System dozoru elektronicznego - część VI

• Autor wątku Autor wątku Sylwina160
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dzien dobry panstwu, mam troche stresa, poniewaz od 2 tygodni jestem na dozorze elektronicznym wyrok 3 miesiace. Chodzi mi o dzisiejsza sobote otoz bylem swiecie przekonany ze mam czas do 16(w zeszla sobote nigdzie nie wychodzilem) i spokojnie na luzie o 15.30 wyszedlem z psem, a tu telefon gdzie ja jestem no i powiedzialem temu panu ze bylem swiecie przekonany ze mam czas do 16, no coz popelnilem blad moje ludzkie nie dopatrzenie. Kazal mi kontaktowac sie w poniedzialek z kuratorem w celu zalatwienia sprawy, tak zrobie. Rozumiem ze za jeden taki wyskok grozi mi uchylenie zgody na odbywanie kary w sde ?

Rozumiem ze za jeden taki wyskok grozi mi uchylenie zgody na odbywanie kary w sde ?[/QUOTE]

Teoretycznie tak, ale każdy kurator jest inny, każdy sąd i sędzia jest inny. Pewników nie ma. Ci co mieli siedzieć nie siedzą i odwrotnie. Prawda taka że przy tak niskim wyroku siedzieć na 4 literach w domu nie prowokować głupich sytuacji zakupy zamawiać przez Glovo a do psa znalezc kogoś w necie do wyprowadzania..

Proszę o pomoc. Mąż dostał wyrok 129 dni, za alimenty w czasie, kiedy jego była żona wraz synem mieszkali jeszcze u niego. Po jej wyprowadzce, syn został na stałe u męża. Mąż stawił się w areszcie. Złożyliśmy wniosek o dozór elektroniczny, podobno miał być rozpatrzony w około 3 tygodnie, jednak dzwoniąc dzisiaj do sądu okręgowego dowiedziałam się, że jest sezon urlopowy i może to trwać nawet ponad 3 miesiące. We wniosku uzasadniliśmy, że syn przebywa u nas, nawet kopię pisma matki, że zrzeka się opieki nad synem. Czy jest coś, co mogę zrobić, aby przyspieszyć ten proces? Wniosek o wstrzymanie wyroku do czasu rozpatrzenia wniosku o SDE? Jakikolwiek inny wniosek, który zostanie szybciej rozpatrzony? Czy nie ma żadnych szans?

Byli dzisiaj u nas technicy, ale kręcą glowami, ze zadko ktoś dostaje sde. Czy faktycznie przy wyroku 4msc za alimenty (i w tym czasie dziecko mieszkało z nami, a byla zona bezprawnie pobierala z funduszu) sędzia może nie przyznać sde? Opinie kuratora i wychowawcy bardzo dobre... Mąż kest w Garbalinie.

Nikt Ci nie odpowie na to pytanie,bo Sąd nie ma żadnego obowiązku przyznania SDE.Może ale nie musi,więc przyzna albo nie przyzna.

Dokładnie tak, naprawdę to zależy tylko i wyłącznie od sędziego który wydaje wyrok, ja wyłapałem max 1.6 roku SDE, a niektórzy idą siedzieć na 3.5.7 miesięcy. Najważniejszy jest dobry adwokat który umie mądrze pisać papiery do sądu - a taki nie jest tani. Jedyne co mogę poradzić nie żałować na mecenasa pieniędzy i brać naprawdę dobrego. Pieniądze się odrobi szybko a czasu za kratami odrobić się już nie da.

Czy mogę w takim razie, jako żoną, wysłać prośbę do sądu o jaknajszybsze rozpatrzenie wniosku? Jedna taka prośbę wysłał już mąż, czy moje pismo w ogóle wezmą pod uwagę i przeczytają?

Właśnie się dowiedziałam, że 5 sierpnia mąż będzie miał posiedzenie niejawne. Czy to dobry, czy zły znak? W zk mieli normalnie wokandy i kilku z nich wyszło ma sde... czym może być spowodowane posiedzenie niejawne?

Możesz wysłać - nie zostaniesz za to ukarana. Kolejne pismo, które trzeba procedować. Czy będzie miało wpływ na przyspieszenie wydania decyzji w sprawie SDE? Raczej odwrotnie ...
Przy okazji zapytam - jaki jest argument by sprawa akurat tego pana ominęła kolejkę? I została rozpatrzona przed innymi skazanymi?

forg napisał:
Przy okazji zapytam - jaki jest argument by sprawa akurat tego pana ominęła kolejkę? I została rozpatrzona przed innymi skazanymi?

Argumentem jest to iż, była żona pobierała alimenty z funduszu, kiedy syn mieszkał już z nami od dłuższego czasu. Nie dość, że to ona powinna płacić, to pobierała również bezprawnie 500 plus, którego syn nie zobaczył na oczy.

Ale to żaden argument w sprawie odbywania kary w SDE. A tym bardziej ominięcia kolejki osób, które czekają na rozpatrzenie swoich wniosków.
Pan został skazany za niealimentację. Nawet w kwestii wyroku nie rozumiem co do rzeczy ma pobieranie 500 plus. By obowiązek alimentacyjny wygasł musi o tym orzec sąd - jeśli się nie mylę.

Rozumiem, brak mi argumentów. Mam jednak pytanie, właśnie dowiedziałam się, że posiedzenie odbędzie się 5 sierpnia w formie niejawnej. Co to może oznaczać, w przypadku kiedy kilka osób z zk, miało wokandy w zk i otrzymali sde? Mam się czym matrwic?

Nie ma sensu wysyłać więcej pism skoro jest wyznaczony termin rozprawy? Tak mi się wydaje. A druga sprawa SDE jest o wiele trudniej dostać jak się jest już osadzonym ale próbować trzeba, z tego co pamiętam można złożyć zażalenie od decyzji sądu - ale mam nadzieję że nie będzie owe potrzebne i wszystko pójdzie kolorowo :) powodzenia

Jest ktoś kto niedawno składał wniosek w Gdańsku? Jak to wygląda teraz z terminem, ile się czeka? Po jakim czasie mniej więcej zostaje nadana sygnatura?

Czy podczas noszenia opaski są niezpowiedziane kontrolę? Można jak człowiek napić się alkoholu, czy tak średnio?

Jeśli sąd nie nałożył na czas odbywania kary w systemie SDE zakazu spożywania alkoholu to generalnie można się napić "jak człowiek". Problem mógłby się zacząć gdybyś skazany po alkoholu zaczął się awanturować i wymagana byłaby interwencja policji.

Ogólnie mówiąc nie polecam picia na SDE. Ale faktycznie jeśli sąd w postanowieniu nie dał zakazu to można.. choć źle się to zwykle kończy :) Jeśli natomiast masz taki zakaz a mimo to chcesz pić to proponuję dobrze żyć z dzielnicowym który co jakiś czas może wpaść z niezapowiedziana wizyta na kontrolę w godzinach które powinno się być w domu. Duża w tym Rola Kuratora ktory takie zarządzenie wydaje, dzielnicowym samym z siebie łazić się nie chce wola siedzieć na komendzie.

Mam SDE za uprawę roślinek. Przed rozprawą chodziłem do psychologa żeby poradzić sobie z tą sytuacją. Dostałem od niego papier na którym napisał mi ,że leczy mnie też z uzależnienia. Tak na wszelki wypadek. Papier taki miał mi pomóc dostać SDE. Mój kurator powiedział ,że mam nadal chodzić do tego psychologa i co miesiąc przynosić mu zaświadczenie ,że uczęszczam. I teraz moje pytanie. Czy kurator może mi kazać chodzić do psychologa? Czy mogę zrezygnować bez konsekwencji (uchylenia SDE) z tego psychologa? W wyroku i postanowieniu sądu o SDE nie mam nic o tym ,że mam się poddać jakiemuś leczeniu czy terapii. Dodam ,że psycholog sam powiedział ,że nie wie teraz co ma ze mną robić a kosztuje mnie on 1000 zł miesięcznie. Zależy mi by zrezygnować bo dostałem też dużą grzywnę na którą się zapożyczyłem.

Ostatnia edycja:
Poszukaj zatem w Twojej okolicy placówki gdzie można się leczyć z uzależnienia nieodpłatnie i po kłopocie :ok:

Powrót