System dozoru elektronicznego - część VI

• Autor wątku Autor wątku Sylwina160
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dozór elektorniczny przepustka

Dzień Dobry, czy osoba objęta dozorem może się ubiegać o coś w rodzaju przepustki na komunie dziecka?

Proszę o pomoc. Odbyłam jedną kare jednego roku w SDE i złożyłam wniosek teraz do drugiego wyroku rok i 2miesiacr. Wszystko miałam pomiary,kuratora i nagle dostaje pismo że Sąd umarza postępowanie ze względu na odbyta już kare 1roku w SDE a łącznie to przekracza 18miesiecy. Czy to normalne że wliczyli mi kare odbyta do przyznania SDE w innej zupełnie sprawie?

Jeśli obie kary podlegały już wykonaniu w tym samym czasie to tak.

Tak wyrok drugi uprawomocnił się w czasie trwania pierwszego SDE ale sąd wstrzymał wykonanie kary i miałam bilet na trochę po pierwszym wyroku

Cześć, szukam osoby która odbyła karę w SDE i byłaby skłonna mi pomóc.

***regulamin FP. mod***

Pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Napisz tutaj... Pytaj co cie interesuje. Będziesz być może miał kilka punktów odniesienia od kilku osób, a nie od jednej i to w dodatku niekoniecznie dobrze doradzającej ;)

Czesć,

Pytanie odnośnie odbywania kary w SDE w wynajmowanym mieszkaniu.
Aktualnie mieszkam i jestem zameldowany czasowo w mieście X. Poddałem się DPK, 1 maja mam rozprawę z wyrokiem 6 miesięcy pozbawienia wolności, od razu składamy wniosek o SDE. Adwokat twierdzi, że na 90% dostanę - dobra praca, nieposzlakowana opinia, pierwsze wykroczenie.
Pracuję zdalnie więc na odbycie kary w SDE chcę wrócić do rodzinnego miasta Y gdzie wynająłbym mieszkanie.W związku z tym pytania:
1. Czy rzeczywiście sądy wymagają zgody wynajmującego lokal? Czy tym samym wynajmując mieszkanie musze z góry ostrzegać /pytać wynajmującego czy wyrazi zgodę?
2. Jak przeprowadzany jest w takiej sytuacji wywiad środowiskowy? To znaczy - w momencie składania wniosku o SDE w miejscu pobytu będe przebywał dopiero dwa tygodnie. W dotychczasowym miejscu pobytu bardzo dobry kontakt ze wszystkimi sąsiadami.
3.Czy aby wskazać miejsce odbywania SDE już w momencie składania wniosku musze być w tym miejscu zameldowany?
4. Czy w SDE można wychodzić na balkon?

Ostatnia edycja:
1. Nie, ale wypadałoby właściciela lokalu poinformować, że będzie miał więzienie w mieszkaniu 😄
2. Procedura zazwyczaj wygląda tak samo. Wywiad musi być przeprowadzony w Twoim miejscu zamieszkania (w tym który podasz)
3. Meldunek nie jest wymagany
4. Tak jeśli uwzględnią go przy pomiarze, co warto dopilnować

I nie wierz za bardzo w te procenty adwokatów, bo nie tacy pewni już szli 😆

PS. Za dobry kontakt z sąsiadami jeszcze nikomu obroży nie dali 😄😄😄

Ostatnia edycja:
@ar9 bardzo dziekuje za odpowiedź :) Czy mówisz ze swojego przykładu, czy też znasz większa ilośc przypadków? Pytam, bo chce wiedzieć na ile pewne to jest w mojej sytuacji, a na ile "zależy". Będe wdzięczny za większa ilosć opinii :)

ar9 napisał:
1. Nie, ale wypadałoby właściciela lokalu poinformować, że będzie miał więzienie w mieszkaniu ??????
No tak, ale to może mocno utrudnic wynajem lokalu podczas gdy na moje zachowanie jak najemcy nie ma to zadnego wpływu.

ar9 napisał:
I nie wierz za bardzo w te procenty adwokatów, bo nie tacy pewni już szli ??????
Wolę nawet o tym nie myśleć.

Ja mówie to na swoim przykładzie jako osoba, która trzykrotnie ubiegała się o dozór elektroniczny (licząc apelacje to sześciokrotnie) w latach 2016/17 (za czasu firmy zewnętrznej, która za to odpowiadała) oraz aktualnie w zeszłym roku. Jedna próba zakończona sukcesem, ale procedura zawsze była ta sama. Poza tym chcąc niechcąc poznaje się ludzi w "placówkach państwowych" i słuchając ich historii oraz przypadków mam taki wniosek, że nigdy nic niewiadomo. Każda sprawa jest indywidualna i inna, każdy sędzia orzeka inaczej a czynników jest bardzo wiele. Ogólnie na te pytania co zadałeś jest przynajmniej kilkanaście odpowiedzi w tym temacie...

Powodzonka życze i oby Tobie się też udało!

Ostatnia edycja:
Czy mogę prosić o więcej opinii odnośnie tego, czy wymagana jest zgoda właściciela mieszkania?

Mam bardzo sprzeczne informacje.

Z przepisów prawa wynika, że wymagana jest zgoda osób wspólnie zamieszkujących ze skazanym. Jeśli więc właściciel mieszkania nie mieszka w tym lokalu to jego zgoda wymagana być nie powinna. Ale są sądy, które o to proszą. Zajrzyj do kodeksu karnego wykonawczego, jest tam cały rozdział na temat wykonywania kary w systemie dozoru elektronicznego.

@Finister

Dziękuje za odpowiedź. Właśnie chodzi o to, że mam świadomość, że w przepisach nic nie ma o takiej zgodzie ale są sądy które o to proszą. Dlatego obawiam się sytuacji w której wynajmę mieszkanie, sąd poprosi o zgodę a właściciel jej nie udzieli.

W odwrotnym scenariuszu, jeśli miałbym pytać o zgodę od razu przy podpisywaniu umowy to raczej zeruje moje szanse na wynajem mieszkania. Kto zaufa nowemu najemcy który na wstępie informuje że odbywa karę pozbawienia wolności.

Nie widzę przeszkód, by zadzwonić do odpowiedniego sądu i zwyczajnie spytać jak podchodzą do tej kwestii. Być może sprawa wyjaśni się od ręki.

Potrzebuję małej porady. Mąż 24. 03 złożył wniosek o dozór elektroniczny ale w między czasie zdarzyli go przenieść z aresztu śledczego do zakładu karnego w innym mieście. W wniosku jest wpisany tylko jego nr a zakład odbywania kary wpisał ten Śledczy gdzie go już nie ma od tygodnia. Wokande ma mieć 15.04 i moje pytanie teraz jest takie.
Czy oddala wniosek przez złe wpisanie zakładu odbywania kary bądź tego że nie będą mogli się do nikogo dodzwonić? Jest możliwość żebym zadzwoniła do sądu i poprosiła o dopisanie mojego nr?
Jak od rzuca wniosek można od razu składać następny?
Jakby się udało i ktoś by przyjechal na pomiary to jak to wygląda? Na ogródek tez będzie mógł wychodzic? Robią w między czasie przeszukanie mieszkania?

Cześć,

Od miesiąca jestem na SDE i mam dwa pytania. SDE mam za niewykonanie całej kary ograniczenia wolności (prace społeczne) na 4 miesiące. Jak mówiła mi kurator sąd był mi wyjątkowo przychylny bo w postanowieniu napisał mi, że od poniedziałku do piątku mam według postanowienia 10 godzin na wykonywanie pracy zarobkowej oraz załatwianie spraw prywatnych. Dodatkowo w sobote i niedziele mam po 5 godzin na załatwianie prywatnych. Z racji tego, że od tego tygodnia zaczynamy pracę również w soboty kurator powiedział mi, że w soboty wpisuje mi godziny pracy ale z racji tego, że mam dodatkowo wpisane w postanowieniu "załatwianie spraw prywatnych" w dni wolne w tygodniu będzie wpisywał mi z postanowienia 10 godzin od 9 do 19 ustalone przez sąd. Czy dobrze rozumiem, że w każdy dzień wolny w tygodniu będę mógł np wyjść na zakupy, do fryzjera, lekarza etc. w godzinach 9-19? Przy okazji jak w takim wypadku działa to, że teraz w czwartek mamy boże ciało? Z kuratorem cięzko mi się porozumieć a nie chciałbył mieć jakichkolwiek przekroczeń nawet na sekundę.

Drugie pytanie to zwolnienie warunkowe po odbyciu połowy kary, sąd sam mi zasugerował, że po połowie mogę złożyć taki wniosek, ale kurator powiedział mi, że szybciej mi się skończy kara zanim sąd rozpatrzy wniosek i będę miał wokande. Ma racje? Nie chciałbym złożyć wniosku i mieć wokandę kilka dni przed końcem kary, więc pytam jak to wygląda w praktyce, bo od złożenia wniosku o SDE do założenia w moim przypadku minęły 3 tygodnie.

Ostatnia edycja:
Ja złożyłem wniosek o warunkowe równo miesiąc przed połowa kary, a nawet parę dni wcześniej. Telefonicznie dowiedziałem się że czas oczekiwania to około miesiąca, a Sąd i tak będzie wyznaczał posiedzenie tak, żeby minęła połowa kary.

Weź też pod uwagę że prawdopodobnie dostaniesz kuratora na 2 lata

SDE mam za niewykonanie całej kary ograniczenia wolności (prace społeczne) na 4 miesiące.
Z kary zastępczej nie ma możliwości warunkowego zwolnienia.
Czy dobrze rozumiem, że w każdy dzień wolny w tygodniu będę mógł np wyjść na zakupy, do fryzjera, lekarza etc. w godzinach 9-19?
Jeśli w postanowieniu jest na pracę to nie oznacza, że przez 10 godzin możesz sobie hasać po fryzjerach, sklepach itp....

Ja na przykład wniosek o warunkowe zwolnienie z SDE złożyłem w marcu a termin mam 28 czerwca... :) (sąd we wrocławiu) składałem 3 tygodnie przed upływem połowy kary

Powrót