B
b-kulig
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 160
wlasnie dzisiaj adwokat zlozyl zazalenie do sadu II instancji w Gdansku.czy ktos sie orientuje jakie sa szanse zeby dostal SDE?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
b-kulig napisał:czy ktos sie orientuje jakie sa szanse zeby dostal SDE?
zbychu1 napisał:Oczywiście dopisałem kilka innych powodów, które dzięki SDE ułatwiłyby życie mi i moim bliskim, którym pomagam.
zbychu1 napisał:Dlatego uważam, iż sądy ze sprawiedliwością i odpowiednią surowością kar mają mało wspólnego. Wydaje mi się, że 2.5 roku bez przestępstwa, podjęcie studiów, całkowite naprawienie szkody, dobry kontakt z kuratorem oraz opinia wywiadu kuratorskiego całkiem na + są przesłanką by "wynagrodzić" skazanego tym, że kare może odbyć w domu.
Sędzia zaś od mojego wejścia na salę traktował mnie jak bandytę latającego z nożem po mieście.
No ale jak to ujął mój adwokat gdy powiedziałem, że odmówiono mi SDE "widocznie Darek (sędzia) pokłócił się rano z żoną i był cięty" . . .
zbychu1 napisał:To może Forg mi pomożesz i przedstawisz swój punkt widzenia w mojej sprawie.
Posiedzenie o zezwolenie na odbywanie kary w SDE - wynik negatywny.
Uzasadnienie:
Sędzia powiedział, że od 2010 roku do 2012 popełniałem przestępstwa - w zażaleniu napisane, że prognoza kryminalna jest błędna ponieważ ostatnie przestępstwo popełniłem w licu 2010 roku - 2.5 roku nie popełniłem przestępstwa.
Sędzia powiedział, że byłem wcześniej karany - tak to prawda, ale raczej nikt pierwszym razem za art 286 na kwotę 200-300zł nie dostaje od razu bezwzględnego wyroku.
Głównie na tych dwóch argumentach sędzia oparł uzasadnienie odmowy. Oczywiście dopisałem kilka innych powodów, które dzięki SDE ułatwiłyby życie mi i moim bliskim, którym pomagam.
zbychu1 napisał:Popełniłem 20 oszustw po 100-300zł od 2009 do 2010 roku. Gdy zostałem pierwszy raz skazany na karę grzywny w 2010 od tego momentu nie popełniłem już więcej przestępstwa. Z tych 20 oszukanych zrobiło się 10spraw zamiast połączyć to w jedną, dostawałem grzywne za oszustwo na kwotę 160zł (jeden poszkodowany) potem zawiasy za 450zł (dwóch poszkodowanych) i na końcu rok pozb. wolności. Sprawy się ciągnęły od 2010 do 2012 za te 20 oszustw.
I nie chodzi o odwieszony wyrok, bo w okresie próby nie popełniłem przestepstwa, po prostu za ostatnie parę osób z tych 20 dostałem rok.Skoro przez prawie 3 lata nic nie zrobiłemto wydaje mi się że można dać szanse przecież jakbym coś zrobił to i tak bym poszedł siedzieć nie na rok tylko rok + każde zawiasy
pozdrawiam
PejoMiszcz napisał:Mialem godziny do odrobienia, ktorych nie wykonalem. Dostalem za to zastepczo 3 miesiace do odsiadki. Termin wstawienia minal. Chcialbym zlozyc wniosek o odbywanie wyroku w systemie dozoru elektoronicznego. Czy jest na to wogole jakas szansa? Musze zlozyc tez wniosek o odroczenie wyroku ze wzgledu na zlozenie wniosku do SDE z tego co przeczytalem? Prosze o odpowiedz, pozdrawiam.
zbychu1 napisał:Zakładając że sąd apelacyjny odrzuci moje zażalenie, czy mogę składać do sądu który wydał wyrok wniosek o odroczenie kary do momentu złożenia kolejnego wniosku i rozpatrzenia jego wraz z wstrzymaniem doprowadzenia?
zbychu1 napisał:Ale mowa o odroczeniu art 151 § 1 ?
Już dwa razy starałem się o to(raz powodem była szkoła praca, drugi opieka nad babcią) i dwukrotnie odmownie więc wątpię, że zgodzę się tym razem z takim powodem.