Witam,
22 grudnia dostałam wyrok 5 miesięcy pozbawienia wolności bez zawieszenia. Chciała bym odbywać te karę w systemie dozoru elektronicznego, dlatego też 25 stycznia złożyłam kompletny wniosek o udzielenie mi zezwolenia.
Biletu jeszcze nie dostałam, wiem też że muszę złożyć osobny wniosek o wstrzymanie wykonania kary na czas rozpatrzenia wniosku o sde. I tutaj moje pytania:
Wyczytałam że wniosek ten mam złożyć do sądu który wydał wyrok, czyli sądu pierwszej instancji, ale ktoś też pisał że wstrzymać wykonanie kary może też sąd penitencjarny. Do którego sądu składać wniosek o wstrzymanie kary? Może do obu sądów?
Drugie pytanie, czy ma ktoś wzór wniosku o wstrzymanie wykonania kary na okres rozpatrzenia SDE? I Co taki wniosek powinien zawierać? Czy to że zmagam się z choroba psychiczną ma tutaj istotne znaczenie i powinnam to uwzględnić przy pisaniu wniosku o wstrzymanie? Sprawa jest pilna, mam obowiązek alimentacyjny i to że odbywała bym karę w sde i podjęła pracę wiązało by się płynnością płacenia alimentów, bo jeśli pójdę do zakładu karnego to niestety dług wobec funduszu alimentacyjnego tylko by rósł. Jeśli ktoś pisał taki wniosek o wstrzymanie wykonania kary mógłby mi doradzić jak taki wniosek napisać, czym go uzasadniać w moim przypadku. Dodam że dotychczas byłam karana jeden raz, wyrokiem w zawieszeniu. A od czasu popełnienia przestępstwa za które mam to 5 miesięcy nie dostałam nawet mandatu. Bardzo proszę o pomoc!