System dozoru elektronicznego (elektroniczna opaska) - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
mam papier, potwierdzon przez dyrektora szkoły, ale kurator mówi,ze wydłużac godzin wolne może tylko sad. chodzi o zmianę na 20 dni. a do sadu nie zdaze juz pójśc

sandra23081982 napisał:
Skoro osadzony to wokanda będzie odbywać się w zakładzie karnym bądź areszcie śledczym i na takiej wokandzie będą mogły być bliskie osoby osadzonego? Nie chce mi się w to wierzyć...
Nie no w ZK to nie. Sorki nie doczytałem, że to osadzony.
mam papier, potwierdzon przez dyrektora szkoły, ale kurator mówi,ze wydłużac godzin wolne może tylko sad. chodzi o zmianę na 20 dni. a do sadu nie zdaze juz pójśc
Guzik prawda. Przeczytaj mój wczesniejszy post. Prześledź ustawę o sde to zobaczysz jakie uprawnienia ma teraz kurator. http://www.sw.gov.pl/Data/Files/kunickim/aktualnosci/2012/ustawasde_04072012/d20120692.pdf
Przepis prawny:
Od 5 lipca br. wchodzi w życie Ustawa z dnia 25 maja 2012 r. o zmianie ustawy o wykonywaniu kary pozbawienia wolności poza zakładem karnym w systemie dozoru elektronicznego (SDE).

Nowelizacja dokonuje korekty części funkcjonujących rozwiązań, a w szczególności wprowadza możliwość stosowania instytucji warunkowego przedterminowego zwolnienia wobec skazanego odbywającego karę pozbawienia wolności w systemie SDE, dokonuje zróżnicowania przesłanek stosowania kary w systemie SDE wobec osób już osadzonych i wobec osób skazanych rozpoczynających odbywanie kary oraz rozszerza uprawnienia sądowego kuratora zawodowego wobec skazanych odbywających karę w systemie SDE. Kurator sądowy, w drodze decyzji, będzie mógł dokonywać zmian przedziałów czasowych, w których skazany ma prawo oddalać się z miejsca stałego pobytu. Skazani odbywający karę w SDE będą mogli korzystać se standardowych świadczeń pomocy społecznej.

Ostatnia edycja:
Ptasior napisał:
Tak teraz kurator może zmienić godziny poza domem. Mój przykład: zadzwoniłem do mojej Pani Kurator, że jest gorąco i chciałbym z dzieciakami w niedzielę jechać nad wodę. Dodam, że moje godziny wolne w niedzielę były 12-14. Zezwoliła mi na jedną niedzielę 8-18. Kazała mi napisać wniosek do niej o zmianę harmonogramu na niedzielę (od pn do sb mam 6-18). Więc tak zrobiłem prosząc o zmianę na godz. 8-18 i uzasadniłem to pracą cały tydzień i praktycznie brakiem czasu dla dzieci. Kurator zadzwoniła i powiedziała, że może mi zezwolić 8-15, bo przecież w pewnym stopniu odbywam karę. Tak to wyglądało u mnie.

Masz wyrozumiałego kuratora, u mnie tak nie jest i jak prosiłem o 2-3 godziny to musiałem przedstawić dokument. Mi na takie wolne nie chce dać...

youandme napisał:

Ja zaniosłem papier od pracodawcy i mi wydłużył sobote o 3 godziny(kurator)...Także może i twój...

u mnie kurator powiedział, iż mimo,że mam dokument, to takich zmian musi dokonac sad

youandme napisał:
u mnie kurator powiedział, iż mimo,że mam dokument, to takich zmian musi dokonac sad
Nieprawda. Mi Kurator kazała adresować pismo do siebie. Więc skoro u mnie mogła zmienić to i u Ciebie może. Po to zmieniła się ustawa żeby nie czekać na zmianę harmonogramu miesiąc np. przy znalezieniu lub zmianie pracy. Pokaż kuratorowi zmiany w ustawie, bo może faktycznie nie wie, że może zmienić harmonogram.

witam . mam takie pytanie dotyczace sde . jezeli po połowie odbycia kary (6msc) bd ubiegal sie o przedterminowe zakonczenie to jak wyglada sprawa z zatarciem wyroku ? czy jest to 10lat czy 5lat tak jak w przypadku odbycia calej kary sde.

10 lat a właściwie to minimum 12,5 bo musisz dodać do tego jeszcze okres próby.

a przy odbyciu calej kary 1rok , okres zatarcia wynosi 5lat tak ?

Nie wtedy 10 a na Twój wniosek sąd może zatrzeć skazanie po upływie minimum 5 lat.

Co prawda temat dotyczy SDE a nie zatarcia skazania, ale: w przypadku warunkowego zwolnienia z odbycia reszty kary pozbawienia wolności zatarcie skazania następuje po 10 latach od wykoniania kary ( art. 107 kodeksu karnego ). Kwestię uznania kary za odbytą reguluje art. 82 kodeksu karnego - będzie to dzień warunkowego zwolnienia, niezależnie czy z ZK czy "z SDE".
10 lat a właściwie to minimum 12,5 bo musisz dodać do tego jeszcze okres próby.
- takze ta informacja jest błędna.

to jak po 6msc bd ubiegal sie o wczesniejsze zdjecie sde i dajmy na to od zaczecia kary po 7msc zdejmą system i bd juz wolnym czlowiekm to czy moge starac sie wtedy o zatarcie wyroku po 5latach ?

czy przy odmowie SDE (skazany nie wzbudza zaufania prokuratora, wyrok 8 miesięcy, dwa już "zaliczone") opłaca się robić odwołanie i brać adwokata? Dyrektor więzienia tak doradził - odwoływać się, ale z adwokatem. Macie jakieś korzystne doświadczenia czy lepiej poczekać jeszcze dwa miesiące i wziąc adwokata tylko na wpz? Dodam, że jeśli dostałby bransoletke to nie będziemy sie starać o wpz - w domu może siedzieć do usr...... śmierci i jest to nasza zgodna wspólna decyzja

ja mialem adwokata od poczatku i mam dobre doswiadczenia poniewaz wyszedlem z pierwszej sprawy wiec uwazam ze adwokat sie oplaca.

No i sie doczekałam ,jutro pomiar ,i moje pytanie czy jak wszystko bedzie dobrze i sygnał cacy to mogę mieć nadzieje ze dostanie dozór i jak długo to teraz będzie trwało i co teraz bedzie nas czekało?

ja pomiar mialem 18 czerwca a sprawe o SDE w zakladzie 16 lipca wiec czekalem okolo miesiaca

Kurcze my złożyliśmy wniosek ostatniego lipca ,i jeszcze tyle się czeka masakra jakaś ,mam nadzieje że dostanie ten dozór.

ja ogolnie spedzilem w ZK 2,5 miesiaca a adwokata w sprawie SDE mialem 3 dnia pobytu tamwiec troszke to trwa

Moj chłopak ma kilka wyrokow do odsiadki. Pierwszy ruszył mu wyrok 11 miesięcy pozbawienia wolności za alimenty. Odsiedział już 3 miesiące i przysłali mu do zk wniosek o dozor elektroniczny. Dziś złożyłam wniosek do sądu. Moje pytanie brzmi czy jest szansa że dostanie dozor na ten wyrok i po zakończeniu dozoru wrocił by do zk odbywać pozostałe wyroki? Trochę to dziwne, ale po co mu sami przysłali taką propozycję? On nawet nie myślał o dozorze.

Dodam jeszcze że pozostałe wyroki to jazda po pijanemu, nie zapłacona grzywna i drugi wyrok za alimenty.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót