System dozoru elektronicznego - część VI

• Autor wątku Autor wątku Sylwina160
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Są dwa wyjscia sąd może zapytać o prawa do mieszkania lub też nie w moim przypadku mieszkanie należy do matki ale ze mną razem nie mieszka wiec nie składałem jej zgody na udzielenie mi zezwolenia odbywania kary w mieszkaniu. Sąd też o to nie pytał czy to moje czy nie moje ;) wiec w Twoim przypadku jeśli nie chesz aby brat odbywał karę w SDE pod tym adresem należało by złożyć pismo do sądu do wydziału penitencjarnego że nie wyrażasz zgody jako właściciel budynku i dodatkowo to uzasadnić, druga sprawa jest też taka coś tam wspomniane było o braku prądu (aby dostać zgodę musi być stałe źródło zasilania) żadne przedłużacze od kogoś nie wchodzą w gre.

W wyroku ani akcie oskarzenia nie ma nic o art. 64 kk wiec sama nie wiem juz.

RE: SDE 1.5 roku

Czyli masz w sumie 3 wyroki (2 po pół roku), w tym jeden 1,5 bezwględnego wiezienia co daje 2,5 roku to o jakim SDE mówisz? I skąd w ogóle pomysł, że wyrok łaczny bedzie w zawieszeniu jak jeden masz bewzględnego więzienia.:D

DamisVegas napisał:
Czyli masz w sumie 3 wyroki (2 po pół roku), w tym jeden 1,5 bezwględnego wiezienia co daje 2,5 roku to o jakim SDE mówisz? I skąd w ogóle pomysł, że wyrok łaczny bedzie w zawieszeniu jak jeden masz bewzględnego więzienia.:D
Dzisiaj się dowiedziałem u adwokata, że jest szansa na wyrok łączny w zawieszeniu. Bo są dwa pozbawienia wolności w zawieszeniu, a jeden bezwzględnego.
Nawet jak się nie uda to 2 lata więzienia może uda się ugrać i po pół roku wyjść na SDE

SDE można dostać jeśli łączna długość kar do odbycia nie przekracza roku i 6 miesięcy. Jeśli dostaniesz 2 lata bezwzględnego więzienia to będziesz musiał siedzieć, co najwyżej WPZ możesz później dostać

wilkomen napisał:
SDE można dostać jeśli łączna długość kar do odbycia nie przekracza roku i 6 miesięcy. Jeśli dostaniesz 2 lata bezwzględnego więzienia to będziesz musiał siedzieć, co najwyżej WPZ możesz później dostać
Ale reszty kary nie można starać się odbyć w SDE? 2 lata paki i po pół roku odsiadki starać się aby resztę odsiedzieć w domu?

Nie, nie można tak

Cześć staram się o sde. Ciekawe ile będę czekał na wydruk o karalności z krk sąd wystąpił i mam spotkanie z kuratorką i wizytę dotyczącą warunków technicznych. Czego mam się spodziewać ? Jak to wyglądało u Was ? Pozdro

Ostatnia edycja:
Cześć. Poczytaj podobne wątki na tym forum z dokładnie takimi samymi pytaniami. Pozdro.

Zaneta9393 napisał:
Mam pytanie do Was. Otoz odbywalam juz kare pozbawienia wolnosci w zk 10miesiecy. Teraz drugi wyrok odbywam w sde,ale czyn popelniony w tym samym czasie co pierwszy ,tylko wyrok pozniej zapadl. W moim przypadku moge starac sie o warunkowe zwolnienie po polowe sde? Czy 3/4? Bo to juz recydywa?

Jeżeli wykroczenie było w okresie 6 miesięcy od poprzedniego zalicza do ciągłości wykroczeń a więc nie może być mowy o recydywie

Szopener napisał:
Ale reszty kary nie można starać się odbyć w SDE? 2 lata paki i po pół roku odsiadki starać się aby resztę odsiedzieć w domu?

Tak to nie działa. Wyrok musi być do półtora roku żeby kwalifikować się do SDE. Jak przekroczy nawet o miesiąc to już tylko wiezienie.

darekj71 napisał:
Jeżeli wykroczenie było w okresie 6 miesięcy od poprzedniego zalicza do ciągłości wykroczeń a więc nie może być mowy o recydywie
Ok dzieki wielkie. Czyli jest to ciaglosc w moim przypadku :)

Witam. Jeden z sądów opieszale wysyła akta a sprawa się przeciąga.;) Jak wygląda kolejność po otrzymaniu biletu w sytuacji jak człowiek się nie stawi w areszcie ? Mój adwokat twierdzi znając ten sąd , że możemy mieć maksymalnie miesięczny poślizg. Mam złożone wnioski o wstrzymanie ale może się okazać że sąd ich np. nie rozpatrzy. Po jakim czasie tak mniej więcej sąd występuje o doprowadzenie ? ;) Jestem już po technikach i po wizycie kuratora. Pozdrawiam

Różnie bywa z nakazem doprowadzenia, mogą Ci go wystawić po tygodniu a mogą również po miesiącu, ja np otrzymałem bilet na 10 lutego a wstrzymanie przyszło 2 tygodnie po otrzymaniu biletu a tydzień przed terminiem stawienia się w ZK. W moim przypadku wstrzymano wiec poszedłem na posiedzenie na legalu :) i SDE otrzymałem, dzisiaj mija 5 dzień od instalacji.

Myślę że w Twoim przypadku zdążą również przed dniem stawienia sie w ZK, u mnie też śmiesznie bo bilet na 10 lutego a 11 wokanda adwokat mi powiedział że jeśli by do tego czasu nie wstrzymali to i tak mam sie nie stawiać tylko iść normalnie z nim na wokandę, wbrew temu co niektórzy tutaj piszą że nie stawienie sie w terminie przekreśla Twoją szanse na SDE, pytałem jakie adwokat ma zdanie i raczej są na to nikłe szanse aby Sąd kierował sie tylko tym względem tak że na spokojnie :)

Zaneta9393 napisał:
Ok dzieki wielkie. Czyli jest to ciaglosc w moim przypadku :)

Tak wygląda że masz ciągłość wykroczeń i dlatego nie masz r-ki

mr2021 napisał:
Witam. Jeden z sądów opieszale wysyła akta a sprawa się przeciąga.;) Jak wygląda kolejność po otrzymaniu biletu w sytuacji jak człowiek się nie stawi w areszcie ? Mój adwokat twierdzi znając ten sąd , że możemy mieć maksymalnie miesięczny poślizg. Mam złożone wnioski o wstrzymanie ale może się okazać że sąd ich np. nie rozpatrzy. Po jakim czasie tak mniej więcej sąd występuje o doprowadzenie ? ;) Jestem już po technikach i po wizycie kuratora. Pozdrawiam

Witam. A nie pisałeś wniosku o niedoprowadzanie do dnia rozpatrzenia na posiedzeniu.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
O ten wniosek Ci chodzi ?
Wniosek o wstrzymanie wykonania kary pozbawienia wolności ? Trzy razy wnioskowaliśmy. Raz adwokat do sądu razem z wnioskiem o odroczenie wykonania kary do sądu który odwiesił zawiasy. Zaciął się na mnie sędzia w małym miasteczku. Posiedzenie o odroczenie mam wyznaczone ale przyszło pismo że nie wstrzyma. W między czasie ten sam wniosek poszedł do okręgowego wraz z wnioskiem o dozór plus ja jeszcze składałem prośbę o przyśpieszenie terminu wraz z wnioskiem o wstrzymanie wykonania kary. No zobaczymy nawet ciekawy jestem.

darekj71 napisał:
Witam. A nie pisałeś wniosku o niedoprowadzanie do dnia rozpatrzenia na posiedzeniu.

Mój adwokat mówi że mam bardzo mocne karty o dozór tyle tylko że mogę mieć poślizg czasowy dla tego ciekawy jestem jak wygląda życie od biletu do wokandy :winko:

Witam,w jakim mieście wnioskowałes i kiedy składales wniosek?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Warszawa 23.01 adwokat wysłał ale wiesz..za czym doszło potem kwarantanna potem dopiero na wydział itd.

Powrót