż odbywa kare 3 msc pozbawienia wolności. Wzieli go do aresztu. Wniosek o SDE został złożony ale w miedzy czasie jak wniosek był rozpatrywany (pozytywnie), męża przeniesli do zakładu karnego półotwartego do Wojkowic. Wniosek został przez sąd przesłany do sądu w Katowicach. Ile teraz mąż będzie musiał czekać na rozpatrzenie tego wniosku w Katowicach? Dodam, że kurator był robić wywiad środowiskowy i pytał o zasieg itp.

Trzeba zadzwonić do sądu w Katowicach i zapytać jakie są terminy.

Dobry wieczór. Może ktoś mi pomoże rozwiązać zagadkę ,bo z kim nie gadam każdy mówi mi coś innego. Odbywam karę w SDE , połowa kary kończy mi się 14 lipca. Chce się starać o przedterminowe zwolnienie i kurator powiedział ,ze nie będzie z tym problemu ,ponieważ trzymam się zasad. Kiedy mogę złożyć wniosek o przedterminowe zwolnienie ? Czy mogę złożyć wniosek miesiąc przed połowa kary,żeby zaraz po połowie kary go rozpatrzyli ?

Tak wniosek możesz złożyć ok. Miesiąc przed "połową".

Witam. Otrzymałem karę mieszaną 6 miesięcy pozbawienia wolności i rok prac społecznych. Czy te 6 miesięcy mogę zamienić na dozór elektroniczny?

Oczywiście że może, bo karę ograniczenia wolności odbędzie i tak po odbyciu kary pozbawienia wolności. Nieważne czy w SDE czy w ZK.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót