System dozoru elektronicznego - część V

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam mam pytanie chciałbym złożyć ponowny wniosek o udzielenie mi zgody na odbywanie kary w systemie dozoru elektronicznego ,wiem że można po 3 miesiącach,ale liczy się od posiedzenia pierwszej instancji czy jeśli żłożyłem zażalenie to od daty jego rozpatrzenia,posiedzenie pierwszej instancji odbyło się 12 grudnia 2019roku czy mogę złożyć ponowne z nowymi przesłankami

Czekać 2-3 miesiące, gdzie ustawowo sąd od wpłynięcia wniosku ma obowiązek poinformować o terminie sprawy w ciągu 30 dni???!!! Chore :/ Sądy w Polsce to jakaś patologia

No tak 6 dni, wiem że są też inne wnioski i mój nie jest jedyny...
aczkolwiek bardziej chodziło mi w pytaniu o to czy naprawdę to trwa tyle czasu?
Bo jeżeli to tyle trwa to po cholere składa się te wnioski o dozór, lepiej poczekać na połowę kary i starać się o wpz

Pisałeś już raz zażalenie i jaka była odpowiedź sądu?
Z tego co się orientuje od zażalenia nie można się jeszcze raz zażalić że się tak wyraże, zażalenie przyługuje tylko raz.

Ostatnia edycja:
Witam, mój partner ma do odsiadki dwa wyroki za dwie różne sprawy. Jedna kara na 6 miesięcy pozbawienia wolności, druga kara na 8 miesięcy pozbawienia wolności. Czy jest szansa aby ten wyrok 6 miesięcy odbyć w systemie dozoru elektronicznego?

Nie ma, ponieważ sąd połączy te dwie kary w jedną więc wyjdzie razm 14 miesięcy a suma wszystkich kar nie może przekraczać roku, nie da się jednej kary odsiedzieć a drugą odbyć w sde

gocha3333322222 napisał:
Bo jeżeli to tyle trwa to po cholere składa się te wnioski o dozór, lepiej poczekać na połowę kary i starać się o wpz
Ja czekałam ponad dwa miesiące,wszystko zależy od ilości wniosków.Myslę że warto próbować bo z wpz też nie ma pewności że uda się za pierwszym razem.

A jeszcze mam takie inne pytanie... może ktoś będzie wiedział. Ile czasu idzie opinia kuratora do sądu w sprawie tego dozoru , bo dzisiaj też dzwoniłam do sądui nadal mi powiedzieli że czekają na opinie kuratora? To już 3 tydzień od złożenia wniosku i nadal nic masakra oszaleć można :(

Zależy - zazwyczaj faxem w kilka sekund idzie.

w sądzie mi powiedzieli że takich rzeczy nie wysyłają faxem tylko listem dlatego że musi być z pieczątką więc nie potrwa to kilka sekund :/ w tamten wtorek kurator wysłał to bo mi mówił więc nie wiem czemu pierniczą że jeszcze tego nie mają, albo mówią tak specjalnie albo nie wiem już sama

Skoro listem,to pytanie raczej do Poczty Polskiej.A czemu mòwią to co mówią to raczej też nikt nie będzie wiedział.

w sądzie mi powiedzieli że takich rzeczy nie wysyłają faxem tylko listem
Zależy od Sądu. Są Wydz. Penitencjarne, którym zależy na czasie i "wystarcza" im fax lub fax + wersja papierowa później. Ale, tak jak pisze przedmówca - w tym przypadku pytanie raczej do poczty.

Portal rmf24.pl informuje: „każdy więzień, który ma orzeczony wyrok nie wyższy niż półtora roku, będzie mógł starać się o przeniesienie na dozór elektroniczny, czyli trafi do domu z elektroniczną opaską na nodze”. Ponadto skazani, szczególnie w podeszłym wieku, będą mogli się ubiegać o przerwę w odbywaniu kary na czas epidemii. Nie dotyczyłoby to jednak recydywistów. „Przepis miałby zastosowanie wyłącznie w wyjątkowych sytuacjach, gdy jest to niezbędne dla ograniczenia ryzyka epidemii w zakładzie karnym”, ogłasza na stronie Ministerstwo Sprawiedliwości. Decydować o tym miałby sąd penitencjarny, po rozpatrzeniu wniosku dyrektora danego zakładu karnego.

Witam. To co dzieje się w moim przypadku to dla mnie jakaś porażka... Mianowicie razem z narzeczonym czekamy na wokande już ponad 3 miesiące a nawet do tej pory nie jest wyznaczony termin. Dla mnie jest to trochę chore bo j rozumiem że może się to przeciągnąć w czasie a zwłaszcza w warunkach których aktualnie żyjemy, ale nie oszukujmy się sądy nadal pracują zdalnie. Jak wspomniałam mój narzeczony czeka na wokande już ponad 3 miesiące, a osoby które składy wnioski później od niego już dawno mieli terminy więć ja się pytam jak do cholery działają te sądy!? Czy ktoś może mi powiedzieć co mogę zrobić w tej sytuacji tak aby nie zaszkodzić mojemu narzeczonemu a żeby ta wokanda w końcu się odbła, bo nie mam jż sił do tego sądu. Z gór dzięki za odpowiedzi

A skąd mamy wiedzieć dlaczego jego wniosek nie został rozpoznany? Przyczyn może być wiele. Oczekiwanie na dane z KRK, oczekiwanie na akta główne sprawy, transport osadzonego do innego ZK itp., itd. Skazany może skontaktować się z sądem i spróbować dowiedzieć dlaczego jego sprawa "utknęła".

prosze uważnie przeczytać jeszcze raz moje pytanie. Nie pytałąm dlaczego jego wniosek nie został jeszcze rozpatrzony tylko co mogę zrobić aby przyspieszyć procedure, tak aby mu nie zaszkodzić. Jeśli chodzi o dokumenty potrzebne dla sądu to są już tam dawno.

Spróbuję wyjaśnić jeszcze raz skoro nie rozumiesz. Aby przyspieszyć procedurę trzeba najpierw wiedzieć co jest przyczyną zwłoki. Jeśli wnioski o SDE, które wpłynęły później zostały już rozpoznane, to widocznie istnieje jakiś konkretny powód, który uniemożliwia rozpoznanie wniosku Twojego narzeczonego. Wystarczy go określić i wtedy znaleźć rozwiązanie np. jeśli brakuje jakiegoś dokumentu - dostarczyć go, jeśli sędzia jest leniwy - powiadomić jego przełożonych. Pan przestępca starający się o dozór elektroniczny może zwrócić się do sądu z zapytaniem dlaczego rozpoznanie jego wniosku trwa tak długo. Sam lub poprzez adwokata. Innej drogi nie widzę.

Mam pytanie jak wyglada pomiar w domu.
Czy przyjeżdża służba więzienna w mundurach czy normalnie po cywilnemu ?
W sobotę mam mieć robione pomiary w domu, a dzieci myślą ze tata jest za granica i obawiam się tego ze jak przyjdą ubrani w mundury to dzieci zaczną coś podejrzewać. Dziękuje bardzo za odpowiedz.

Przyjeżdża Służba Więzienna ubrana w mundury Służby Więziennej.A co powiesz dzieciom kiedy SW przyjedzie po raz drugi aby założyć skazanemu bransoletę i podłączyć wszystko?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót