System dozoru elektronicznego - część VI

• Autor wątku Autor wątku Sylwina160
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: Dozór elektroniczny

Siemka. Nie wiem gdzie mam szukać pomocy więc napiszę tutaj. Mój partner, stara się o dozór elektroniczny i wszystko szło gładko do kiedy, nie pomylono adresu wykonywania kary. Czy ktoś wie jak długo może zając korekta tego adresu na poprawny? Będę wdzięczna jeśli ktokolwiek podpowie mi co zrobić. Życzę wszystkim miłego dnia.

Witam serdecznie :) Mam następujące pytanie. Zostałem skazany na karę mieszaną 6 miesięcy pozbawienia wolnośc plus 2 lata ograniczenia wolności. Z czego 3 miesiące mam odbyte w ramach tymczasowego aresztowania. Jutro składam wniosek do sądu penitencjarnego o zezwolenie na odbywanie reszty kary w systemie dozoru elektronicznego. Jakie są szanse na zgodę sądu penitencjarnego w takim przypadku, tj.kary mieszanej? Z góry dziękuję za odpowiedź:)

Witam mam pytanie odbywał w sde karę 8 miesięcy teraz dostałem do odsiadki kolejne 8 co zrobic żeby dołączyć ten wyrok do odbywania kary w sde ???

Hej. Mam pytanie,bo odbywalam juz kare pozbawienia wolnosci w zk..zostalam zwolniona warunkowo,po wyjsciu zapadl wyrok stara sprawa i odbywam go w sde. Zlozylam o warunkowe zwolnienie po polowie,bo tak radzila kuratorka. Ale na pewno teraz juz moge sie starac jak to druga kara ktora odbywam? Z tym ze nie w warunkach recydywy? Bo troche czytalam i juz sama nie wiem.

Hej. Mam pytanie,bo odbywalam juz kare pozbawienia wolnosci w zk..zostalam zwolniona warunkowo,po wyjsciu zapadl wyrok stara sprawa i odbywam go w sde. Zlozylam o warunkowe zwolnienie po polowie,bo tak radzila kuratorka. Ale na pewno teraz juz moge sie starac jak to druga kara ktora odbywam? Z tym ze nie w warunkach recydywy? Bo troche czytalam i juz sama nie wiem. Czy na pewno po polowie czy 2/3?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Mam podobną sytuację. Jestem na warunkowym zwolnieniu podczas którego zapadł stary wyrok i ubiegam się o SDE. Przy okazji znalazłem odpowiedź, że jednak można.. bo nie którzy na tym forum mówili, że będąc na warunkowym nawet jak dochodzi ci stary wyrok z przed okresu próby to odwieszają warunek...

Co do warunkowego to mi się wydaję, że chyba jednak 2/3. Ciekawi mnie natomiast sprawa jak jest z tymi warunkowymi jeżeli jesteś zwolniony warunkowo dwukrotnie? Łączą to?

I pytanko jeszcze do koleżanki wyżej: czy w momencie gdy dostałaś SDE okres próby na warunkowym dalej leci czy jest wstrzymany?

ar9 napisał:
Mam podobną sytuację. Jestem na warunkowym zwolnieniu podczas którego zapadł stary wyrok i ubiegam się o SDE. Przy okazji znalazłem odpowiedź, że jednak można.. bo nie którzy na tym forum mówili, że będąc na warunkowym nawet jak dochodzi ci stary wyrok z przed okresu próby to odwieszają warunek...

Co do warunkowego to mi się wydaję, że chyba jednak 2/3. Ciekawi mnie natomiast sprawa jak jest z tymi warunkowymi jeżeli jesteś zwolniony warunkowo dwukrotnie? Łączą to?

I pytanko jeszcze do koleżanki wyżej: czy w momencie gdy dostałaś SDE okres próby na warunkowym dalej leci czy jest wstrzymany?
Mozna ja dostalam na warunkowym,tak okres leci nie jest wstrzymany tylko wlasnie mam watpliwosci co do tego okresu kiedy moge starac sie o warunkowe bo niby to nie jest w recydywie wyrok ale druga kara odbywana wiec sama juz nie wiem? Wydaje mi sie ze wtedy poprostu lacza jak sa dwa warunkowe ale tez nie jestem pewna

Witam na 3 września dostałem bilet do stawienia się do ZK. Wniosek o wstrzymanie wykonania kary został odrzucony. Wniosek o SDE kompletny został złożony ponad miesiąc temu i obecnie czeka na wyznaczenie terminu.

Poczytałem trochę na tym forum, ale mam pewne wątpliwości. Wiem, że jeżeli termin sprawy o SDE będzie po 3 września to najlepiej jest się stawić. Tak na prawdę termin może być na styk kilka dni przed albo kilka dni po. I teraz moje pytania brzmią:

1. Czy jeżeli się wstawię do ZK to sprawa zostanie przeniesiona na wokandę w ZK? I znowu będę czekał na nowy termin...

2. Czy można to jakoś zrobić aby sprawa odbyła się w pierwszym wyznaczonym terminie beze mnie, nawet jeśli będę już w ZK?

Z doświadczenia wiem, że to po prostu będzie się przeciągać a wolałbym żeby zostało rotstrzygnięte jak najszybciej. Nawet jeśli będę już w ZK

ar9 napisał:
Witam na 3 września dostałem bilet do stawienia się do ZK. Wniosek o wstrzymanie wykonania kary został odrzucony. Wniosek o SDE kompletny został złożony ponad miesiąc temu i obecnie czeka na wyznaczenie terminu.

Poczytałem trochę na tym forum, ale mam pewne wątpliwości. Wiem, że jeżeli termin sprawy o SDE będzie po 3 września to najlepiej jest się stawić. Tak na prawdę termin może być na styk kilka dni przed albo kilka dni po. I teraz moje pytania brzmią:

1. Czy jeżeli się wstawię do ZK to sprawa zostanie przeniesiona na wokandę w ZK? I znowu będę czekał na nowy termin...

2. Czy można to jakoś zrobić aby sprawa odbyła się w pierwszym wyznaczonym terminie beze mnie, nawet jeśli będę już w ZK?

Z doświadczenia wiem, że to po prostu będzie się przeciągać a wolałbym żeby zostało rotstrzygnięte jak najszybciej. Nawet jeśli będę już w ZK

Jesli sie stawisz to musisz poinformowac Sad,ze przebywasz juz w Zakładzie Karnym i zeby sprawa odbyła sie tam. Mysle ze to nie wpłynie na czas oczekiwania,ale nic niewiadomo, w Zk rzadziej są wokandy. Ktory Sad nie wstrzymal Ci kary? I instancji w ktorym zapadl wyrok? Bo tez tak mialam i adwokat moj wyslal o wstrzymanie do Sądu,ktory rozpoznaje wniosek o sde i tam mi wstrzymano ta kare,jesli tak nie probowales to warto

Ostatnia edycja:
Witam. Od miesiąca mam dozór. Badania techniczne były w porządku. Nigdy nie zwracałem uwagi na krótkotrwałe wyłączanie prądu w nocy a teraz podczas SDE włącza się alarm w nocy który trwa dosłownie 40sekund. Administracja tłumaczy się budowaniem osiedla i robią przyłącza prądu. Ale mnie martwi czy to nie wpływa źle dla mnie ? Przerwy trwają około 40sekund co trzy dni. Kuratorka na urlopie a ja bym nie chciał żeby przez głupotę miał problemy. Pozdrawiam

***nie cytuj całych postów pod którymi bezpośrednio się wypowiadasz. mod***

Tez mam sde,miałam raz awarie pradu i odrazu zadzwoniłam do centrali zapytac co mam zrobic,bo tez nie wiedziałam. Poinformowali mnie,ze urzadzenie ma wbudowana baterie i jesli to krotka przerwa w dostawie pradu to nie będzie żadnych problemow bo urzadzenie działa na tej baterii zapasowej..

Dziękuję:)
Pozdrawiam

Wiec chyba tak jest jak tak mowili,bynajmniej ja zadnych problemow nie miałam przez to :) pozdrawiam

Zaneta9393 napisał:
Ktory Sad nie wstrzymal Ci kary? I instancji w ktorym zapadl wyrok? Bo tez tak mialam i adwokat moj wyslal o wstrzymanie do Sądu,ktory rozpoznaje wniosek o sde i tam mi wstrzymano ta kare,jesli tak nie probowales to warto

Dokładnie tak. Sąd w którym zapadł wyrok nie wstrzymał... No to napiszę, warto spróbować. Czyli nowy wniosek o wstrzymanie do Sądu Penitencjarnego?

Tak napisz wniosek i probuj pospieszac jego rozpatrzenie,zaznacz ze to pilne bo masz wezwanie do zk juz. Mi sie udalo wiec moze i Tobie sie uda

Witam.
Ja tez mam pytanie. Moj partner jest obecnie w Areszcie Sl. ma dwa wyroki - pierwszy ma 3 miesiace-juz sie konczy, drugi wyrok - 6mies. Miał wokande o SDE- ale Sad nie zgodzil sie na dozor.. Po jakim czasie mozna starac sie - pisac wniosek o nowa wokande o SDE czy lepiej o warunkowe przedterminowe zwolnienie i po jakie czasie to mozna zrobic....Partner jest pierwszy raz w areszcie- sprawa o alimenty.
Prosze kogos o odpowiedz.
Pozdrawiam wszystkich obenych na forum...

O ponowny dozor moze starac sie po 3msc po odmowie. Jesli chodzi o przedterminowe zwolnienie po połowie kary,czyli 4,5miesiaca w tym przypadku. O przedterminowe zwolnienie moze pisac miesiac wczesniej niz polowa

Zaneta9393 napisał:
Tak napisz wniosek i probuj pospieszac jego rozpatrzenie,zaznacz ze to pilne bo masz wezwanie do zk juz. Mi sie udalo wiec moze i Tobie sie uda

Dzisiaj otrzymałem pismo, że sprawa o SDE odbędzie się 17.09 (bilet na 03.09) i razem z tym drugie pismo, że wykonanie jest wstrzymane do czasu prawomocnego rozstrzygnięcia SDE. Także udało się w ostatniej chwili... Dzięki za pomoc. Swoją drogą trochę dziwne, że sąd kóry wydał wyrok odrzucił wstrzymanie a chwile później sąd penitencjarny jednak wstrzymał. Działam bez adwokata i w sumie wszędzie gdzie czytałem to wydawało mi się, że sąd penitencjarny nie ma takich uprawnień do wstrzymania wykonania kary, tylko sąd który wydał wyrok. No ale nie istotne, ważne że wstrzymane i oby pozytywnie rozpatrzone 17.09 :) pozdro

Ja tez bylam pewna ze tylko Sąd I instancji moze wstrzymac karę..dopiero od adwokata dowiedzialam sie o tej mozliwosci :) super,ze tez Ci sie udalo w takim razie i powodzenia 17.09 :)

RE: Dozór elektroniczny

Witam . Moj patner mial w sierpniu wokande o SDE , Sad niestety oddrzucil wniosek o dozor elektroniczny , bylo w tej sprawie posiedzenie Sadu Apelacyjnego we Wroclawiu,nadal nie ma zgody o dozor. Dodam ze ma razem dwa wyroki , jeden juz minal-3miesiace /koniec w sierpniu/, i ma jeszcze drugi- do lutego / czyli ok .5 miesiecy mu zostalo.
Co mozne w jego sprawie zrobic dalej,,,nie stac mnie na adwokata,, a moze starac sie ponownie o wokande na SDE lub warunkowe zwolnienie.....
Czy jest tu ktos kompetentny kto mi na to odpowie....
Pozdrawiam wszystkich na forum.

Powrót