System dozoru elektronicznego (elektroniczna opaska) - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
wlasnie dzisiaj adwokat zlozyl zazalenie do sadu II instancji w Gdansku.czy ktos sie orientuje jakie sa szanse zeby dostal SDE?

Nikt Ci nie powie jakie sa szanse. Sady raczej niechetnie zmieniaja decyzje sadow nizszej instancji. Jezeli jednak sa do tego przeslanki, ktore dobrze uzasadniles to kto wie...

To może Forg mi pomożesz i przedstawisz swój punkt widzenia w mojej sprawie.
Posiedzenie o zezwolenie na odbywanie kary w SDE - wynik negatywny.

Uzasadnienie:
Sędzia powiedział, że od 2010 roku do 2012 popełniałem przestępstwa - w zażaleniu napisane, że prognoza kryminalna jest błędna ponieważ ostatnie przestępstwo popełniłem w licu 2010 roku - 2.5 roku nie popełniłem przestępstwa.
Sędzia powiedział, że byłem wcześniej karany - tak to prawda, ale raczej nikt pierwszym razem za art 286 na kwotę 200-300zł nie dostaje od razu bezwzględnego wyroku.

Głównie na tych dwóch argumentach sędzia oparł uzasadnienie odmowy. Oczywiście dopisałem kilka innych powodów, które dzięki SDE ułatwiłyby życie mi i moim bliskim, którym pomagam.

zbychu1 napisał:
Oczywiście dopisałem kilka innych powodów, które dzięki SDE ułatwiłyby życie mi i moim bliskim, którym pomagam.

No a sędzia uznał, że w Twoim przypadku nie należy ułatwiać.

Dlatego uważam, iż sądy ze sprawiedliwością i odpowiednią surowością kar mają mało wspólnego. Wydaje mi się, że 2.5 roku bez przestępstwa, podjęcie studiów, całkowite naprawienie szkody, dobry kontakt z kuratorem oraz opinia wywiadu kuratorskiego całkiem na + są przesłanką by "wynagrodzić" skazanego tym, że kare może odbyć w domu.
Sędzia zaś od mojego wejścia na salę traktował mnie jak bandytę latającego z nożem po mieście.

No ale jak to ujął mój adwokat gdy powiedziałem, że odmówiono mi SDE "widocznie Darek (sędzia) pokłócił się rano z żoną i był cięty" . . .

zbychu1 napisał:
Dlatego uważam, iż sądy ze sprawiedliwością i odpowiednią surowością kar mają mało wspólnego. Wydaje mi się, że 2.5 roku bez przestępstwa, podjęcie studiów, całkowite naprawienie szkody, dobry kontakt z kuratorem oraz opinia wywiadu kuratorskiego całkiem na + są przesłanką by "wynagrodzić" skazanego tym, że kare może odbyć w domu.
Sędzia zaś od mojego wejścia na salę traktował mnie jak bandytę latającego z nożem po mieście.

No ale jak to ujął mój adwokat gdy powiedziałem, że odmówiono mi SDE "widocznie Darek (sędzia) pokłócił się rano z żoną i był cięty" . . .

Z wypowiedzi wnioskuję, że byłeś kilka razy karany i to za oszustwo.

Skoro za pierwszym czy drugim razem nie nauczyłeś się, że trzeba już żyć w zgodzie z prawem i dalej postanowiłeś brnąć w ten "żywioł" to sędzia wziął pod uwagę, że jednak może coś Ciebie podkusić kiedy będziesz odbywał karę w SDE i nadal będziesz miał w głowie głupoty.

Przecież odbywając karę w SDE masz swobodę - dostęp do internetu itp.

Większość oszustw z art. 286 popełniania jest właśnie w sieci.

Tak czy inaczej, życzę powodzenia! :)

zbychu1 napisał:
To może Forg mi pomożesz i przedstawisz swój punkt widzenia w mojej sprawie.
Posiedzenie o zezwolenie na odbywanie kary w SDE - wynik negatywny.

Uzasadnienie:
Sędzia powiedział, że od 2010 roku do 2012 popełniałem przestępstwa - w zażaleniu napisane, że prognoza kryminalna jest błędna ponieważ ostatnie przestępstwo popełniłem w licu 2010 roku - 2.5 roku nie popełniłem przestępstwa.
Sędzia powiedział, że byłem wcześniej karany - tak to prawda, ale raczej nikt pierwszym razem za art 286 na kwotę 200-300zł nie dostaje od razu bezwzględnego wyroku.

Głównie na tych dwóch argumentach sędzia oparł uzasadnienie odmowy. Oczywiście dopisałem kilka innych powodów, które dzięki SDE ułatwiłyby życie mi i moim bliskim, którym pomagam.

Może przestępstwo popełniłeś w 2010 r. jednak w dalszym okresie zapadały wyroki skazujące lub zarządzające wykonanie zawieszonej kary?

Wydaje mi się, że Sędzia z palca nie wyssał tych argumentów.

Popełniłem 20 oszustw po 100-300zł od 2009 do 2010 roku. Gdy zostałem pierwszy raz skazany na karę grzywny w 2010 od tego momentu nie popełniłem już więcej przestępstwa. Z tych 20 oszukanych zrobiło się 10spraw zamiast połączyć to w jedną, dostawałem grzywne za oszustwo na kwotę 160zł (jeden poszkodowany) potem zawiasy za 450zł (dwóch poszkodowanych) i na końcu rok pozb. wolności. Sprawy się ciągnęły od 2010 do 2012 za te 20 oszustw.
I nie chodzi o odwieszony wyrok, bo w okresie próby nie popełniłem przestepstwa, po prostu za ostatnie parę osób z tych 20 dostałem rok.Skoro przez prawie 3 lata nic nie zrobiłemto wydaje mi się że można dać szanse przecież jakbym coś zrobił to i tak bym poszedł siedzieć nie na rok tylko rok + każde zawiasy ;)
pozdrawiam

zbychu1 napisał:
Popełniłem 20 oszustw po 100-300zł od 2009 do 2010 roku. Gdy zostałem pierwszy raz skazany na karę grzywny w 2010 od tego momentu nie popełniłem już więcej przestępstwa. Z tych 20 oszukanych zrobiło się 10spraw zamiast połączyć to w jedną, dostawałem grzywne za oszustwo na kwotę 160zł (jeden poszkodowany) potem zawiasy za 450zł (dwóch poszkodowanych) i na końcu rok pozb. wolności. Sprawy się ciągnęły od 2010 do 2012 za te 20 oszustw.
I nie chodzi o odwieszony wyrok, bo w okresie próby nie popełniłem przestepstwa, po prostu za ostatnie parę osób z tych 20 dostałem rok.Skoro przez prawie 3 lata nic nie zrobiłemto wydaje mi się że można dać szanse przecież jakbym coś zrobił to i tak bym poszedł siedzieć nie na rok tylko rok + każde zawiasy ;)
pozdrawiam

Gdybyś za pierwszym razem przyznał się, ile osób oszukałeś - nie było by 5 spraw, tylko jedna.
Zapewne liczyłeś że nic więcej się nie wyda, a tu buum :)
No nic, zobaczysz sam czy Sąd Apelacyjny się przychyli do Twojej prośby.
Pozdr.

Mialem godziny do odrobienia, ktorych nie wykonalem. Dostalem za to zastepczo 3 miesiace do odsiadki. Termin wstawienia minal. Chcialbym zlozyc wniosek o odbywanie wyroku w systemie dozoru elektoronicznego. Czy jest na to wogole jakas szansa? Musze zlozyc tez wniosek o odroczenie wyroku ze wzgledu na zlozenie wniosku do SDE z tego co przeczytalem? Prosze o odpowiedz, pozdrawiam.

PejoMiszcz napisał:
Mialem godziny do odrobienia, ktorych nie wykonalem. Dostalem za to zastepczo 3 miesiace do odsiadki. Termin wstawienia minal. Chcialbym zlozyc wniosek o odbywanie wyroku w systemie dozoru elektoronicznego. Czy jest na to wogole jakas szansa? Musze zlozyc tez wniosek o odroczenie wyroku ze wzgledu na zlozenie wniosku do SDE z tego co przeczytalem? Prosze o odpowiedz, pozdrawiam.

Szanse są zawsze.
Powinieneś czym prędzej napisać wniosek o odroczenie kary do czasu rozpoznania wniosku o SDE. Dopisz też, że prosisz o wstrzymanie wykonania kary.

Powinno być ok, jednak pamiętaj że do czasu rozpoznania sprawy o odroczenie, możesz zostać doprowadzony do ZK skoro termin stawiennictwa minął.

Zakładając że sąd apelacyjny odrzuci moje zażalenie, czy mogę składać do sądu który wydał wyrok wniosek o odroczenie kary do momentu złożenia kolejnego wniosku i rozpatrzenia jego wraz z wstrzymaniem doprowadzenia?

zbychu1 napisał:
Zakładając że sąd apelacyjny odrzuci moje zażalenie, czy mogę składać do sądu który wydał wyrok wniosek o odroczenie kary do momentu złożenia kolejnego wniosku i rozpatrzenia jego wraz z wstrzymaniem doprowadzenia?

Oczywiście że możesz, zależy tylko jak do tego podejdzie SR..

Ale mowa o odroczeniu art 151 § 1 ?
Już dwa razy starałem się o to(raz powodem była szkoła praca, drugi opieka nad babcią) i dwukrotnie odmownie więc wątpię, że zgodzę się tym razem z takim powodem.

zbychu1 napisał:
Ale mowa o odroczeniu art 151 § 1 ?
Już dwa razy starałem się o to(raz powodem była szkoła praca, drugi opieka nad babcią) i dwukrotnie odmownie więc wątpię, że zgodzę się tym razem z takim powodem.

Nie napisałem, że zgodzą się.
Mi Sąd odroczył na podstawie oczekiwania na decyzję SA w sprawie zezwolenia od odbywanie kary w SDE.

Dzieki, jestes bardzo pomocny ,ale rozwiej moje watpliwosci zebym sie nie pomylil. W tym wniosku o odroczenie kary mam napisac ,ze takze prosze o wstrzymanie wykonania kary?

Ten o sde moge zlozyc listownie, a ten drugi? Tez czytalem ze oplata wynosi 80zl. Mozesz tez mi powiedziec czy wiesz z praktyki jakie uzasadnienia sa najlepsze , ktore przejda (w obu wnioskach)?

Bardzo mi zalezy na tym sde.

Ok dziekuje i pozdrawiam.

Jeżeli jeszcze nie składałeś wniosku o SDE i jest to pierwszy wniosek to złóż go w sądzie okręgowym jak najszybciej. Do wniosku dołącz zgodę mieszkańców pełnoletnich lokalu (o ile tacy są) gdzie będziesz odbywał karę SDE. Złóż również wniosek o wstrzymanie wykonania orzeczonej kary do momentu rozpatrzenia wniosku o dozór elektroniczny. Nie musisz składać wniosku o odroczenie kary bo tak jak ja starając się o SDE powinni wstrzymać doprowadzenie, tylko złóż jak najszybciej wniosek.
pozdro

A panowie co wpisywalscie w uzasadnienie we wniosku o sde? Nie chce by mi odrzucili , a pewnie sa formulki ktore przechodza, jakies zasady oni maja jakie uzasadnienia akceptuja.

Ja może lepiej nie wpiszę co wpisałem bo mi nie przyznali SDE ;)

Dziś się dowiedziałem, że 04.01 wysłali akta z Okręgowego do Apelacyjnego w Lublinie i we środa posiedzenie, szybko coś to wszystko się odbywa. Pewnie znowu nawet sędzie nie przeczyta ani wniosku, ani zażalenia.
Ktoś coś może wie nt SA w Lublinie?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót