System dozoru elektronicznego (elektroniczna opaska) - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mam takie pytanie kończy mi się kara 4 sierpnia br. czy mogę już 5 sierpnia opuścić miejsce odbywania SDE np o godzinie 0:05 ? czy muszę czekać na ludzi z więziennictwa aż mi to ściągną ?

skoro konczy ci sie kara 4 to piatego jestes juz wolnym czlowiekiem i mozesz robic co chcesz musza przyjechac 4

Dzień lub dwa dni przed 4 sierpnia zadzwonia do Ciebie i poinformują Cię o której godzinie przyjadą zdemontować urządzenie. Na pewno będą 4 sierpnia

Właśnie dzwoniłem do ekipy z SDE i mają się umówić na 4sierpnia :)

RE: SYSTEM DOZORU ELEKTRONICZNEGO - warunkowe przedterminowe zwolnienie

youandme napisał:
Przestrzegam nałozonych na mnie obowiązków. dlatego takie sytuacje jak te 15 min! powinien kurator zmieniac po kontakcie telefonicznym. mógł np zmienić tak,że zamiast od 10-18 wolne na 9:45-17:45!

Przez telefon to pizzę można zamówić. Jesteś pewien, że chciałbyś, by harmonogram był zmieniany przez telefon? Zadzwoni Twoja żona "ustami swojego brata" i poprosi jako Ty o zmianę. Ale nie poinformuje o tym Ciebie. Bo będzie chciał się Ciebie pozbyć z domu. I co?

xluqas napisał:
Właśnie dzwoniłem do ekipy z SDE i mają się umówić na 4sierpnia :)

Do mnie dzwonili 6 dni przed koncem kary , ze przyjadą w godz.8,30-10,00. w ostatnim dniu odbywania kary ,gościu był o 8,15.

youandme napisał:
Dzień lub dwa dni przed 4 sierpnia zadzwonia do Ciebie i poinformują Cię o której godzinie przyjadą zdemontować urządzenie.

A w jakim celu mają informować?? Przecież nadzór dobrze wie, kiedy skazany znajduje się w domu, prawda?

nie wiem jakie sa sytusacje rodzinne u innych, ale nich z moich bliskich nie zrobiłby czegos takiego.
zmiana harmonogramu nie jest za często, na telefon sytauacja miała miejsce tylko raz!!
I to była nagła, nieprzewidziana sytuacja, która dotyczyła zaledwie kwadransa.
zgadzam się ,że powazne zmiany ( takie jak były w moim przypadku w czasie egzaminu, gdzie konieczne były dodatkowe 3-4 godziny w przypadku soboty) dokonywane musza byc za pośrednictwem podania i osobistej wizyty u kuratora. Ale zmiany 15 minutowe kurator mógły wprowadzac po ustaleniach telefonicznych, a przy kolejnej wizyty u kuratora (mam takie co miesiąc) sporządzałaby notatkę słuzbową z tego zwolnienia>

forg napisał:
A w jakim celu mają informować?? Przecież nadzór dobrze wie, kiedy skazany znajduje się w domu, prawda?

z opowiadań odbwających kare wiem, że "ekipa demontujaca" przyjeżdża z rana, a często skazany ma w tym czasie czas wolny, dlatego się umawiają

youandme napisał:
Ale zmiany 15 minutowe kurator mógły wprowadzac po ustaleniach telefonicznych, a przy kolejnej wizyty u kuratora (mam takie co miesiąc) sporządzałaby notatkę słuzbową z tego zwolnienia>

A dlaczego 15minutowe a nie 18? Nie rozumiesz najwyraźniej idei kary pozbawienia wolności.

youandme napisał:
nie wiem jakie sa sytusacje rodzinne u innych, ale nich z moich bliskich nie zrobiłby czegos takiego.

A ktoś z Twoich wrogów?

forg napisał:
A dlaczego 15minutowe a nie 18? Nie rozumiesz najwyraźniej idei kary pozbawienia wolności.

A ktoś z Twoich wrogów?

Nie rozumiesz chyba sensu mojej wypowiedzi.
W pełni rozumiem i respektuje sens i funcję odbywania kary w SDE,przestrzegam regulaminu i nie maltretuja kuratora ciągłymi prośbami o zmiany, bo to jest KARA!!! jednak sytuacje nagłe się zdarzaja, o tym nawet wspominał sędzia na rozprawie o przyznanie DE. Kazał wtedy kontaktowac się z kuratorem . Trudno jednak przewidzieć tydzień lub dwa wcześniej ,że w piatek 13 zdarzy sie coś, co zmusi zmianę w harmonogramie

a co do wrogów...
nie jestem osoba złośliwa i nigdy nie zrobię czegos takiego innej , nawet najbardziej znienawidzonej przeze mnie osobie, i moze to głupie i naiwne, ale takiej samej postawy oczekuję od innych...
trzeba przyjać ,że ludzie sa z natury dobrzy, a nie źli:)

Witam dziś dowiedziałem się od kuratorki że wysłała wniosek do sądu o uchylenie dozoru prze kilku minutowe zaniki sygnału po 2, 3 minuty raz zdarzyło się 18 minut cały czas mi wmawiała że gdzieś wychodzę na papierosa lub gdzieś indziej czego nie robiłem zdarzało się nawet kilka razy w nocy gdy spałem zanikał sygnał nie miałem nic na swoje usprawiedliwienie i żadnych dowodów na poparcie mojego zdania że siedziałem w domu.

Może ktoś mi podpowie czego mam się teraz spodziewać wysłałem wczesniej wniosek o wpz wiem że mogę o tym teraz tylko pomarzyć.

u mnie bło tak samo, sygnał ginie dośc często , ale tylko w nocy np ok 2, na 18 min, ok 3 na 6 min
Kurator przyjął moje wyjaśnienia, że nie było oddalnia, a (tak jak mi wyjaśniała Pani, która montujaca) ręka mogła sie zawinąc w kołdrę. mam zwyczaj spania z ręka pod poduszką i nie kontroluję tego w nocy.
kuratorka sporządziła z tego notatkę, i koniec.'a ze nie nie było naruszeń innych (spóżnien, opuszczen)przyęła moje wyjaśnienia

zietalo3 napisał:
Witam dziś dowiedziałem się od kuratorki że wysłała wniosek do sądu o uchylenie dozoru prze kilku minutowe zaniki sygnału po 2, 3 minuty raz zdarzyło się 18 minut cały czas mi wmawiała że gdzieś wychodzę na papierosa lub gdzieś indziej czego nie robiłem zdarzało się nawet kilka razy w nocy gdy spałem zanikał sygnał nie miałem nic na swoje usprawiedliwienie i żadnych dowodów na poparcie mojego zdania że siedziałem w domu.

Może ktoś mi podpowie czego mam się teraz spodziewać wysłałem wczesniej wniosek o wpz wiem że mogę o tym teraz tylko pomarzyć.

Na swoie usprawiedliwienie masz tylko to :dzwonisz do centrali i prosisz o REKALIBRACJE w tedy przyjezdzaja i mierza jeszcze raz zasieg lub wymieniaja nadajnik byc moze bateria w nim siada...tak mi powiedzial pan przy jednej z kontoli...prosic o ta wlasnie REKALIBRACJE

Tak jak poprzadnik radzi. Zadzwon do centrum i popros o rekalibracje. Ja mialem to samo, ze mi zanikal sygnal i sie okazalo ze w jednym miejscu nie bylo sygnalu.

Witam mam pytanie zostala mi założona opaska dozoru i chcialbym sie dowiedziec po jakim czasie mozna odwolac sie o zmniejszenie kary ??

Jak to jest z tym dozorem,mój A został skazany na 20 miesięcy,6 lat temu odsiedział w śledczym prawie 11 miesięcy,teraz od dwóch miesięcy przebywa w zk,do odsiadki zostało mu ok 8 miesięcy to czy możemy starać się o taki dozór?

dozor mozna starac sie tylko do 12 miesiecy

mlody21wlkp napisał:
Witam mam pytanie zostala mi założona opaska dozoru i chcialbym sie dowiedziec po jakim czasie mozna odwolac sie o zmniejszenie kary ??

O WPZ można starac się po odbyciu polowy kary.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót