System dozoru elektronicznego (elektroniczna opaska)

• Autor wątku Autor wątku agajacek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ponieważ moj kurator ma dyzury we wtorki i w czwartki od 10-15 i wtedy mam go łapac w biurze badz pod tel służbowym
jutro piatek i nie ma go na miejscu
juz raz tak było, po zostawieniu wiadomości z prośba o kontakt - odezwała się po 4 dniach!
komórki mi nie podała, po prostu uznała,że prywatnej nie rozdaje,i nie ma konieczności aby musiała mi podawac inny nr tel nic ten który jest do biura

a sprawa zmiany harmonogramu wyszła, juz po zakończeniu pracy w dniu dzisiejszym przez kuratora

hej właśnie mija trzeci tydzień jak mam bransoletkę na nodze. Chciałabym zapytać innych "użytkowników" tego ustrojstwa jak sobie dajecie radę z tym na co dzień? Mówię tu np. o pracy bo mi jest ciężko powoli ukrywać to przed pracodawcą, który próbuje dowiedzieć się dlaczego nie jestem już taka dyspozycyjna jak kiedyś... nie wspomnę że lato przede mną a tu trzeba chodzić w długich spodniach :/ najgorsze jednak jest to,że w lipcu biorę ślub i dowiedziałam się od mojej p. kurator że tego mi nie zdejmą na ten dzień! czy wiecie co mogę zrobić w takiej sytuacji, aby pozbyć się tego w tym wyjątkowym dniu??

Ja tam niczego nie ukrywam. Chodze w krotkich spodenkach dosc czesto, ale jako ze jestem facetem to wkladam PID pod skarpetke. Raz wracalem w "stopkach" i PID bylo widac, ludzie dziwnie sie przygladali ;).

Obraczke mam juz ponad 4 miesiace. Teraz juz nawet nie zwracam na nia uwagi. Najgorsze to pierwsze 2 tygodnie.

_Anonymous_ napisał:
Ja tam niczego nie ukrywam. Chodze w krotkich spodenkach dosc czesto, ale jako ze jestem facetem to wkladam PID pod skarpetke. Raz wracalem w "stopkach" i PID bylo widac, ludzie dziwnie sie przygladali ;).

Obraczke mam juz ponad 4 miesiace. Teraz juz nawet nie zwracam na nia uwagi. Najgorsze to pierwsze 2 tygodnie.

minął mi 3 miesiąc
obraczkę mam na lewej ręcę, zakładam taka opaskę jak nosi się gdy chcesz nadgarstek unieruchomić, a ja jestem po 3 blokadach w łokcie, i dużo osób wiedziało ,ze mam problem z rękami
mam nadzieję że te warunkowe dostane, bo lato a dzieci chca nad wodę:)
u nas w sadzie rozpatzrenie wniosku trwa podobno ok miesiąca

MagdalenaLodz napisał:
hej właśnie mija trzeci tydzień jak mam bransoletkę na nodze. Chciałabym zapytać innych "użytkowników" tego ustrojstwa jak sobie dajecie radę z tym na co dzień? Mówię tu np. o pracy bo mi jest ciężko powoli ukrywać to przed pracodawcą, który próbuje dowiedzieć się dlaczego nie jestem już taka dyspozycyjna jak kiedyś... nie wspomnę że lato przede mną a tu trzeba chodzić w długich spodniach :/ najgorsze jednak jest to,że w lipcu biorę ślub i dowiedziałam się od mojej p. kurator że tego mi nie zdejmą na ten dzień! czy wiecie co mogę zrobić w takiej sytuacji, aby pozbyć się tego w tym wyjątkowym dniu??

Możesz pisać o przepustke na dwa dni.

A mi juz zlecialo 5 miesiecy z ta opaska :D zostało jeszcze 5 miesiecy :D

Ostatnia edycja:
Czy orientuje się ktoś czy Sde jest dalej do roku pozbawienia wolności czy zaszły jakieś zmiany??Czy zmiany tylko dotycza Wpz?

nie zminiło sie nic odnośnie długości kary jaką mozna odbywac w SDE.
zmiany dotyczą WPZ oraz kompetencji kuratorów

Dzięki.Dzwonił dziś do mnie kumpel z aresztu, tam juz podobno kraża newsy ze SDE dają do 2 lat..

musze potwierdzic ze tez sie o tym mowi w ZK Garbalin.

hmmm i zastanawiające jest to ze mowia o takowych zmianach wychowawcy.

ze niby ma DSE byc do 2 lat.

ale cos mi sie wierzyc nie chce zeby takie zmiany były

Jak juz pisalam moje szczescie mial wokande 27 czerwca.Skazany byl przez sad wojskowy.Sedzia na posiedzeniu zarzadzil przerwe poniewaz nie wiedzieli czy to jest sad wlasciwy do udzielenia sde!Wszystkie przeslanki o de sa bardzo dobre,typu opinia kuratora,opinie z ZK,rowniez sygnal!!Narazie sprawa zostala odroczona do decyzji sedziego az zdecyduje!Tylko dlaczego w dwoch sadach jak skladalismy wniosek o DE nikt sie nie dopatrzyl tego ze chlopak jest skazany przez sad wojskowy!!!!

czy jest z warmińsko-mazurskiego, żeby powiedzieć mi ile czeka się na rozpatrzenie wniosku?

pampam napisał:
czy jest z warmińsko-mazurskiego, żeby powiedzieć mi ile czeka się na rozpatrzenie wniosku?

Nie ma na to reguły ,przecietna w kraju to ok. miesiąca .

Kurator powiedzial mi, ze jakby ktos z opaska cos nawywijal np. tydzien przed sciagnieciem i mialby zamiane kary na wiezienie, to nie pojdzie na ten tydzien, tylko moze pojsc na CALY wyrok od poczatku, a dni ktore odsiedzial na SDE sie nie licza. To prawda? Nawet jak przesiedzi sie wiekszosc wyroku z opaska to w przypadku zamiany kary na ZK te dni ida na marne?

Sad o tym decyduje czy zaliczyć te dni czy nie. Może cześć zaliczyć a cześć nie, albo całość nie zaliczyć.

Wszystko jest napisane w ustawie.

Art. 30.
1. W razie uchylenia zezwolenia, o którym mowa w art. 28 ust. 1 lub art. 29, sąd
penitencjarny orzeka o tym, w jakim zakresie karę pozbawienia wolności uznać
za wykonaną, uwzględniając zaliczenie na poczet kary okresu objętego systemem
dozoru elektronicznego.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót