System dozoru elektronicznego - część VI

• Autor wątku Autor wątku Sylwina160
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A co w momencie kiedy skazany składał wniosek w sądzie okręgowym tam gdzie dostał wyrok, i wskazał we wniosku że przebywa w danym areszcie, i zostaje przeniesiony do innego zakładu? Czy on musi jakoś poinformować sąd o zmianie miejsca odsiadki czy oni sami do tego dojdą?

Patrycja2023 napisał:
Ok rozumiem chodzi mi o jak najszybsze wyciągnięcie jakichkolwiek informacji i przyspieszenie, ponieważ wniosek został wysłany 27.02 a 09.03 policja przyjechała po narzeczonego. Proszę o podpowiedź czy coś mogę zrobić, żeby jak najszybciej wyciągnąć go z zakładu śledczego ?

Tylko dzwonić do sądu, może Pani coś powiedzą, można wysyłać pisma z prośbą o szybkie rozpatrzenie wniosku, ale prawnik mi powiedział że nie ma sensu że i tak nic sobie z tego nie robią. Ja też niestety czekam na cokolwiek, nawet nie ma i informacji kiedy mogą być pomiary

I pytanie do kogo zadzwonią skoro narzeczonego zatrzymali ? Co prawda telefon zostawił w domu i mam do niego dostęp, ale czy oni będą wgl próbować na ten telefon dzwonić?

Patrycja2023 napisał:
I pytanie do kogo zadzwonią skoro narzeczonego zatrzymali ? Co prawda telefon zostawił w domu i mam do niego dostęp, ale czy oni będą wgl próbować na ten telefon dzwonić?

Na telefon podany we wniosku, albo narzeczonego albo na jakikolwiek podany do osoby zamieszkującej w miejscu wskazanym do odbywania kary w sde

Wysłaliśmy ponaglenie od razu w czwartek.
Doczytałam też, że w takim ponaglenie jest wskazane podać sytuację rodzinną, czy opisywanie tego, że jestem w pierwszych tyg. Ciąży coś zmieni ?

Patrycja2023 napisał:
Wysłaliśmy ponaglenie od razu w czwartek.
Doczytałam też, że w takim ponaglenie jest wskazane podać sytuację rodzinną, czy opisywanie tego, że jestem w pierwszych tyg. Ciąży coś zmieni ?

Wszystko jest możliwe,trzeba próbować. Powinni wziąć pod uwagę informacje o ciąży.

Dzwoniłam do biura dozoru niestety, ale jeszcze nie mają żadnej informacji. Ogólnie na chwilę obecną nawet nie wiem, gdzie przebywa narzeczony z trudem wyciągnęłam tylko informacje, gdzie ma zostać przewieziony, ale kiedy tez nie wiem. Dla mnie jest to czarna magia.
Dobrze doczytałam, że przez pierwsze 14 dni będzie przebywał w osobnej celi ?
Doczytałam też, że czym dalej to trudniej będzie go wyciągnąć, czy to prawda ?

Dodam, że chodzi o 6 MSC. Odsiadki i jest to pierwszy konflikt z prawem.

I kiedy będzie mógł wykonać jakiś telefon z informacją, gdzie przebywa.
Dzwoniąc do zakładu oczywiście się nic nie dowiem, bo rodo, ale dzwonić umówić się na widzenie dowiedziałam się, że jeszcze nie mają go w rejestrze.

Patrycja2023 napisał:
Dzwoniłam do biura dozoru niestety, ale jeszcze nie mają żadnej informacji. Ogólnie na chwilę obecną nawet nie wiem, gdzie przebywa narzeczony z trudem wyciągnęłam tylko informacje, gdzie ma zostać przewieziony, ale kiedy tez nie wiem. Dla mnie jest to czarna magia.
Dobrze doczytałam, że przez pierwsze 14 dni będzie przebywał w osobnej celi ?
Doczytałam też, że czym dalej to trudniej będzie go wyciągnąć, czy to prawda ?

Mój przez pierwsze 5 dni był w celi przejściowej i 0 kontaktu. Na 6 dzień dopiero zadzwonił. Tak to nic nie wiedziałam. Raczej jeżeli chodzi o to że "im dłużej tym gorzej" to że jemu będzie ciężej wrócić na wolność...

A jak to z weekendem działa, bo licząc te 6 dni we wtorek powinien się odezwac.

Patrycja2023 napisał:

Wszystko zależy od tego jakich ma ludzi w środku, wychowawcę, oddziałowego. No to niestety nie jest tak że on mówi że chce zadzwonić i dzwoni. W jednym zakładzie karnym mają 3 dni przejściowej, i inny tydzień. Ciężko stwierdzić

Patrycja2023 napisał:

Ale tak, liczy się od dnia zatrzymania, tam nie ma weekendów...

A z widzeniami jak to jest jak będę próbować w poniedziałek się umówić na pierwsze możliwe widzenie tj. w środę mogą mi odmówić ?

Po pomiarach sde jeżeli pomiar wyjdzie pozytywnie zostaje wyznaczony termin wokandy tak ? Jest jakiś termin kiedy może się ona odbyć tzn. po dwóch tyg. Po miesiącu ?

Patrycja2023 napisał:
Po pomiarach sde jeżeli pomiar wyjdzie pozytywnie zostaje wyznaczony termin wokandy tak ? Jest jakiś termin kiedy może się ona odbyć tzn. po dwóch tyg. Po miesiącu ?

Podobno od dnia złożenia wniosku w przeciągu dwóch tygodni ma być i pomiar i kurator, a w przeciągu kolejnych dwóch wokanda. Ale jak to bywa w rzeczywistości nie wiem, sama czekam już ponad tydzień i 0 informacji czy czegokolwiek. Jestem przerażona.

Patrycja2023 napisał:
A z widzeniami jak to jest jak będę próbować w poniedziałek się umówić na pierwsze możliwe widzenie tj. w środę mogą mi odmówić ?

To już zależy od zakładu. Ja nie mogłam się przez tydzień dodzwonić żeby umówić widzenie, dopiero narzeczony umówił sam i jak zadzwonił to powiedział kiedy. Miałam być na 9, weszłam na salę widzeń o 11:30, później 1.5 h czekałam aż mnie wgl wypuszcza. Cały dzień stracony żeby zobaczyć go przez godzinę...
Listy były dostarczone do AŚ w poniedziałek, do dzisiaj ich nie dostał.

W poniedziałek mija dokładnie dwa tygodnie od złożenia wniosku i jak na razie ani pomiarów ani kuratora. :(

A na pierwszą wizytę mogę mu coś zabrać jakies ubrania jedzenie ?

Patrycja2023 napisał:
A na pierwszą wizytę mogę mu coś zabrać jakies ubrania jedzenie ?

Nic kompletnie nie można wnieść, poza gotówka za którą można coś kupić w kantynie, do zjedzenia/picia na widzeniu. Skazany nie może nic zabrać do celi więc jeżeli Pani kupi dużo słodyczy i nie zjecie ich razem, musi je Pani zabrać ze sobą.

Powrót