System dozoru elektronicznego - część VI

• Autor wątku Autor wątku Sylwina160
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czy jesli odbywam jedna kare w sde? Teraz zlozylam o przedterminowe zwolnienie a mam druga kare do odbycia to moge zlozyc tez wniosek o sde w tej sprawie?
Pewnie, możesz złożyć. Tyle tylko, że Sąd Penitencjarny powinien Ci teraz uchylić zgodę na odbywanie kary w sde w pierwszej sprawie, bo suma kar do odbycia przekracza 1,5 roku. A w drugiej z tego samego powodu zgody nie udzielić...
Możesz pisać o wyrok łączny.

Ok dzieki za informacje. Mam zlozony wniosek o laczny,jednak terminu brak juz długo czekam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam . Moj partner przebywa obecnie w Areszcie Sledczym / wyrok za alimenty/ , zlozyl wniosek o dozor elektroniczny. Z centrali SDE 30.06. robili pomiary, teraz czeka na wokande w Sadzie. Czy ktos sie orientuje konkretnie jaki jest czas oczekiwania na wokande ...

To roznie,ja na jedna czekałam 3msc a druga miesiac

Ile trwa i jak to się odbywa, jeśli nie zgłosi się do Kuratora o wyznaczenie miejsca pracy w ramach kary ograniczenia wolności?

Czemu chcesz tak zrobic? Sde nie daja kazdemu,moze Ci sie nie udac. Co wtedy?

Kurator kieruje Cie na prace po wywiadzie z Toba wiec moglbys tam powiedziec wszystko. Szczerze to polecam Ci abys odpracowal te godziny,sde to tez sa ograniczenia itd. I jeszcze nie wiadomo czy Ci dadza. Duzo masz tych godzin?

Mam pół roku po 30 godzin :/ Z tego co wiem to te prace społeczne są tylko ciężkie fizyczne przy śmieciach albo wycince drzew, nie dam rady takich ciężkich robót robić, szczególnie że muszę poruszać się o lasce :/

A jak im przedstawię całą sytuację, że mam tę cholerną chorobę i pod opieką dziecko to mogą mi odmówić?

Pół nocy myślę co robić i czytam

Znalazłem takie coś

W wyniku nowelizacji z 2015 r. kara ograniczenia wolności może polegać także na obowiązku pozostawania w miejscu stałego pobytu lub w innym wyznaczonym miejscu z zastosowaniem systemu dozoru elektronicznego, przy czym czas wykonywania tego obowiązku nie może być krótszy niż 12 miesięcy, dłuższy niż 70 godzin w stosunku tygodniowym i 12 godzin w stosunku dziennym (art. 34 § 1a pkt 2 i art. 35 § 3 k.k.), oraz na obowiązku, o którym mowa w art. 72 § 1 pkt 4–7a k.k. (art. 34 § 1a pkt 3 k.k.).

to znaczy że SDE może być wyznaczone na minimum rok? Czyli jak się ma krótszą karę to się nie da z tego skorzystać?

Ostatnia edycja:
Wojtek Sikorski napisał:
Mam pół roku po 30 godzin :/ Z tego co wiem to te prace społeczne są tylko ciężkie fizyczne przy śmieciach albo wycince drzew, nie dam rady takich ciężkich robót robić, szczególnie że muszę poruszać się o lasce :/

A jak im przedstawię całą sytuację, że mam tę cholerną chorobę i pod opieką dziecko to mogą mi odmówić?
Ja odbywałam prace społeczne i bylo to lekkie sprzatanie..nie wiem jak w Twojej sytuacji by to wygladalo,czy dalbys rade? Ale lepsze to niz dozor napewno. Mysle,ze kurator kieruje Cie do takiej pracy,w ktorej dasz rade ze wzgledu na swoj stan,przynajmniej u mnie tak jest :)

Wojtek Sikorski napisał:
Pół nocy myślę co robić i czytam

Znalazłem takie coś

W wyniku nowelizacji z 2015 r. kara ograniczenia wolności może polegać także na obowiązku pozostawania w miejscu stałego pobytu lub w innym wyznaczonym miejscu z zastosowaniem systemu dozoru elektronicznego, przy czym czas wykonywania tego obowiązku nie może być krótszy niż 12 miesięcy, dłuższy niż 70 godzin w stosunku tygodniowym i 12 godzin w stosunku dziennym (art. 34 § 1a pkt 2 i art. 35 § 3 k.k.), oraz na obowiązku, o którym mowa w art. 72 § 1 pkt 4–7a k.k. (art. 34 § 1a pkt 3 k.k.).

to znaczy że SDE może być wyznaczone na minimum rok? Czyli jak się ma krótszą karę to się nie da z tego skorzystać?
To chyba jakies stare wiadomosci,kara moze byc krotsza na rok,chyba ze w przypadku zamiany z godzin nie,nie wiem dokladnie.

Witajcie ,mam pytanie mąz zlozyl wniosek o dozor. Była u nas już kuratorka ale nie było jeszcze pomiiaru. Czy musimy kogoś powidomić?

Nie,Sad sam złoży zlecenie pomiarow,nie trzeba ich powiadamiac

Dziękuję za odpowiedź zwyczajnie wydawało mi się ,ze pierwszy jest pomiar potem kurator,ze ktos moze cos przeoczył(ludzka rzecz) a,że ja ja jestem osobą niepełnosprawną mąż ma niski wyrok(6mc-alimenty) odrazu na sali od Sądu padła propozycja SDE,zeby mnie zostawić bez opiekuna .Teraz staramy się bardzo wzystkiego pilnowaćstąd moje pytanie.

Rozumiem :) jest to w roznej kolejnosci. Powodzenia

Błagam pomozcie..jak to wyglada jak ktos ma sde i ma stawiennictwo do zk na 22.07 w innej sprawie,wyslane o wstrzymanie ale jeszcze nie rozpatrzone. Gdyby sie nie udalo to dziala to normalnie ze Zk wysyla do Sądu ze sie nie stawiłam i Sąd wystawia nakaz? Czy odrazu tego 22.07 Słuzba Wiezienna przyjezdza? Bo wyczytałam cos takiego i teraz nie wiem

Chyba niewielu może Ci odpowiedzieć bo jak tak patrzę to Ty tutaj wiesz najwięcej. Ale ogólnie to forum jest martwe. Jak zresztą wszystkie fora.

U mnie kurator złożył wniosek o zamianę prac na karę zastępczą i nawet nie poczekał na usprawiedliwienie nieobecności. System prawny w PL to jakiś dramat, nie wiem co teraz. Czytałem, że przed Sądem można powiedzieć że się chce robić te prace i można tak raz zrobić i wtedy akta lecą z powrotem do kuratora. Ale czytałem też że jest opcja, jakby już zamienili, napisania pisma, że chce się odpracować i Sąd ma obowiązek to uwzględnić. I nie wiem czy to jedno z drugim się łączy czy to jest osobno.

Kiedys mialam taka sytuacje,to napisalam wniosek o przywrocenie prac spolecznych,Sad wyznaczyl termin posiedzenia,oczywiscie bylam na nim i poprosiłam żeby dali mi szanse i udalo sie,ale z tego co wiem tylko 1raz tak mozna

Cześć,
Mój partner odbywa karę w SDE, wczoraj zamontowali urządzenie. W ciągu 7 dni należy skontaktować się z kuratorem zawodowym, ale nie wiemy kto nim jest, w dokumentach nie ma takich informacji ani nr tel.
Do kogo dzwonić, kto może udzielić takich informacji? :)
Będę wdzięczna za odpowiedź.

Wydaje mi się,ze trzeba jechac do Sądu Rejonowego do kuratorów i tam skierują do kuratora,ktorego ma partner

Do kogo dzwonić, kto może udzielić takich informacji?
Każdy Sąd ma stronę internetową, tam jest dostępny nr telefonu do sekretariatu kuratorów. Zadzwoń i poproś o kontakt z kuratorem, która prowadzi taką a taką sprawę.

Witam wszystkich,mam pytanie:
Czy znacie przypadku bądź lub ktoś z Was składał wniosek o ponowne sprawdzenie sygnału/zasięgu w tym samym mieszkaniu ? Sprawa wygląda tak,że przyszli do mnie i powiedzieli :ok,zasięg jest,wyszli a po tygodniu mi przychodzi pismo, że był za słaby,ogarnąłem ten temat z siecią i teraz jest poprawa i chciałbym aby sprawdzili jeszcze raz,inaczej musiałbym przeprowadzać się i podawać inny adres ewentualnie. Pozdrawiam

Powrót