System dozoru elektronicznego (elektroniczna opaska) - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
to kiedy mozna? pytalem ich i mi tak powiedzieli wiec chce sie upewnic

Przeczytaj sobie kodeks karny. W szczególności artykuł 77 i 78.

dzisjaj mialem dziwna sytuacje :zadzwonil odbiornik 2 razy tak krotko wiec postanowilem oddzwonic z niego do centrali i uslyszalem meski glos z zapytaniem kto mowi wiec sie przedstawilem i ten ktos sie rozlaczyl po czym postanowilem zadzwonic drugi raz a tam pani powiedziala ze nikt od nich nie dzwonil ze to mogl byc kurator wiec i zadzwonilem do niego on tez nie dzwonil na odbiornik wiec nie wiem co o tym myslec....podalem komus obcemu swoje dane!!!!skad ten ktos mogl miec numer na ten odbiornik!!!!nie mam pojecia co o tym myslec....

essel napisał:
dzisjaj mialem dziwna sytuacje :zadzwonil odbiornik 2 razy tak krotko wiec postanowilem oddzwonic z niego do centrali i uslyszalem meski glos z zapytaniem kto mowi wiec sie przedstawilem i ten ktos sie rozlaczyl po czym postanowilem zadzwonic drugi raz a tam pani powiedziala ze nikt od nich nie dzwonil ze to mogl byc kurator wiec i zadzwonilem do niego on tez nie dzwonil na odbiornik wiec nie wiem co o tym myslec....podalem komus obcemu swoje dane!!!!skad ten ktos mogl miec numer na ten odbiornik!!!!nie mam pojecia co o tym myslec....
Mnie kuratorka ostrzegła że czasami moga dzwonic jakies obce osoby gdyz ten numer kiedys do kogos nalezal i jest to zwyczajna pomylka.

forg napisał:
Tak? To proszę zacytować przepis stanowiący o warunkowym przedterminowym zwolnieniu.

Cytuje, Warunkowe przedterminowe zwolnienie z odbywania kary pozbawienia wolności może nastąpić po odbyciu co najmniej polowy kary art.78.

Ale wniosek można złożyć miesiąc wcześniej

Po pierwsze - nie cytujesz. Cytat to dokładne przytoczenie przepisu.
Po drugie - nie zauważasz w art. 78 kodeksu karnego następnych paragrafów?

Jeśli Twoje porady prawne mają wyglądać w ten sposób to przestań je udzielać.

Szanowny panie forg, ma pan racje co do całości art.78 ,ale w przypadku skazanych odbywających kare w sde dotyczy odbycie co najmniej polowy kary.

jurekf58 napisał:
ale w przypadku skazanych odbywających kare w sde dotyczy odbycie co najmniej polowy kary.

A skazany w warunkach artykułu 64 paragraf 1 nie może odbyć kary w systemie dozoru elektronicznego?

forg napisał:
A skazany w warunkach artykułu 64 paragraf 1 nie może odbyć kary w systemie dozoru elektronicznego?

Może ,tylko ze tu jest mowa o minimalnym okresie jaki musi odbyc skazany.

jurekf58 napisał:

I w przypadku skazanego w warunkach artykułu 64§ 1 minimum jest inne. W jego przypadku nie wystarczy, że odbędzie połowę kary.

A okres minimalny w sde zaczyna się od polowy jej odbycia.

forg napisał:
I w przypadku skazanego w warunkach artykułu 64§ 1 minimum jest inne. W jego przypadku nie wystarczy, że odbędzie połowę kary.

Tak w jego przypadku minimum wynosi dwie trzecie odbytej kary , bez względu na to gdzie te kare odbywa , ale powtarzam w sde minimum zaczyna się ogólnie od polowy odbytej kary wliczając też kare odbyta w zk.

Witam
Przeszukałam większość forum i nie znalazłam konkretnej odpowiedzi
Mianowicie chodzi o czas oczekiwania na decyzję Sądu odnośnie SDE
Chodzi mi o Sąd Katowicach
Może ktoś już w nim składał taki wniosek?
Byłabym wdzięczna za odpowiedz.

odpowiedzi nie znajdziesz, ani nikt Ci takiej informacji nie udzieli. z reguły czeka się min miesiąc. jedni powiedzą, ze dłużej bo sa wakacje. mnie też straszyli,że na posiedzenie w sporawie o WZ czas oczekiwania będzie bardzo długi,a sprawę mam 30 , tj 25 dni od dnia złożenia wniosku.
najlepiej zadzwoń do sady i dowiedz się jak długo z reguły się czeka

Aga 2012 napisał:
Witam
Przeszukałam większość forum i nie znalazłam konkretnej odpowiedzi
Mianowicie chodzi o czas oczekiwania na decyzję Sądu odnośnie SDE
Chodzi mi o Sąd Katowicach
Może ktoś już w nim składał taki wniosek?
Byłabym wdzięczna za odpowiedz.

Miesiąc.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót