System dozoru elektronicznego - część V

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam Szanownych Forumowiczów,
być może ktoś mógłby udzielić mi porady.
Syn odbywa karę w SDE od 4 miesięcy. Niestety w każdym miesiącu pojawiają się jakieś naruszenia - głównie w nocy 1-2minutowe.
Pod koniec każdego miesiąca pani kurator zwraca się do Centrali Monitorowania czy są to naruszenia obecności i za każdym razem dostaje odpowiedź że "zaniki sygnału nie wynikały z naruszenia terenu przez skazanego."
Mimo to wczoraj poinformowała telefonicznie syna, że składa wniosek o uchylenie możliwości odbywania kary w systemie dozoru elektronicznego.
Czy sąd automatycznie uchyli dozór elektroniczny po wniosku kuratorki?
Czy spotkał się ktoś z Państwa z sytuacją, że następowały zaniki sygnału u osoby odbywającej karę w SDE, mimo przebywania skazanego w miejscu zamieszkania?

kasialubanska napisał:
Witam Szanownych Forumowiczów,
być może ktoś mógłby udzielić mi porady.
Syn odbywa karę w SDE od 4 miesięcy. Niestety w każdym miesiącu pojawiają się jakieś naruszenia - głównie w nocy 1-2minutowe.
Pod koniec każdego miesiąca pani kurator zwraca się do Centrali Monitorowania czy są to naruszenia obecności i za każdym razem dostaje odpowiedź że "zaniki sygnału nie wynikały z naruszenia terenu przez skazanego."
Mimo to wczoraj poinformowała telefonicznie syna, że składa wniosek o uchylenie możliwości odbywania kary w systemie dozoru elektronicznego.
Czy sąd automatycznie uchyli dozór elektroniczny po wniosku kuratorki?
Czy spotkał się ktoś z Państwa z sytuacją, że następowały zaniki sygnału u osoby odbywającej karę w SDE, mimo przebywania skazanego w miejscu zamieszkania?

A jak było przed zmianą urządzenia na nowe ? Tak samo pojawiały się takie zaniki ?
I zasięg telefonii komórkowej dobry u was w mieszkaniu ?

Urządzenie było wymieniane już 2 razy - te zaniki sygnału wciąż się powtarzają.
Panowie z Dozoru Elektronicznego mówią że zasięg jest w porządku i że mogą to być błędy operatora telefonii, układ ścian w mieszkaniu albo jeszcze coś innego.
Powiedzieli żeby syn się nie martwił bo to się zdarza i że za każdym razem napiszą kuratorce że to nie są naruszenia obecności przez skazanego.
Kuratorka dostała już 4 razy taką informację, a mimo to składa wniosek o uchylenie dozoru....

kasialubanska napisał:
Urządzenie było wymieniane już 2 razy - te zaniki sygnału wciąż się powtarzają.
Panowie z Dozoru Elektronicznego mówią że zasięg jest w porządku i że mogą to być błędy operatora telefonii, układ ścian w mieszkaniu albo jeszcze coś innego.
Powiedzieli żeby syn się nie martwił bo to się zdarza i że za każdym razem napiszą kuratorce że to nie są naruszenia obecności przez skazanego.
Kuratorka dostała już 4 razy taką informację, a mimo to składa wniosek o uchylenie dozoru....

A powiedziała na jakiej podstawie składa ten wniosek o uchylenie dozoru ?

Powiedziała że składa wniosek na podstawie "licznych naruszeń", a pisma z Centrali Monitorowania są dla niej "enigmatyczne". Czuję się naprawdę bezsilna bo syn bardzo rygorystycznie przestrzega godzin swojego harmonogramu a już na pewno o 4 czy 5tej w nocy nie wychodzi na minutę-półtorej minuty na dwór....Nie wiem już co mamy zrobić czy myślicie Państwo że sąd uchyli dozór elektroniczny synowi?

kasialubanska napisał:
Powiedziała że składa wniosek na podstawie "licznych naruszeń", a pisma z Centrali Monitorowania są dla niej "enigmatyczne". Czuję się naprawdę bezsilna bo syn bardzo rygorystycznie przestrzega godzin swojego harmonogramu a już na pewno o 4 czy 5tej w nocy nie wychodzi na minutę-półtorej minuty na dwór....Nie wiem już co mamy zrobić czy myślicie Państwo że sąd uchyli dozór elektroniczny synowi?

Ja bym radził kontakt z prawnikiem, bo nie wiadomo czy sąd penitencjarny będzie sprawdzał w ogóle co ma do powiedzenia Centrala SDE, jeśli ona o tym nie będzie wspominała. Tylko napisze o licznych naruszeniach. I z tego co kojarzę to odwołać się nie można od tego, ale mogę się mylić. Dlatego lepiej pisać do sądu penitencjarnego i poinformować samemu o sytuacji.

kasialubanska napisał:

Odkąd system przejęła Służba Więzienna pojawia się dużo tego typu dwuminutowych naruszeń w środku nocy (i w ciągu dnia) u wielu osób. Trudno im dać wiarę. Upoważniony Podmiot Dozorujący i Centrala Monitorowania po interwencjach twierdzą, że takich naruszeń nie było i że to ich błąd. Proponuję poprosić kuratora o udostępnienie wydruków z systemu z wyjaśnieniami Centrali Monitorowania na ten temat (lub poprosić o to na posiedzeniu sądu). Skazany powinien stawić się na posiedzenie i złożyć swoje wyjaśnienia oraz w razie czego prosić o wezwanie na świadka pracownika Upoważnionego Podmiotu Dozorującego lub Centrali Monitorowania, aby zeznał czy były naruszenia czy nie.

Bardzo dziękuję za odpowiedź i radę.
A myśli Pan że pisma z Centrali Monitorowania SDE, że syn nie narusza terenu poddanego kalibracji wystarczą w sądzie ??

Tak, jeśli nie było innych powodów złożenia przez kuratora wniosku. Oczywiście syn też powinien stawić się w sądzie.

Chyba kuratorka, jakoś musiała uwziąć się na syna skoro takie techniki stosuje ? Przecież, jeśli jest pewna, że to błąd sprzętu, a syn odbywa karę wzorowo tak jak należy to nie rozumiem zachowania.
Ja ze swojej kuratorki jestem bardzo zadowolony, ale jestem w stu procentach szczery wobec niej.

Jedynym powodem dla którego kuratorka składa wniosek są "liczne naruszenia".
Paradoks polega na tym, że kuratorka posiada już 4 pisma z Centrali Dozoru, że "zaniki sygnału nie były spowodowane naruszeniem terenu przez skazanego" i mimo to kieruje wniosek do sądu, bo te sformułowania są dla niej "enigmatyczne".
Nie wiem dlaczego tak traktuje syna - syn pracuje, przestrzega porządku prawnego, bardzo pilnuje harmonogramu...
A czy Panu zdarzały się taki zaniki sygnału mimo przebywania w miejscu zamieszkania??

kasialubanska napisał:
Jedynym powodem dla którego kuratorka składa wniosek są "liczne naruszenia".
Paradoks polega na tym, że kuratorka posiada już 4 pisma z Centrali Dozoru, że "zaniki sygnału nie były spowodowane naruszeniem terenu przez skazanego" i mimo to kieruje wniosek do sądu, bo te sformułowania są dla niej "enigmatyczne".
Nie wiem dlaczego tak traktuje syna - syn pracuje, przestrzega porządku prawnego, bardzo pilnuje harmonogramu...
A czy Panu zdarzały się taki zaniki sygnału mimo przebywania w miejscu zamieszkania??

U mnie działa wszystko super, nigdy nie było żadnych przerw. Mam od 6 do 16 poza miejscem zamieszkania i nigdy nie oddaliłem się ;)

Kurator pewnie złożyła wniosek, bo nie jest pewna jak ocenić sytuację. Piszesz, że wyjaśnienia CM nie są jednoznaczne i enigmatyczne. W związku z tym słusznie, że zwróciła się do sądu. Taka rola sądu, żeby rozstrzygał w takich sytuacjach. Nie kuratorowi tu decydować.

Napisałam, że kuratorka twierdzi że wyjaśnienia CM są enigmatyczne.
Nie wiem co jest tajemniczego i niezrozumiałego w sformułowaniu "Zaniki sygnału nie były spowodowane naruszeniem terenu przez skazanego".
Mam nadzieję że sąd będzie bardziej "domyślny".

Witajcie

Mam pytanie. Staram się o SDE. Dostałem pół roku pozbawienia wolności i rok prac społecznych. Mieszkam sam w domku jednorodzinnym. Dla warunków SDE musiałem podjąć umowę zlecenie w najbliższej okolicy. Przeprowadzili mi dziś pomiary (chyba jest ok), ale na złożony wcześniej wniosek o wstrzymanie wykonalności kary sąd odpowiedział negatywnie. Dziś otrzymałem wezwanie do uiszczenia kosztów sądowych, na które obecnie mnie nie stać. Termin to 30 dni. Chciałbym złożyć wniosek o rozłożenie na raty, ale nie wiem czy sąd udzieli mi zgody na SDE. Jeśli nie udzieli to chyba znajdę się pod mostem bo wszystkie oszczędności zainwestowałem w adwokata. Czy jest jakieś inne wyjście? Czy można pisać o wstrzymanie kosztów sądowych?

Witam mam pytanie 28.11.18 mam wokande o dozór elektroniczny od 30 pazdziernika powinnam być w zk nie wstawiłam się ponieważ tak mi powiedział adwokat zebym poczekala do rozprawy na wolności że będzie łatwiej ale czy ja nie bede miala przez to problemów jestem w stałym kontakcie z kuratorem oraz z dzielnicowym ale czy to czasami nie wpłynie negatywnie na decyzje sędziego?
BŁAGAM O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ

Aaa I dodam jeszcze że składałam wniosek o zawieszenie wykonalności kary do czasu posiedzenia o dozór elektroniczny ale to odrzucili

Cos byscie mi doradzili w takiej sytuacji jestem również samotna matka wychowuje sama bliźniaki 6 letnie

Ja naprawdę nie uchylam się od tego wszystkiego robię tak jak radza mi inni którzy mają mnie pod sobą jestem zielona w tym temacie jestem normalna dziewczyna bez większych przestępstw A odwieszenie wyroku mialam dlatego ponieważ nie wyrabialam się godzinowo z odróbkami nie dlatego bo mi sie nie chciało nie dlatego że miałam to gdzieś tylko dlatego że nie mam z kim zostawiac dzieci BŁAGAM doradzcie cos bo ja się przychylam do decyzji ludzi którzy powinni bardzo dużo na ten temat wiedzieć ale boję się bardzo że przez to kopie sobie dołek bo tak szczerze gdyby nie te decyzje ludzi chciałam normalnie wstawic się do zk w terminie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót