System dozoru elektronicznego - część VI

• Autor wątku Autor wątku Sylwina160
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
art. 15 KKW.
W zasadzie nie trzeba tego szerzej uzasadniać - odbywasz kare pozbawienia wolności - jest to przeszkodą do wykonywania kary ograniczenia wolności. Nie spotkałem się z sytuacją, by Sąd odmówił zawieszenia postępowania w takiej sytuacji.
P.S Twój zarobek Sądu raczej nie będzie interesował...

mnow8 napisał:
art. 15 KKW.
W zasadzie nie trzeba tego szerzej uzasadniać - odbywasz kare pozbawienia wolności - jest to przeszkodą do wykonywania kary ograniczenia wolności. Nie spotkałem się z sytuacją, by Sąd odmówił zawieszenia postępowania w takiej sytuacji.
P.S Twój zarobek Sądu raczej nie będzie interesował...

Dziękuje za odpowiedź.

Koledzy up, wykonywałem SDE jednoczesnie z ograniczeniem w postaci potrącania, więc nie mowcie ze nie mozna ;p

Dziękuję bardzo za wiadomość. jestem po rozmowach z dyrektorem jednego ośrodka. Teraz czekam na podpianie i przysłanie Oświadczenia potrzebnego do wniosku na SDE.

Bardzo proszę o kontakt osoby,które wcześniej były karane i odbywały karę w sde a teraz ponownie starają się o odbywanie kary w tym systemie lub już odbywają. Potrzebuje podpowiedzi jak argumentować wniosek w takiej sytuacji.

A co bys dokladnie chciala wiedziec?

@Martucha11 napisał:
Bardzo proszę o kontakt osoby,które wcześniej były karane i odbywały karę w sde a teraz ponownie starają się o odbywanie kary w tym systemie lub już odbywają. Potrzebuje podpowiedzi jak argumentować wniosek w takiej sytuacji.

martin-USA napisał:
A co bys dokladnie chciala wiedziec?
Przede wszystkim zastanawiam się czy osoba,ktora kiedys już odbywała karę w sde ma szanse ponownie w ten sposób odbyć karę pozbawienia wolności. Sąd drugi raz odrzuci wniosek przez to ze mąż był juz kiedys karany.

Oczywiście, że nie ma ograniczeń ilości kar odbytych w S.D.E.
Ale inaczej wygląda "spełnienie celów odbywania kary w SDE" jeśli po odbyciu pierwszej kary bohater popełnia to samo przestępstwo a inaczej, jeśli ma do odbycia wyrok za czyn sprzed pierwszej "odsiadki".

Jesli Sad nie wyrazil zgody na odbycie kary w SDE a apelacja nie zmienila decyzji Sadu, to mozna jeszcze sprobowac po okresie 3 miesiecy zlozyc wniosek w innym Sadzie. Oczywiscie jest wymagane wtedy rozpoczecie calej procedury SDE od poczatku, wymagana jest tez zmiana adresu dla SDE (mozna wynajac mieszkanie na ten czas). Niestety, ale tak jest, ze jeden Sedzia nie przyzna SDE a inny Sedzia dla tej samej sprawy, ale w innym Sadzie juz taka zgode udzieli. Mielismy sytuacje, ze Sad w Lodzi nie udzieli zgody na SDE, w apelacji tez byla odmowa a po kilku miesiacach Sad w Katowicach bez problemu udzielil dla tej samej osoby zgody na SDE. Roznice to inny Sad, inna miejscowosc, ale tez sam czlowiek i do tego samego wyroku. Klient odbyl juz caly wyrok w SDE w Katowicach i wyjechal z Polski.

Reasumujac czasami przyznannie SDE zalezy od "widzimisie czy podejscia" sedziego, chociaz powinno byc oparte tylko i wylacznie na merytorycznych przeslankach. Bo jak inaczej uznac sytuacje naszego klienta, ze Sad w Lodzi nie daje zgody na SDE a Sad w Katowicach bez problemu daje zgpde na SDE. Dodatkowo klient mial wyrok z recydywa.

@Martucha11 jesli macie czas, checi i mozliwosc, to mozecie sprobowac za 3 miesiace zlozyc ponowny wniosek o SDE, jednak polecam jednak zmiane Sadu poprze wybor adresu w innym miescie.

Pewne Sady chetniej a pewne mniej chetnie przyznaja SDE. Tak niestety to wyglada.

Pierwszy wniosek o SDE - odmowa.
Apelacja - niestety podtrzymała decyzję Sądu.
Drugi wniosek - odmowa.
Właśnie zastanawiamy się co robić w tej sytuacji tzn. czy ponownie apelacja czy kolejny wniosek za 3 miesiące.
Za każdym razem argument jest jeden - wcześniejsza karalność.
Poprzednią karę mąż odbył w 2012r.
W naszym przypadku również chodzi o Łódź.
Zastanawiam się czy jest coś czym skazany może przekonać Sąd do zmiany zdania.
Mam wrażenie, że tak jak powiedział adwokat cyt." nawet gdyby skazany uratował dzień przed rozprawą dziecko z pożaru" to byłoby to niewystarczające dla Sądu żeby spojrzeć łaskawszym okiem na skazanego i dać mu szansę.
Nie mogę znaleźć nic w internecie w których miastach przyznawalność sde jest największa.
Nie ukrywam, że ze względów zawodowych, studia syna, starsi rodzice i moja sytuacja zdrowotna najlepszym rozwiązaniem jest odbywanie kary w sde w Łodzi.
Jeśli przychodzi Ci jeszcze coś do głowy to proszę o podpowiedź.
Ogólnie wszelkie podpowiedzi, sugestie itp. bardzo mile widziane.

A maz jest w domu i czeka na umieszczenie w ZK czy zostal juz umieszczony w ZK?

Wyrok z 2012 roku, po wypelnieniu wszystkich warunkow wskazanych przez Sad powinien byc usuniety z KRK (zatarcie skazania). Czy wszystkie warunki Sadu zostaly spelnione?

Co do miejsc, gdzie "latwiej" dostac SDE. Z tego co jest nam wiadomo, to "najlatwiej" (jesli mozna tak powiedziec) jest w Lublinie a potem w Katowicach. Jest tam najwiekszy procent przyznawanych SDE. Jest to jednak indywidualna decyzja Sedziego i niestety nie da sie mniej lub bardziej miec pewnosci otrzymania SDE. W jednym przypadku mamy wrazenie, ze nie powinno byc problemu z SDE a klient otrzymuje odmowe, w apelacji rownez odmowa. W innej sytuacji mamy wrazenie, ze szanse sa niewielkie a Sedzia bez problemu przyznaje SDE.

A jakie jest stanowisko prokuratora na rozprawie o SDE? Jest za czy przeciw? Jaka jest opinia kuratora?

Syn jest z Zakladzie Karnym czy jest na wolnosci?

Pozdrawiam
Martin

@Martucha11 napisał:
Drugi wniosek - odmowa.
Właśnie zastanawiamy się co robić w tej sytwszystkiecji tzn. czy ponownie apelacja czy kolejny wniosek za 3 miesiące.
Mam wrażenie, że tak jak powiedział adwokat cyt." nawet gdyby skazany uratował dzień przed rozprawą dziecko z pożaru" to byłoby to niewystarczające dla Sądu żeby spojrzeć łaskawszym okiem na skazanego i dać mu szansę.
Nie mogę znaleźć nic w internecie w których miastach przyznawalność sde jest największa.
Nie ukrywam, że ze względów zawodowych, studia syna, starsi rodzice i moja sytuacja zdrowotna najlepszym rozwiązaniem jest odbywanie kary w sde w Łodzi.

@Martucha11 napisał:

Informacje na temat ilosci osob odbywajacych kare w SDE mozna znalazc na stronie SW:
https://sw.gov.pl/jednostka/biuro-dozoru-elektronicznego
https://sw.gov.pl/assets/70/03/42/b95d65dfb4c6a6b1537df85a66a1b62d34f56f1b.pdf
https://sw.gov.pl/assets/49/62/20/a5730aa9a09b69a1a7ea274db50854bd494d1572.pdf

Niestety nie uwzglednia ona liczby skazanych w danym roku. Gdyby gdzies byla informacja o liczbie skazanych na kare pozbawienia wolnosci w danej apelacji to mozna by obliczyc procentowa przyznawalnosc. Tak czy inaczej bezwgledne wartosci pokazuja to o czym pisal martin-USA: Katowice i Lublin sa spoko. Najwyrazniej Wroclaw nie jest tez zly. Unikalbym Rzeszowa.

Ja tylko napisalem jakie sa nasze odczucia po wspolpracy przy SDE w roznych Sadach. My akurat mamy zle odczucia przy wspolpracy w Lodzi. Nasi klienci czesto maja odmowe z Lodzi a maja zgode w Katowicach czy Lublinie. W Rzeszowie tez nie dzialamy.

Trzeba jednak powiedziec, ze jest bardzo indywidualne i dla osoby, ktora otrzymala SDE w "gorszym" terenie jest ok a dla osoby, ktora nie dostala SDE w "najlepszym" terenie jest zlym wynikiem.

To co ja napisalem, to sa nasze odczucia i nasze statystyki procentowe. Wazny jest procent przyznawalnosci a nie tylko ilosc przyznanych SDE. Sama ilosc przyznanych SDE nie jest do konca wiarygodna w tym miejscu. Powinno byc podane ile bylo wnioskow i ile zostalo przyznanych SDE. Wtedy mielibysmy pelen obraz.

Jednak jak zaznaczylem, jest to bardzo indywidualna sprawa.

smutny_czlowiek napisał:
Informacje na temat ilosci osob odbywajacych kare w SDE mozna znalazc na stronie SW:
https://sw.gov.pl/jednostka/biuro-dozoru-elektronicznego
https://sw.gov.pl/assets/70/03/42/b95d65dfb4c6a6b1537df85a66a1b62d34f56f1b.pdf
https://sw.gov.pl/assets/49/62/20/a5730aa9a09b69a1a7ea274db50854bd494d1572.pdf

Niestety nie uwzglednia ona liczby skazanych w danym roku. Gdyby gdzies byla informacja o liczbie skazanych na kare pozbawienia wolnosci w danej apelacji to mozna by obliczyc procentowa przyznawalnosc. Tak czy inaczej bezwgledne wartosci pokazuja to o czym pisal martin-USA: Katowice i Lublin sa spoko. Najwyrazniej Wroclaw nie jest tez zly. Unikalbym Rzeszowa.

Troche sie pogubilem kogo dotyczy wniosek. Ciebie, syna czy meza?

Wyslalem wiadomosc na adres email. Prosze o odpowiedz.

Pozdrawiam.
Martin

@Martucha11 napisał:
Drugi wniosek - odmowa.
Właśnie zastanawiamy się co robić w tej sytuacji tzn. czy ponownie apelacja czy kolejny wniosek za 3 miesiące.

martin-USA napisał:
A maz jest w domu i czeka na umieszczenie w ZK czy zostal juz umieszczony w ZK?

Wyrok z 2012 roku, po wypelnieniu wszystkich warunkow wskazanych przez Sad powinien byc usuniety z KRK (zatarcie skazania). Czy wszystkie warunki Sadu zostaly spelnione?

Co do miejsc, gdzie "latwiej" dostac SDE. Z tego co jest nam wiadomo, to "najlatwiej" (jesli mozna tak powiedziec) jest w Lublinie a potem w Katowicach. Jest tam najwiekszy procent przyznawanych SDE. Jest to jednak indywidualna decyzja Sedziego i niestety nie da sie mniej lub bardziej miec pewnosci otrzymania SDE. W jednym przypadku mamy wrazenie, ze nie powinno byc problemu z SDE a klient otrzymuje odmowe, w apelacji rownez odmowa. W innej sytuacji mamy wrazenie, ze szanse sa niewielkie a Sedzia bez problemu przyznaje SDE.

A jakie jest stanowisko prokuratora na rozprawie o SDE? Jest za czy przeciw? Jaka jest opinia kuratora?

Syn jest z Zakladzie Karnym czy jest na wolnosci?

Pozdrawiam
Martin

Póki co mąż jest jeszcze na wolności chociaż myślę, że to tylko i wyłącznie przypadek.
Wszystkie warunki skazania zostały wypełnione - zatarcie skazania następuje po 10 latach z tego co wiem, może się mylę.
Mąż zakończył odbywać karę w sde 23 września 2012r., w której skazany został w 2009r.
Niestety ponownie złamał prawo 8 września 2022r.
Jeśli się nie mylę to do zatarcia zabrakło dosłownie parę dni.
Prokurator oczywiście za każdym razem sprzeciwia się odbywaniu kary w sde. Podobno jest to normą tzn. za każdym razem kiedy odbywają się nasze posiedzenia prokurator nawet raz nie poparł wniosku.
Jeśli chodzi o opinię kuratora - pozytywna.
Pani kurator napisała opinię na korzyść męża ale będąc na wywiadzie wprost mówiła,że jej praca jest troszkę bez sensu bo nawet poparcie wniosku skazanego przez kuratora w łódzkim Sądzie nie ma zbyt wielkiego znaczenia.

Powrót