System dozoru elektronicznego (elektroniczna opaska)

• Autor wątku Autor wątku agajacek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
znajomy znajomego napisał:
Czytalem gdzies, ze trzba udostepnic mieszkanie podmiotowi obslugujacemu centrale czyli fachowcom od spraw technicznych, czesto przychodza?

zawsze jak jest jakies naruszenie, niekoniecznie z Twojej winy. Czasem po prostu oni traca sygnal i przychodza sprawdzic co sie dzieje, czy wsyztsko ok, czasem dzwonia. czasem na kom beda pewnie dzownic, jak nie beda mogli sie dodzwonic na ten stacjonarny. Wtedy MASZ OBOWIAZEK ich wpuscic, bo Ty za to odpowiadasz. Oni beda przychodzic w godzinach w ktorych musisz pozostac w domu. wczesniej pewnie zadzwonia choc niekoniecznie. czy zcesto przychodza? tak czesto jak jest to konieczne. I dzwonia tak samo czesto jak to koniecznie, ale mogą cie rowniez sprawdzac telefonicznie, badz robic ci wizyty, zeby np sie przekonac, ze nie naduzywasz alkoholu.
Do mojego narzeczonego np przyszli raz o 2 w nocy, raz o 23, raz przed 6 rano, takze to nie ma reguly :)

Ostatnia edycja:
tekila901 napisał:
ja też mam pytanie :) nie wiesz może co w wypadku, kiedy skazany będzie chciał zmienić miejsce zamieszkania? nie chcę podpisywać umowy wynajmu nie mając pewności, że mieszkanie zostanie objęte zasięgiem gsm. i jeszcze jedno pytanie: co sprawdza kurator przychodząc na wizytę kontrolną? co wchodzi w zakres jego obowiązków?

Yyy... ALe chcecie wynajac mieszkanie i zeby skazany tam odbywal kare? nie wiem, czy jest to mozliwe, chyba nie.
bo w warunkach jest podane " miejsce STALEGO zamieszkania i zgoda osob wspolnie zamieszkujacych" czyli osob, ktore sa tam zameldowane, czyli w tym przypadku wlasciciel mieszkania.
Kurator pyta o prace, trzeba mu zanosic umowy, pyta o rodzine, o plany o wsyztsko w zasadzie, ale co nalezy do jego obowiazkow nie wiem.:)

PS. przepraszam za posta pod postem, ale juz zapomnialam jak to sie robi... Jesli moge prosic o poprawienie.

Ostatnia edycja:
mój zameldował się tymczasowo w wynajmowanym mieszkaniu i podał je jako miejsce do odbywania kary, nikt nie wymagał od niego kwitu ze jest tam zameldowany ale dla pewności to zrobił, w piątek będzie miał już sde,
sędzia ustalając mu godziny dopasował się do pracy dwuzmianowej, ale jak mój ma na rano to musi wrócić do domu odczekać dwie godziny i ma godzinę na zakupy, ze szkołą też nie będzie problemu, nawet jeżeli ktoś uprawia sport sędzia dopasuje mu godziny do np godziny treningów

a zgodę podpisały mu wszystkie osoby, które obecnie wynajmowały inne pokoje ( mieszkanie osób pracujących)

Ostatnia edycja:
guzik1010 napisał:
Yyy... ALe chcecie wynajac mieszkanie i zeby skazany tam odbywal kare? nie wiem, czy jest to mozliwe, chyba nie.
bo w warunkach jest podane " miejsce STALEGO zamieszkania i zgoda osob wspolnie zamieszkujacych" czyli osob, ktore sa tam zameldowane, czyli w tym przypadku wlasciciel mieszkania.
Kurator pyta o prace, trzeba mu zanosic umowy, pyta o rodzine, o plany o wsyztsko w zasadzie, ale co nalezy do jego obowiazkow nie wiem.:)

czyli tę formę pozbawienia wolności można odbywać tylko w miejscu zameldowania?
co to znaczy, że sprawdzają czy nie nadużywa alkoholu? czyli jeżeli skazany zostanie "złapany" we własnym domu po lampce wina, to z tego tytułu będzie miał jakieś problemy?

tekila901 napisał:
czyli tę formę pozbawienia wolności można odbywać tylko w miejscu zameldowania?

Zgodnie z ustawą - w określonym miejscu stałego pobytu.

tekila901 napisał:
co to znaczy, że sprawdzają czy nie nadużywa alkoholu? czyli jeżeli skazany zostanie "złapany" we własnym domu po lampce wina, to z tego tytułu będzie miał jakieś problemy?

A co dla Ciebie oznacza pojęcie - nadużywanie alkoholu?

guest_user napisał:
A co dla Ciebie oznacza pojęcie - nadużywanie alkoholu?
to co dla mnie oznacza pojęcie nadużywanie alkoholu niekoniecznie jest równoznaczne z tym, co ono oznacza dla sądu. dlatego pytam :)

tekila901 napisał:
to co dla mnie oznacza pojęcie nadużywanie alkoholu niekoniecznie jest równoznaczne z tym, co ono oznacza dla sądu. dlatego pytam :)

nie, wiesz co, do mojego G jak przychodzi dzielnicowy to mowil mu szczerze, ze nic sie nie stanie jak piwo wypije po pracy, bo to normalne, ale ze nie moze naduzywac alkoholu.
Ja nie wiem, ale gdyby tak pare razy zlapali Twojego meża czy chlopaka PIJANEGO to obawiam sie, ze mogloby to sie skonczyc zle.
Pare razy nie musi oznaczac 10 razy, ale moze np 2.

Kejti1987

To ja nie wiem, w ustawie jest napisane "posiadającemu określone miejsce stałego pobytu"
Więc dla mnie powinno to byc miejsce STALEGO pobytu, a nie tymczasowego. Az dziwne, ale moze są wyjątki :]

guzik1010 napisał:
nie, wiesz co, do mojego G jak przychodzi dzielnicowy to mowil mu szczerze, ze nic sie nie stanie jak piwo wypije po pracy, bo to normalne, ale ze nie moze naduzywac alkoholu.
Ja nie wiem, ale gdyby tak pare razy zlapali Twojego meża czy chlopaka PIJANEGO to obawiam sie, ze mogloby to sie skonczyc zle.
Pare razy nie musi oznaczac 10 razy, ale moze np 2.

czasem mam ochotę wypić z S. jakieś piwo, czy jak już pisałam lampkę wina i nie chciałabym, żeby niepotrzebnie miał później problemy. nie wiem czy to szczęście w nieszczęściu - ale jak S. się upije to zasypia w takiej pozycji w jakiej się aktualnie znajduje. dla mnie jest to nadużycie alkoholu, ale nie wiem czy takie coś jest "tolerowane" przez sąd, czy dla sądu nadużycie alkoholu to tylko w wypadku, gdy skazany jest notorycznie pijany, bądź gdy się awanturuje/stosuje przemoc.

tekila901 napisał:
czasem mam ochotę wypić z S. jakieś piwo, czy jak już pisałam lampkę wina i nie chciałabym, żeby niepotrzebnie miał później problemy. nie wiem czy to szczęście w nieszczęściu - ale jak S. się upije to zasypia w takiej pozycji w jakiej się aktualnie znajduje. dla mnie jest to nadużycie alkoholu, ale nie wiem czy takie coś jest "tolerowane" przez sąd, czy dla sądu nadużycie alkoholu to tylko w wypadku, gdy skazany jest notorycznie pijany, bądź gdy się awanturuje/stosuje przemoc.

wiesz co, ciezko powiedziec. Pewnie zalezy od Sędziego, od Kuratora, ktorego bedzie mial przyznanego. Od dzielnicowego.
Czytalam wiele o skazanych odbywajacych kare w tym systemie, noi (nie wiem ile w tym prawdy), ale ktos keidys pisal, ze w momencie, gdy przyszli na pomiar do skazanego mieszkania, tam odbywala sie impreza, takze wiadomo, wodka, smiechy, muzyka moze, noi ze ta osoba stwierdzila nie przprowadzila tego pomiaru( bo miala takie prawo nie przeprowadzic w zaistnialej sytuacji) i z tego powodu w akta zostalo wpisane, ze rodzina naduzywa alkoholu, jest niewiarygodna, itp, itd. I na tym ucierpial skazany.
Tak jak pisalam, nie wiem ile w tym prawdy, ale wiem, ze pracownicy SDE jak przychodza musza miec spokoj, nie moze w pomieszczeniu znajdowac sie pies np, nie mozna w tym pomieszczeniu palic, itp.takze takie picie alkoholu tez komus moze przeszkadzac.
Aha, co jeszcze, jak moj G wyszedl z ZK i zadzwonil do centrali ze juz jest w domu, keidy przyjada zalozyc mu opaske, pwoiedzieli kiedy i zastzregli: "Prosze byc trezwym"

Ostatnia edycja:
guzik1010 napisał:
wiesz co, ciezko powiedziec. Pewnie zalezy od Sędziego, od Kuratora, ktorego bedzie mial przyznanego. Od dzielnicowego.
Czytalam wiele o skazanych odbywajacych kare w tym systemie, noi (nie wiem ile w tym prawdy), ale ktos keidys pisal, ze w momencie, gdy przyszli na pomiar do skazanego mieszkania, tam odbywala sie impreza, takze wiadomo, wodka, smiechy, muzyka moze, noi ze ta osoba stwierdzila nie przprowadzila tego pomiaru( bo miala obowiazek nie przeprowadzic w zaistnialej sytuacji) i z tego powodu w akta zostalo wpisane, ze rodzina naduzywa alkoholu, jest niewiarygodna, itp, itd. I na tym ucierpial skazany.
Tak jak pisalam, nie wiem ile w tym prawdy, ale wiem, ze pracownicy SDE jak przychodza musza miec spokoj, nie moze w pomieszczeniu znajdowac sie pies np, nie mozna w tym pomieszczeniu palic, itp.takze takie picie alkoholu tez komus moze przeszkadzac.
Aha, co jeszcze, jak moj G wyszedl z ZK i zadzwonil do centrali ze juz jest w domu, keidy przyjada zalozyc mu opaske, pwoiedzieli kiedy i zastzregli: "Prosze byc trezwym"

dziękuję :)
wokandę mamy dopiero 6 września, ale wolę zawczasu zadawać pytania niż się potem zamartwiać swoją niewiedzą. szukałam jakichś bliższych informacji na temat SDE, ale większość tego co znalazłam pokrywało się z tym co już na ten temat wiem. poza tym - zawsze to lepiej zasięgnąć informacji od kogoś, kto korzysta z takiej opaski :)

zgadza sie, my tez sobie inaczej wyobrazalismy ten caly system, ale jest inaczej. Nie mozna narzekać.
AHa i wazne jest to. Po wyjsciu z ZK Twoj maz bedzie mial 24 godziny na zameldowanie sie-tzn na poinformowanie ich o tym, ze juz dotarl do domu i czeka na zainstalowanie urzadzenia.
mam nadzieje, ze wam sie uda.

guzik1010 napisał:
zgadza sie, my tez sobie inaczej wyobrazalismy ten caly system, ale jest inaczej. Nie mozna narzekać.
AHa i wazne jest to. Po wyjsciu z ZK Twoj maz bedzie mial 24 godziny na zameldowanie sie-tzn na poinformowanie ich o tym, ze juz dotarl do domu i czeka na zainstalowanie urzadzenia.
mam nadzieje, ze wam sie uda.

a czy wypuszczą go zaraz po wokandzie, czy np. następnego dnia? czy ja muszę stawić się w ZK i podpisać coś, że go "odbieram" (tak jak przy przepustach) czy po prostu sami go wypuszczają?

nie musisz nic podpisywac, sami go wypuszcza.
Jesli chodzi o to, ktorego dnia wypuszcza to nie wiem. Np G mi mowil,ze wypuszczaja tego samego dnia, a akurat ich wyszlo 3 z wokandy i wyszli dopiero nastepnego dnia.
A powiedz mi, czy Twoj maz ma jakies zawiasy jeszcze ?

guzik1010 napisał:
nie musisz nic podpisywac, sami go wypuszcza.
Jesli chodzi o to, ktorego dnia wypuszcza to nie wiem. Np G mi mowil,ze wypuszczaja tego samego dnia, a akurat ich wyszlo 3 z wokandy i wyszli dopiero nastepnego dnia.
A powiedz mi, czy Twoj maz ma jakies zawiasy jeszcze ?

tak, z innego paragrafu - 18mcy ;/ właśnie przez tą sprawę odwiesili mu pierwszy wyrok. czy to coś zmienia? nigdzie nie mogę znaleźć informacji o tym, czy mu mogą odwiesić drugi wyrok.
aha, i mam jeszcze jedno pytanie: czy jeżeli przebywał wcześniej na sankcji 3 mce, to po wyjściu na SDE może ubiegać się o skrócenie wyroku właśnie o ten okres kiedy był na sankcji? S. się boi, że to może spowodować, że odwieszą mu ten drugi wyrok.

tekila901 napisał:
tak, z innego paragrafu - 18mcy ;/ właśnie przez tą sprawę odwiesili mu pierwszy wyrok. czy to coś zmienia? nigdzie nie mogę znaleźć informacji o tym, czy mu mogą odwiesić drugi wyrok.
aha, i mam jeszcze jedno pytanie: czy jeżeli przebywał wcześniej na sankcji 3 mce, to po wyjściu na SDE może ubiegać się o skrócenie wyroku właśnie o ten okres kiedy był na sankcji? S. się boi, że to może spowodować, że odwieszą mu ten drugi wyrok.

oj nie mam pojecia jak jest z sankcjami. Moze ktos inny Ci podpowie.
Tzn TEORETYCZNIE jest tak,ze sedziowie zwracaja uwage na to, czy sa zawiasy czy nie. Mojego G pytali, tez mial z innego paragrafu i tez przez to odwiesili mu pierwszy wyrok, ale udalo się.
Niektorzy w ogole nie chca mieszac w papierach, zeby 'nie przypominac o sobie' chca odsiedziec swoje i zeby Bron Boze nie odwiesili im drugiego wyroku, ale z tego co wiem, tak sie zdarza.
wiesz co podaj mi swoj nr GG pogadamy na spokojnie, bo o wielu sprawach nie chce pisac publicznie.

Mam pytanie.
Czy jesli wyrok laczny z np. 2 lub 3 spraw nie bedzie wyzszy niz rok pozbawienia wolnosci do skazany tez moze ubiegac sie o opaske ?

irokez_1980 napisał:
Mam pytanie.
Czy jesli wyrok laczny z np. 2 lub 3 spraw nie bedzie wyzszy niz rok pozbawienia wolnosci do skazany tez moze ubiegac sie o opaske ?

Tak, oczywiscie, ze moze. ale NIE MOZE PRZEKROCZYC 1 ROK.

Przepis prawny:
Art. 50. W przypadku objęcia wyrokiem łącznym
kary pozbawienia wolności wykonywanej w systemie
dozoru elektronicznego sąd penitencjarny z urzędu
uchyla zezwolenie na odbycie tej kary w tym systemie,
co nie stoi na przeszkodzie jednoczesnemu udzieleniu
zezwolenia na odbycie kary łącznej pozbawienia
wolności w systemie dozoru elektronicznego, jeżeli
zachodzą warunki określone w art. 6 ust. 1.

Przepis prawny:
Art. 6. 1. Sąd penitencjarny może udzielić zezwolenia
na odbycie kary pozbawienia wolności nieprzekraczającej
jednego roku
w systemie dozoru elektronicznego
skazanemu na taką karę, posiadającemu
określone miejsce stałego pobytu
oraz zgodę osób
pełnoletnich wspólnie z nim zamieszkujących
, jeżeli
jest to wystarczające do osiągnięcia celów kary oraz
jeżeli względy bezpieczeństwa i stopień demoralizacji,
a także inne szczególne okoliczności nie przemawiają
za potrzebą jego osadzenia w zakładzie karnym,
a udzieleniu takiego zezwolenia nie stoją na przeszkodzie
warunki mieszkaniowe skazanego umożliwiające
funkcjonowanie systemu dozoru elektronicznego,
a także możliwości techniczno-organizacyjne wykonywania
tego dozoru przez upoważniony podmiot dozorujący,
zwane dalej „warunkami technicznymi”. Jeżeli
skazany rozpoczął już odbywanie kary pozbawienia
wolności w zakładzie karnym, należy mieć ponadto na
względzie dotychczasowe zachowanie skazanego
w czasie odbywania kary.

Jest tak jak mówła guzik1010, a podstawa prawna znajduje się powyżej;)

No i oczywiście musi w tym województwie być dozór elektroniczny bo nie w całej Polsce to funkcjonuje.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót