youandme
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 139
mam papier, potwierdzon przez dyrektora szkoły, ale kurator mówi,ze wydłużac godzin wolne może tylko sad. chodzi o zmianę na 20 dni. a do sadu nie zdaze juz pójśc
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Nie no w ZK to nie. Sorki nie doczytałem, że to osadzony.sandra23081982 napisał:Skoro osadzony to wokanda będzie odbywać się w zakładzie karnym bądź areszcie śledczym i na takiej wokandzie będą mogły być bliskie osoby osadzonego? Nie chce mi się w to wierzyć...
Guzik prawda. Przeczytaj mój wczesniejszy post. Prześledź ustawę o sde to zobaczysz jakie uprawnienia ma teraz kurator. http://www.sw.gov.pl/Data/Files/kunickim/aktualnosci/2012/ustawasde_04072012/d20120692.pdfmam papier, potwierdzon przez dyrektora szkoły, ale kurator mówi,ze wydłużac godzin wolne może tylko sad. chodzi o zmianę na 20 dni. a do sadu nie zdaze juz pójśc
Od 5 lipca br. wchodzi w życie Ustawa z dnia 25 maja 2012 r. o zmianie ustawy o wykonywaniu kary pozbawienia wolności poza zakładem karnym w systemie dozoru elektronicznego (SDE).
Nowelizacja dokonuje korekty części funkcjonujących rozwiązań, a w szczególności wprowadza możliwość stosowania instytucji warunkowego przedterminowego zwolnienia wobec skazanego odbywającego karę pozbawienia wolności w systemie SDE, dokonuje zróżnicowania przesłanek stosowania kary w systemie SDE wobec osób już osadzonych i wobec osób skazanych rozpoczynających odbywanie kary oraz rozszerza uprawnienia sądowego kuratora zawodowego wobec skazanych odbywających karę w systemie SDE. Kurator sądowy, w drodze decyzji, będzie mógł dokonywać zmian przedziałów czasowych, w których skazany ma prawo oddalać się z miejsca stałego pobytu. Skazani odbywający karę w SDE będą mogli korzystać se standardowych świadczeń pomocy społecznej.Ptasior napisał:Tak teraz kurator może zmienić godziny poza domem. Mój przykład: zadzwoniłem do mojej Pani Kurator, że jest gorąco i chciałbym z dzieciakami w niedzielę jechać nad wodę. Dodam, że moje godziny wolne w niedzielę były 12-14. Zezwoliła mi na jedną niedzielę 8-18. Kazała mi napisać wniosek do niej o zmianę harmonogramu na niedzielę (od pn do sb mam 6-18). Więc tak zrobiłem prosząc o zmianę na godz. 8-18 i uzasadniłem to pracą cały tydzień i praktycznie brakiem czasu dla dzieci. Kurator zadzwoniła i powiedziała, że może mi zezwolić 8-15, bo przecież w pewnym stopniu odbywam karę. Tak to wyglądało u mnie.
youandme napisał:mam papier, potwierdzon przez dyrektora szkoły, ale kurator mówi,ze wydłużac godzin wolne może tylko sad. chodzi o zmianę na 20 dni. a do sadu nie zdaze juz pójśc
youandme napisał:u mnie kurator powiedział, iż mimo,że mam dokument, to takich zmian musi dokonac sad
Nieprawda. Mi Kurator kazała adresować pismo do siebie. Więc skoro u mnie mogła zmienić to i u Ciebie może. Po to zmieniła się ustawa żeby nie czekać na zmianę harmonogramu miesiąc np. przy znalezieniu lub zmianie pracy. Pokaż kuratorowi zmiany w ustawie, bo może faktycznie nie wie, że może zmienić harmonogram.youandme napisał:u mnie kurator powiedział, iż mimo,że mam dokument, to takich zmian musi dokonac sad
- takze ta informacja jest błędna.10 lat a właściwie to minimum 12,5 bo musisz dodać do tego jeszcze okres próby.