System dozoru elektronicznego - część VI

• Autor wątku Autor wątku Sylwina160
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
sadzie powiedzieli ze sąd czeka na papiery od kuratora.
Czy można gdzieś się czegoś dowiedzieć oprócz sądu ?
Możesz zadzwonić do właściwego kuratora czy otrzymał zlecenie przeprowadzenia wywiadu, bo z Twojej wypowiedzi rozumiem, że jeszcze go nie było a Sąd Penitencjarny zlecenie wysłał ...

Tak,Sąd wysłał już zlecenie i poinformował mnie ze kurator ma 14 dni na wywiad. Niestety cisza. Dziękuję za odpowiedź

Ostatnią edycję dokonał moderator:
dawidem89 napisał:
Ale raczej następnego dnia po wyroku?

Tak, następny. Przykładowo masz w poniedziałek na 12 sprawę, to dostaniesz info że do wtorku, do godziny 12 masz zadzwonić do centrali i zgłosić gotowość do montażu urządzeń. Ja się zgłaszałem,powiedzieli ze oddzwonią,jak oddzwonili to powiedzieli ze następny dzień,około takich i takich godzin.

Sde

Witam, zacznę od tego że przedstawię całą sytuację.

Moja kobieta odbywa karę pozbawienia wolności w ZK Kleczkowska, jest już tam 3 miesiąc, z 1 wyroku zostało nam 1 rok i 3 miesiące, drugi wyrok mamy odroczony (8 miesięcy).

Posiadamy promese, wystąpienie dyrektora który chce aby wyszła na sde, pozytywne opinie oraz ma w celi małoletnia, dla której ma być osoba która pomoże jej w resocjalizacji ( tak powiedział wychowawca)

Moje pytanie brzmi :
Czy są duże szanse aby wyszła na sde?
Nie wiem co jeszcze możemy zrobić aby przechylić szale na swoją korzyść, sprawę mamy 27 maja i szczerze przeraża mnie wizja tego że może się nie udać i chciałbym jak najwięcej zrobić aby wynik był pozytywny..

RE: Sde

Macie wyrok? Ona ma wyrok.
Ty nic nie możesz zrobić. Nie ty odbywasz karę.

Dozór elektroniczny

Czy można starać się o dozór elektroniczny
Jeżeli jest wyrok roku pozbawienia wolności , ale jest jeszcze jedna sprawa w toku i nie wiadomo kiedy nastąpi wyrok z drugiej sprawy i jaki to będzie wyrok .
Czy są w ogóle szansę na otrzymanie pozwolenia na odbywanie kary w systemie dozoru elektronicznego ?
Chłopak przebywa w tym momencie w AS ma wyrok 1 roku pozbawienia wolności , ale jest w tym momencie na sankcji która kończy się 17 maja i jeżeli zostanie uchylona sankcja to czy może dostać bransoletkę na ten rok więzienia jeżeli z tej drugiej sprawy nie będzie wyroku.

RE: Dozór elektroniczny

Jeżeli jest tymczasowo aresztowany i jednocześnie odbywa karę to nie ma na tą chwilę sensu starania się o SDE. Samo toczące się postępowanie do innej sprawy nie jest co prawda obligatoryjną przeszkodą w uzyskaniu zgody na sde, ale raczej nie wierzę w to, by Sąd wiedząc o tym, wyraził taką zgodę.

Alcapony napisał:
Witam, zacznę od tego że przedstawię całą sytuację.

Moja kobieta odbywa karę pozbawienia wolności w ZK Kleczkowska, jest już tam 3 miesiąc, z 1 wyroku zostało nam 1 rok i 3 miesiące, drugi wyrok mamy odroczony (8 miesięcy).

Posiadamy promese, wystąpienie dyrektora który chce aby wyszła na sde, pozytywne opinie oraz ma w celi małoletnia, dla której ma być osoba która pomoże jej w resocjalizacji ( tak powiedział wychowawca)

Moje pytanie brzmi :
Czy są duże szanse aby wyszła na sde?
Nie wiem co jeszcze możemy zrobić aby przechylić szale na swoją korzyść, sprawę mamy 27 maja i szczerze przeraża mnie wizja tego że może się nie udać i chciałbym jak najwięcej zrobić aby wynik był pozytywny..

Szanse sa,ale czy wyjdzie to wszystko zalezy od sedziego,jest to roznie..ale badz dobrej mysli oby sie udalo

Witam. Czy po pomiarach może być wyznaczony termin posiedzenia czy sąd czeka na wywiad kuratora? I czy jeżeli był już wywiad podczas starania się o dozór ale zmieniło się miejsce zamieszkania czy liczy się tamten wywiad czy trzeba czekać na nowy? Pozdrawiam

Czy po pomiarach może być wyznaczony termin posiedzenia czy sąd czeka na wywiad kuratora?
zazwyczaj czeka.

I czy jeżeli był już wywiad podczas starania się o dozór ale zmieniło się miejsce zamieszkania czy liczy się tamten wywiad czy trzeba czekać na nowy?
raczej nowy, przecież mogli się np. zmienić współmieszkańcy.

Są jakieś szanse dostania pozwolenia na dozór z zażalenia? Czy ktoś otrzymał pozwolenie z zażalenia? I czy posiedzenie o zażalenie obywa się w obecności skazanego?

Ostatnia edycja:
Nati_pati2408 napisał:
Są jakieś szanse dostania pozwolenia na dozór z zażalenia? Czy ktoś otrzymał pozwolenie z zażalenia? I czy posiedzenie o zażalenie obywa się w obecności skazanego?
Na zazalenie nie dowoza z Zakładu Karnego,chyba ze zglosisz do Sadu ze chcesz byc dowieziony

Witajcie. Otóż mam taki dylemat.
13.bm mam wokandę o sde. Z tym, że między czasie dostałem bilet (miałem się stawić 9 marca) żeby się stawić w AŚ w celu odbycia kary. Wczoraj rozmawialem z adwokatem i mi odradzał przyjście na tą rozprawę bo obawia się jak jak będzie negatywna decyzja co do dozoru to mnie zawiną. I teraz nie wiem czy posłuchać się i nie iść, czy pójść.

Iść. Do odbycia kary. jak długo zamierzasz łamać prawo?

forg napisał:
Iść. Do odbycia kary. jak długo zamierzasz łamać prawo?

No a myślisz że nie pójdę jak coś?! Czemu zakładasz że będzie inaczej?

syzzyfik napisał:
Witajcie. Otóż mam taki dylemat.
13.bm mam wokandę o sde. Z tym, że między czasie dostałem bilet (miałem się stawić 9 marca) żeby się stawić w AŚ w celu odbycia kary. Wczoraj rozmawialem z adwokatem i mi odradzał przyjście na tą rozprawę bo obawia się jak jak będzie negatywna decyzja co do dozoru to mnie zawiną. I teraz nie wiem czy posłuchać się i nie iść, czy pójść.
Lepiej idz

Witam. Orientuje sie ktoś jak to jest dozor elektroniczny na wynajmowanym mieszkaniu ? Pan kurator dzwonil że mam uprzedzić właściciela i powiedzieć Panu kuratorowi czy właściciel udziela zgody. Tylko tyle beż żadnych pisemnych zgód. I teraz moje pytanie czy Sąd to sprawdzi ? Niestety obawiam się że właściciel nie wyrazi zgody. Jest w podeszłym wieku i pewnie nawet nie wie to co dozor elektroniczny:( dozor jakbym dostał byłby do sierpnia, więc nawet nie musiałbym mówić bo właściciela od pół roku nie widziałem. Pozdrawiam

Zgoda potrzebna jest jedynie od osób współzamieszkujących ze skazanym. Jeśli właściciel mieszkania z Tobą nie mieszka to jego zgoda nie jest wymagana.

Czy na sprawie o dozór z ZK jest potrzebny adwokat czy sprawa która się odbędzie to kwestia przeczytania wyroku ?

Powrót