System dozoru elektronicznego (elektroniczna opaska) - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
b-kulig napisał:
Troche mnie podbudowales SWIETOKRZYSKIE;-)u mojego w sumie tez nie jest wiele za ,ale ma stala prace zreszta teraz to pewnie ja straci jak jest w AŚ ,podjal leczenie ma rodzine ale widocznie to bylo za malo dla sadu

Ciesze się, że jest takie forum.
Dopiero niedawno tu zajrzałem.
Od początku wątku i w I części ludziska bardzo dużo cennych info zamieszczają.

Sąd pewnie zwróci się do Pracodawcy o opinię, jeśli ta jest dobra i są przesłanki że Twój będzie żył już w zgodzie z prawem powinno być dobrze :)

ja jestem tu dopiero od 17 grudnia i tez o wszystko pytam.a moj mial zakaz prowadzenia roweru bo kiedys zlapali go 2 razy i byl pod wplywem .teraz 31 konczylo mu sie zawieszenie ale w kwietniu zatrzymali nas do rutynowej kontroli byl trzezwy ale prowadzil moj rower a ja szlam obok i ruszyla lawina ,skutkiem byla sprawa i odwieszenie 11 miesiecy i staeienie sie do aresztu.i 17 grudnia go zabrali a w przyszlym tygodniu maja go do ZK przewiezc.i tak to po krotce wyglada:(

b-kulig napisał:
ja jestem tu dopiero od 17 grudnia i tez o wszystko pytam.a moj mial zakaz prowadzenia roweru bo kiedys zlapali go 2 razy i byl pod wplywem .teraz 31 konczylo mu sie zawieszenie ale w kwietniu zatrzymali nas do rutynowej kontroli byl trzezwy ale prowadzil moj rower a ja szlam obok i ruszyla lawina ,skutkiem byla sprawa i odwieszenie 11 miesiecy i staeienie sie do aresztu.i 17 grudnia go zabrali a w przyszlym tygodniu maja go do ZK przewiezc.i tak to po krotce wyglada:(

Stawił się do AŚ po wezwaniu czy został doprowadzony przymusowo ?

witam. jestem tutaj nowa wiec jakby to powiedziec ''zielona''. Moj P odbywa obecnie kare 19 ms pozbawienia wolnosci (jest to caly wyrok i jego pierwsza kara), zglosil sie 22 pazdziernika tego roku, wokande przewidzieli mu na wrzesien 2013 (polowa kary). niedawno gdy do mnie dzwonil to poinformowal mnie, ze słyszal ze od stycznia 2013 roku ma wejsc ustawa ze SDE bedzie obejmowalo nie do roku lecz do dwoch lat pozbawienia wolnosci. czy wiecie cos na ten temat? szukam w sieci i nic nie widze a juz ktoras osoba z kolei mowi mi ze o tym slyszala. prosze o odpowiedz:)

tzn nie mial konkretnego terminu ktoregos wieczora podjechala policja i zabrali go na komende nw celu sprawdzenia czy ma isc do AŚ i zostal juz tam na noc a nastepnego dnia komwojowali go do aresztu

swietokrzyskie napisał:
Sędzia i Prokurator biorą pod uwagę wiele czynników.
Jak dużo razy był karany? Czy w ostatnim czasie przestrzega porządku?
Czy opinia Kuratora w miejscu zamieszkania jest pozytywna no i chyba najważniejsze 2 - czy poprzez SDE cele kary zostaną spełnione i czy wobec Twojego jest pozytywna prognoza kryminologiczna...

Sędzia to też człowiek - bierze pod uwagę wszystkie ZA i PRZECIW.

Muj A byl juz raz karany 3 lata temu byl w ZK na 11 msc za to samo co teraz czyli jazda pid wplywam zlapali go mial robic w czynie spolecznym ale olal sprawe tetaz musi 120 dni odsiedziec ale stara sie o dozor. Opinie kuratorki ma bardzo dobra od wychowawcy tez dobra do tego pochfaly za pomoc w ZK. Problemu niebedzie z odbywaniem kary po za zakladem...... A czy wplyw na decyzje sadu bedzie mialo to ze juz raz za to samo byl w ZK czy to niema wiekszego znaczenia??

gosienka17100 napisał:
witam. jestem tutaj nowa wiec jakby to powiedziec ''zielona''. Moj P odbywa obecnie kare 19 ms pozbawienia wolnosci (jest to caly wyrok i jego pierwsza kara), zglosil sie 22 pazdziernika tego roku, wokande przewidzieli mu na wrzesien 2013 (polowa kary). niedawno gdy do mnie dzwonil to poinformowal mnie, ze słyszal ze od stycznia 2013 roku ma wejsc ustawa ze SDE bedzie obejmowalo nie do roku lecz do dwoch lat pozbawienia wolnosci. czy wiecie cos na ten temat? szukam w sieci i nic nie widze a juz ktoras osoba z kolei mowi mi ze o tym slyszala. prosze o odpowiedz:)

Temat SDE monitoruje na bieżąco.
Są pewne zmiany które wejdą od Stycznia, ale o tej nie słyszałem więc to pewnie domysł.
Zmianą będzie to, że właściciel wynajmowanego mieszkania będzie musiał wyrazić zgodę na odbywanie kary SDE i będzie musiał podpisać oświadczenie, że ma świadomość, że w jego mieszkaniu ktoś odbywa karę.

Do tej pory nawet w wynajmowanym mieszkaniu wystarczyła zgoda osób które tam z Tobą mieszkały - właściciel nie miał nic do "gadania"..

b-kulig napisał:
tzn nie mial konkretnego terminu ktoregos wieczora podjechala policja i zabrali go na komende nw celu sprawdzenia czy ma isc do AŚ i zostal juz tam na noc a nastepnego dnia komwojowali go do aresztu

Dziwne, skoro odwiesili mu karę powinien dostać wezwanie do stawienia się w AŚ.

sylwia13256 napisał:
Muj A byl juz raz karany 3 lata temu byl w ZK na 11 msc za to samo co teraz czyli jazda pid wplywam zlapali go mial robic w czynie spolecznym ale olal sprawe tetaz musi 120 dni odsiedziec ale stara sie o dozor. Opinie kuratorki ma bardzo dobra od wychowawcy tez dobra do tego pochfaly za pomoc w ZK. Problemu niebedzie z odbywaniem kary po za zakladem...... A czy wplyw na decyzje sadu bedzie mialo to ze juz raz za to samo byl w ZK czy to niema wiekszego znaczenia??

Ma to duże znaczenie.
Możesz trochę sensowniej składać zdania i nie popełniać błędów :)? Trochę to razi.

niestety nie dostal sedzina na sprawie tylko powiedziala ze odwiesza mu wyrok w trybie natychmiastowym ,bylam na tej sprawie i slyszalam i tak to wyszlo

swietokrzyskie napisał:
Ma to duże znaczenie.
Możesz trochę sensowniej składać zdania i nie popełniać błędów :)? Trochę to razi.

Bardzo pszepraszam za bledy postaram sie jakos ich unikac :) Czyli to ze byl juz raz karany niewrozy nic dobrego?

swietokrzyskie napisał:
Temat SDE monitoruje na bieżąco.
Są pewne zmiany które wejdą od Stycznia, ale o tej nie słyszałem więc to pewnie domysł.
Zmianą będzie to, że właściciel wynajmowanego mieszkania będzie musiał wyrazić zgodę na odbywanie kary SDE i będzie musiał podpisać oświadczenie, że ma świadomość, że w jego mieszkaniu ktoś odbywa karę.

Do tej pory nawet w wynajmowanym mieszkaniu wystarczyła zgoda osób które tam z Tobą mieszkały - właściciel nie miał nic do "gadania"..

echhh.. a juz myslalam ze bede miala go w domu:( po nowym roku ide do adwokata, moze on bedzie cos wiedzial na ten temat, taka wiadomosc w kryminale nie wziela sie chyba z powietrza:( dzieki wielkie za odpowiedz;)

sylwia13256 napisał:
Bardzo pszepraszam za bledy postaram sie jakos ich unikac :) Czyli to ze byl juz raz karany niewrozy nic dobrego?

Nie jest to zaletą.
Ja byłem raz karany i tak miałem trudności ..

gosienka17100 napisał:

Nie ma jeszcze na ten czas planów nowelizacji ustawy a szczególnie jeśli chodzi o przedłużenie odbywania kary w systemie dozoru elektronicznego do 2 lat.Myślę ,że długo jeszcze nie będzie w tym zakresie zmian.Plotki na temat 2 letniego wyroku odbywanego w systemie SDE są już od jakiegoś czasu ale tylko w ZK , żeby zwrócić uwagę na większą oszczędność Państwa nad kosztami utrzymania skazanych ale to tylko plotki....

GosiaiPiotr napisał:
Nie ma jeszcze na ten czas planów nowelizacji ustawy a szczególnie jeśli chodzi o przedłużenie odbywania kary w systemie dozoru elektronicznego do 2 lat.Myślę ,że długo jeszcze nie będzie w tym zakresie zmian.Plotki na temat 2 letniego wyroku odbywanego w systemie SDE są już od jakiegoś czasu ale tylko w ZK , żeby zwrócić uwagę na większą oszczędność Państwa nad kosztami utrzymania skazanych ale to tylko plotki....

tak tez wlasnie myslalam, chociaz w pierwszej chwili sie napalilam na to wiec wolalam zapytac i sie upewnic, tym bardziej ze w sieci nic o tym nie bylo.. dzieki wielkie:)

Co napisac do Sadu II Instancji jesli sie nie dostalo SDE,bo wiem ze ma to byc zazalenie

a już mieliście sprawę i Wam odmówiono? Jakie powody podano w postanowieniu? Najprościej będzie ustosunkować się właśnie do tych powodów

tak sprawa byla 21 grudnia i odmowiono,on jest w AŚ dzisiaj dzwonil ale podobno pisma nie dostal a powinien dostac do rak wlasnych tak mi powiedziano w sadzie skad zostalo wyslane pismo a poszlo w ten sam dzien 21!wiec jak to jest moze specjalnie mu nie dali?>

Sluchajcie potrzebuje informacji. Jak juz pisalam moj A 09-01/2013 ma sprawe o dozur ale pojawil sie problem byla wczorej u mnie kuratorka zeby zapytac jak u nam i zrobic wywiad. Podczas rozmowy powiedziala ze A ma jeszcze jedne godziny do odrobienia w czynie spolecznym jazeli dobrze pamietam to od nowego roku ma 90 h do odrobienia pytanie moje jest takie czy ma szanse na wyjscie na dozur i odrabianie tych godzin czy zostanie w ZK i mu odwiesza.??? Co wy o tym myslicie.??? :(:(:-(

Jeżeli decyzja o przyznanie SDE była odmowna składa się zażalenie do sądu apelacyjnego. Jeżeli uważasz, że sąd podał błędne argumenty i ustalenia uzasadniając tym odmowę to w zażaleniu kolejno punktujesz właśnie te błędne informacje.

PS. Również dostałem odmowę na SDE i w zażaleniu opisałem punkt po punkcie fakty z którymi się nie zgadzam, dobrze je uzasadniając.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót