System dozoru elektronicznego (elektroniczna opaska)

• Autor wątku Autor wątku agajacek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Czy jesli skazany ma posiedzenie w sprawie przyznania dozoru elektronicznego, to jego wychowawca uczestniczy w tym posiedzeniu?

guzik1010 napisał:
Czy jesli skazany ma posiedzenie w sprawie przyznania dozoru elektronicznego, to jego wychowawca uczestniczy w tym posiedzeniu?

Co do zasady - przedstawiciel administracji Zakładu Karnego. Jest nim też wychowawca, ale i (dawniej zwany) kierownik penitencjarny, dyrektor Zakładu Karnego...

aha, ale to oznacza, ze jest mozliwosc, ze bedzie to wychowawca? i prosze, powiedz mi jesli znasz odpowiedz, czy taka opinie, ktora jest potrzebna o skazanym przedstawia sie pisemnie, czy ustnie na posiedzeniu( opinie z zakladu karn.)?
i jeszcze pytanie, cos takiego slyszlalam, ale nie jestem przekonana, czy to prawda, ze na posiedzeniu skazany musi byc sam, tzn bez adwokata? (wydaje mi sie to troszkę niepoważne, stad moje pytanie).

guzik1010 napisał:
aha, ale to oznacza, ze jest mozliwosc, ze bedzie to wychowawca? i prosze, powiedz mi jesli znasz odpowiedz, czy taka opinie, ktora jest potrzebna o skazanym przedstawia sie pisemnie, czy ustnie na posiedzeniu( opinie z zakladu karn.)?
i jeszcze pytanie, cos takiego slyszlalam, ale nie jestem przekonana, czy to prawda, ze na posiedzeniu skazany musi byc sam, tzn bez adwokata? (wydaje mi sie to troszkę niepoważne, stad moje pytanie).

Jest możliwość, że będzie wychowawca. Opinia o skazanym jest w formie pisemnej. Skazany może się do niej odnieść bezpośrednio na posiedzeniu.

Z tym adwokatem - nie jest to prawda. :ok:

Tak też myślałam... to dobrze.
czy jest jakiś kodeks, ktory mówi o wszystkich tych informacjach, ktore Ty posiadasz? :) chętnie poczytam i nie będę dłużej męczyć pytaniami. Z góry dziękuję bardzo za pomoc.

guzik1010 napisał:
Tak też myślałam... to dobrze.
czy jest jakiś kodeks, ktory mówi o wszystkich tych informacjach, ktore Ty posiadasz? :) chętnie poczytam i nie będę dłużej męczyć pytaniami. Z góry dziękuję bardzo za pomoc.

Jest to ustawa o wykonywaniu kary pozbawienia wolności poza zakładem karnym w systemie dozoru elektronicznego, oraz kodeks karny wykonawczy. :ok:

Ostatnia edycja:
A czy jeżeli osoba skazana nie zgłosiła się samodzielnie tylko została doprowadzona przez policję (dodam, że przy kontroli drogowej sam się do tego przyznał) może starać się o opaskę elektroniczną ??

justysua napisał:
A czy jeżeli osoba skazana nie zgłosiła się samodzielnie tylko została doprowadzona przez policję (dodam, że przy kontroli drogowej sam się do tego przyznał) może starać się o opaskę elektroniczną ??

Starać, może się każdy skazany. Nie każdy natomiast ma uprawnienia czy zasługuje.

mojej koleżanki mąż siedzi obecnie w zk ma jeden wyrok za jazdę po pijanemu i za to poszedł siedzieć w czasie trwania odwiesili mu wcześniejszy wyrok 5 miesięcy za to samo
moje pytanie brzmi czy jeśli złączyli mu dwa wyroki kwalifikuje się na to aby starać się o opaskę elektroniczną?

Oczywiście przeczytałaś cytowany tutaj "Poradnik dla skazanych??

Czy jesli osadzony skladal prosbe o dozor elektroniczny to czy sąd moze to zostawic bez rozpatrzenia nie informujac o tym? czy jak to jest?... czy posiedzenie musi sie odbyc...?

i po jakim czasie ewentualnie mozna się spodziewać kogos do mierzenia sygnalu? i czy w ogole musza przyjsc mierzyc?

Ostatnia edycja:
Sygnał muszą przyjść zmierzyć u mnie byli już po dwoch dniach od złożenia wniosku teraz czekam juz tylko na posiedzenie

Wiola1205 napisał:
Sygnał muszą przyjść zmierzyć u mnie byli już po dwoch dniach od złożenia wniosku teraz czekam juz tylko na posiedzenie

jaki maja czas na to, zeby przyjsc zmierzyc sygnal? 2 tyg?... i w jakim czasie pozniej musi sie odbyc posiedzenie? czy w ogole MUSI?...chyba nie... moj G skladal w zeszlym tygodniu, juz tydzien czekamy na pomiar.

Muszą sprawdzić sygnał najpierw do ciebie zadzwonia i się uwówią na pomiar a na rozpatrzenie wniosku sąd ma 2 tygodnie i posiedzenie musi się odbyć.
U nas 2 tygodnie minie w poniedziałek.
U mnie jak byli mierzyć w zeszłym tygodniu to po godzinie juz była opinia w sądzie.

Dzis byla Pani z tego dozoru elektronicznego... powiedzcie mi, po co im mojego G umowa ostatnia o prace??? Beda dzownic do pracodawcy o opinie???

Dzis mija 2 tyg jak moj narzeczony zlozyl wniosek o dozor elektroniczny, kuratorka byla juz, zrobila wywiad i wszytsko ok, ale nie byly robione pomiary... Dlaczego? Ktos pisal, ze po 2 tyg musza ustalic date posiedzenia, ale czy moga jesli nie bylo pomiarow?...

Witam.Ja miesiąc temu wyszedłem z Aresztu Śledczego w Szczecinie po 5 miesiącach siedzenia i powiem ,że to co teraz się dzieje to to jest to samo co było w Polsce za komuny.
Siedziałem w sumie 7 lat a pierwszy wyrok miałem w 1985.Więzniowie są tak samo traktowani tzn.nikt się nimi nie interesuje i są pozostawieni samym sobie a konkretnie to jeśli masz jakieś problemy to nikt ci w niczym nie pomoże.Władze więzienne twierdzą,że nie są od tego aby pomagać.Kolejna sprawa to obroże.Wszystkie partie narzekają że brakuje w budżecie pieniędzy.To dlaczego nie wprowadzi się w całej Polsce owego monitoringu.Gdyby tak było to kilkanaście tysięcy więżniów zamiast siedzieć na koszt państwa było by na wolności i sami pokrywali by koszty nadzoru.A tak siedzą w więzieniach a ich koszt utrzymania to ok 2500 zł/m-c.W polsce z wyrokami poniżej 1 roku jest ok 30.000 osób i jak łatwo policzyć w skali roku są to ogromne koszty,które pokrywają podatnicy.W USA taki system działa już bardzo długo ale w Polsce zawsze znajdzie się jakiś biurokrata który potrafi skutecznie zablokować wprowadzenie takiego rozwiązania.

teo271 napisał:
Wszystkie partie narzekają że brakuje w budżecie pieniędzy.To dlaczego nie wprowadzi się w całej Polsce owego monitoringu.

Ponieważ w Polsce brakuje pieniędzy w budżecie. Proste?
System jest wprowadzany stopniowo - bo jednorazowo w całej Polsce byłyby to jeszcze bardziej olbrzymie pieniądze.

I jeszcze jedno - w ramach ciekawostki dla byłego osadzonego. Więźniowie wcale nie są masowo zainteresowani odbywaniem kary w SDE.

Mój mąż czekał 3 tygodnie na posiedzenie na szczeście dostał opaskę i już nie długo będzie w domu:D

A u mnie kuratorki nie było,była tylko pani od pomiarów.

Wiola1205

Po jakim czasie byla pani od pomiarow? u nas zdzis mija 2 tyg i nie bylo nikogo;/

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót