System dozoru elektronicznego (elektroniczna opaska)

• Autor wątku Autor wątku agajacek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Przysługuje skazanym na karę do 12 miesięcy pozbawienia wolności. Wychowawca w chwili przeprowadzeniania rozmowy, np. po przetransportowaniu informuje takiego delikwenta, że istnieje możliwość ubiegania się o SDE, jednakże trzeba spełniać zasadnicze wymogi, między innymi: osoba taka musi mieć bliskich, do których zamierza się udać i którzy WYRAŻAJĄ ZGODĘ na zamontowanie wszelkiego sprzętu w domu itp. Ponadto powiadamia się skazanego, iż jeśli nie będzie wywiązywał się z obowiązków wynikających z SDE, poniesie wszelkie koszty oraz wróci do zk.

mam pytanie... jak to wyglada, jesli ktos odbywa kare w Systemie Dozoru Elektronicznego i od pon-sb moze wychodzic poza miejsce zamieszkania w godz od 6-12... czy jutro Poniedzialek (swieto) rowniez jest tak samo, ze moze opuscic miejsce zamieszkania?... mnie sie wydaje,ze tak, ale nie mam pewnosci...

Z całą pewnością odbywający karę w S.D.E. otrzymał szczegółowe jej warunki. I jeśli jest tam napisane coś o świętach to należy się do tego dostosować.
A w przypadku jakichkolwiek wątpliwości proponuję pozostać w domu.

a skazany moze ubiegac sie o ta opaske jezeli mu zostalo rok do konca kary?znalazlam taki artykul tutaj cytuje....<Ten sposób odbywania kary dotyczy osób, które zostały skazane np. za niepłacenie alimentów, grzywien, jazdę rowerem po pijanemu, a także tych, którym pozostał rok "odsiadki", ale opinia więziennego wychowawcy co do resocjalizacji jest pozytywna.>

miszka1988 napisał:
a skazany moze ubiegac sie o ta opaske jezeli mu zostalo rok do konca kary?

Nie. Może się ubiegać, jeśli wymiar kary/kar nie przekracza roku.
Dlaczego nie przeczytasz tego tematu, nie zajrzysz w "poradnik dla skazanych", nie przeczytasz przepisu?

Zrozumiałaś dobrze ale autor artykułu nie zrozumiał do końca o czym pisze. I wprowadza w błąd. Nie zwróciłaś uwagi na to, że sam sobie zaprzecza?

Więc nie tylko autor wprowadza w błąd bo zdawało by się również ekspert na tym forum podał kiedyś takie informacje,ale rzeczą ludzką jest się mylić;)

forg napisał:
Zrozumiałaś dobrze ale autor artykułu nie zrozumiał do końca o czym pisze. I wprowadza w błąd. Nie zwróciłaś uwagi na to, że sam sobie zaprzecza?

dlatego wolalam sie zapytac na forum o co w tym wszystkim chodzi,bo czasami mozna zglupiec-co innego jest napisane w gazecie a co innego na forum np

Witam mam pytanko jezeli odroczenie zostanie odrzucone jedno badz dwa bo obecnie ze tak sie wyraze mam dwie kary do odbycia 3 miesiace i 6 miesiecy łacznie 9 miesiecy i jezeli odrzuca oroczenie to ile dni przysługuje na napisałe wniosku o kare na wolnosci a mianowicie z opaska elektroniczna i gdzie sie go składa ze tak powiem moze ktos wie cos wiecej na ten temat prosił bym o informacje głebsze z góry dzieki :lol:

A ja proszę o znaki interpunkcyjne.
Do tego sugeruję przejrzeć ten temat lub portal Służby Więziennej - tam znajduje się poradnik dotyczący systemu elektronicznego dozoru.

Mam pytanie do osob krore starały sie o dozor.Jaki okres czasu czekaliscie od momentu pomiaru zasiegu na rozprawe dotyczaca SDE?

krociutko... to juz kwestia dni... tzn my akurat czekalismy dlugo, ale z tego co sie orientowalam to niedlugo sie czeka... Osoba osadzona dostanie pismo do Zakladu Karnego. Powodzenia. :)

gloobi89
o SDE mozesz sie starac nawet w Zakladzie karnym.Generalnie lepiej starac sie na wolnosci o SDE...z opinii Adwokata i Kuratora.

Ostatnia edycja:
Czyli po pomiarze w domu kilka dni pozniej zostal osadzony poinformowany o terminie sprawy? Byl na tej sprawie czy sprawa odbyla sie bez jego obecnosci, a on zostal poinformowany o decyzji?

oczywiscie, ze byl... mysle, ze to jest wazne bardzo, zeby byl obecny... moze sie wypowiedziec...

ni pamietam juz jak to bylo dokladnie czasowo, ile czekal na date posiedzenia, ale chyba niedlugo... my dosc dlugo czekalismy od wywiadu Pani Kurator do pomiaru... a potem to juz z gorki.

Ostatnia edycja:
My od wywiadu do pomiaru 2 msc,
No wlasnie bardzo mi zalezy na tym mniej wiecej ile trwalo od pomiaru do rozprawy w sadzie? Jezeli ktos pamieta prosze o info.

A JESZCZE JEDNO PYTANKO MAM CZY KTOŚ WIE JAKĄ DOKŁADNA TREŚĆ PISMA SIĘ WPISZE DO SADU PENITENCJARNEGO JEŻELI CHODZI O DOZÓR ELEKTRONICZNY :rolleyes:

My wypisywalismy gotowy formularz.

dokladna tresc pisma?...hm...nie ma gotowca zadnego. Podanie/prosbe piszesz od siebie, motywujesz w niej chec otrzymania zgody na odbywanie kary w systemie dozoru elektronicznego... Dodatkowo musisz wypelnic tam dane swoje i na drugiej karcie zgoda osob wspolnie zamieszkujacych. Jezeli chodzi o te dokumenty to w tym temacie kiedys Forg podawal link do Poradnika. Powodzenia... :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót