System dozoru elektronicznego - część VI

• Autor wątku Autor wątku Sylwina160
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
forg napisał:
Nie do końca - a art. 45 par. 5 kkw?

Odnosi się do wykonywania prac społecznie użytecznych orzeczonych za nieuiszczoną grzywnę. Autor pytania zaś pisze, że ma do wykonania karę ograniczenia wolności w wymiarze 2 lat. To zupełnie inne sytuacje prawne.

Za kilka dni mam posiedzenie w sprawie SDE. Jestem na wolności. Warunki techniczne sprawdzone. Mam dobrą opinię kuratora i krótką karę (6 mies.). Jak to wygląda po posiedzeniu ?.
1) Czy w razie "W", gdyby poszło nie tak, to czy mogą zawinąć mnie prosto z sali ?.
2) Czy jeżeli pójdzie OK, to po jakim czasie mniej-więcej od posiedzenia rozpocznie się odbywanie kary ?.
Dziękuję za odpowiedzi

Sewerryn, skladales wniosek o wstrzymanie wykonania kary do czasu rozpotrzenia wniosku o SDE?

sewerryn napisał:
Za kilka dni mam posiedzenie w sprawie SDE. Jestem na wolności. Warunki techniczne sprawdzone. Mam dobrą opinię kuratora i krótką karę (6 mies.). Jak to wygląda po posiedzeniu ?.
1) Czy w razie "W", gdyby poszło nie tak, to czy mogą zawinąć mnie prosto z sali ?.
2) Czy jeżeli pójdzie OK, to po jakim czasie mniej-więcej od posiedzenia rozpocznie się odbywanie kary ?.
Dziękuję za odpowiedzi

1 moga, w koncu jest nakaz doprowadzenia, ale nie popadalby, w paranoje.
2 u mnie to bylo na drugi dzien odrazu po posiedzeniu

Witam.
Jutro mam posiedzenie sadu w sprawie warunkowego zwolnienia z SDE.
Mam pytanie jak to wyglada w praktyce gdybym jutro dostal ten warunek.
Chodzi mi o to czy od razu po rozprawie nie musze sie stosowac do godzin harmonogramu SDE czy musze czekac do czasu az SW przyjedzie zdjac mi bransoletę czy trzeba czekac iles tam dnina uprawomocnienie wyroku?
Z gory dziekuje za odpowiedz.
Pozdrawiam

Sam sobie odpowiem i zostanie dla innych.
Jakies 30 minut po rozprawie dostalem telefon z centrali SDE z informacja ze dostali decyzje o warunkowym zwolnieniu i ze dzisiaj do mnie przyjada zabrac urzadzenie i wlasnie na nich czekam bo umowilem sie miedzy godzina 19-23. Pytalem rowniez czy do czasu zabrania przez nich urzadzenia dalej obowiazuja mnie wyznaczone godziny i dostalem odpowiedz ze nie bo oni u siebie od razu wylaczaja monitorowanie mojej osoby.

Mam pytanie odnośnie dozoru. Czy w mieszkaniu, w którym jest zarejestrowana działalność gospodarcza można odbywać karę w systemie dozoru elektronicznego? Czy niesie to jakieś negatywne skutki dla tej działalności?
Pozdrawiam

Można. Żaden przepis tego nie zabrania.

Czy niesie to jakieś negatywne skutki dla tej działalności?
To zależy. Nie wiem o jakich skutkach myślisz.. Np. mogą mieć miejsce niezapowiedziane wizyty kuratora sądowego, funkcjonariuszy SW.

Witam. Kieruje się z pytaniem za 1000 punktów. Wyrok 4 mies. Sąd odrzucił wniosek o SDE mimo żadnych braków uchybień a nawet prokurator poparł wniosek! Wiec teraz złóżmy idąc do ZK mogę się ubiegać o SDE u komisji penitencjarnej. Pytanie czy będę mógł od razu złożyć wniosek? Bo do sądu dopiero po 3 mies… Czy ZK może sam skierować do SDE jako formę wykonania kary?

bany999 napisał:
Witam. Kieruje się z pytaniem za 1000 punktów. Wyrok 4 mies. Sąd odrzucił wniosek o SDE mimo żadnych braków uchybień a nawet prokurator poparł wniosek! Wiec teraz złóżmy idąc do ZK mogę się ubiegać o SDE u komisji penitencjarnej. Pytanie czy będę mógł od razu złożyć wniosek? Bo do sądu dopiero po 3 mies… Czy ZK może sam skierować do SDE jako formę wykonania kary?

A wiadomo z jakiej przyczyny ? Masz pracę lub dzieci? Też aktualnie będę się starać wyrok 6m.

bany999 napisał:

Skladales zazalenie na odmowe udzielenia SDE?

Czy do złożenia wniosku trzeba dołączyć zaświadczenie o zarobkach, zatrudnieniu, umowę o kredyt ? Czas leci a adwokat obudzil się po 4 dniach że te dokumenty są potrzebe...

Fishbb napisał:
Sam sobie odpowiem i zostanie dla innych.
Jakies 30 minut po rozprawie dostalem telefon z centrali SDE z informacja ze dostali decyzje o warunkowym zwolnieniu i ze dzisiaj do mnie przyjada zabrac urzadzenie i wlasnie na nich czekam bo umowilem sie miedzy godzina 19-23. Pytalem rowniez czy do czasu zabrania przez nich urzadzenia dalej obowiazuja mnie wyznaczone godziny i dostalem odpowiedz ze nie bo oni u siebie od razu wylaczaja monitorowanie mojej osoby.

To ja dla potomnych zostawię, że jest jeszcze połowiczne rozwiązanie, bo ja też dziś dostałem warunkowe, ale niestety przy wcześniejszym sprzeciwie prokuratora, dlatego wyrok musi się uprawomocnić, żeby zdjąć dozór.I teraz żyję w zawieszeniu przez nie wiadomo ile (w teorii 7 dni, ale w praktyce jak wyślą pocztą, to decyduje data stempla), czy będzie zażalenie prokuratora, czy nie.Także scenariusze takiej rozprawy są trzy.

A tak by the way, najzabawniejsze, że pani asystentka się pomyliła i nie dopisała w papierach, które poszły do centrum SDE, że trzeba czekać siedem dni i do mnie też po pół godzinie dzwonili,ze zdejmują.Jak im powiedziałem to nawet nie chcieli słuchać, że jest inaczej, tylko że dziś przyjeżdżają po sprzęt i muszą zabrać.Sam musiałem dzwonić do sekretariatu sądu i odkręcać, bo nie chciałem sobie narobić problemów.Ciekawe kto by odpowiadał gdyby mi to zdjęli...

Ostatnia edycja:
Jak wpływa sprzeciw prokuratora na zgodę o sde? Założę się ze na pewno będzie zgłaszał sprzeciw gdyż od początku chciap wysokiej kary.

Powrót