System dozoru elektronicznego (elektroniczna opaska)

• Autor wątku Autor wątku agajacek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
grafryb napisał:
No i oczywiście musi w tym województwie być dozór elektroniczny bo nie w całej Polsce to funkcjonuje.

Zgadza się:)

Obecnie SDE działa na terenie 7 sądów apelacyjnych: w Gdańsku, Białymstoku, Lublinie, Krakowie, Rzeszowie, Poznaniu i Warszawie, ale w styczniu 2012 ma objąć już obszar całego kraju.

Mój P. przechodził wszystkie procedury związane z tym systemem.Byli również u mnie w domu sprawdzić zasięg urządzeń.....No i co i nic ....... jak to Pani Sędzina powiedziała-trzeba być pierwszy raz karanym i nie posiadać żadnych innych "przygód" z prawem
Ale każdy przypadek jest inny.....życzę powodzenia

maxika napisał:
Mój P. przechodził wszystkie procedury związane z tym systemem.Byli również u mnie w domu sprawdzić zasięg urządzeń.....No i co i nic ....... jak to Pani Sędzina powiedziała-trzeba być pierwszy raz karanym i nie posiadać żadnych innych "przygód" z prawem

zgadza się, choć nie jest to regułą. Tak jak piszesz są wyjątki. Owszem, powodzenia.

My we wtorek mamy sprawdzenie pomiaru, także mam ogromną nadzieję, że sprawa odbędzie się szybko i co za tym idzie będę wiedziała na czym stoimy.

maxika napisał:
jak to Pani Sędzina powiedziała-trzeba być pierwszy raz karanym i nie posiadać żadnych innych "przygód" z prawem

Etam, znajomy dostał opaskę, a jest recydywista.

A odwoływaliście się ?, znam przypadek ze na pierwszej wokandzie jegomość nie dostał a dostał na odwoławczej.

Tak wiec nigdy nie wiadomo.

Ktoś tu chyba wprowadza innych w błąd.
Rozumiem, że Sąd może przymknąć oko na pewne sprawy, może ich nie brac pod uwage przyznajac komus SDE ( np to, ze zostal doprowadzony do ZK), ale NIE WIERZĘ, że nie postępuje według warunków, procedur, zasad!
Jak mógł Twój kolega (recydywista) dostac SDE jeżeli w Ustawie jest wyraznie napisane, ze odoby ubiegajace się o SDE muszę być PORAZ PIERWSZY KARANE.
Nie wiem, ktoś kiedyś pisał, że dostal SDE i bedzie odbywal kare w wynajetym mieszkaniu-tez dziwne, bo w ustawie rowniez pisze, ze trzeba posiadac STALE miejsce zamieszkania.
Dziwne to wszystko, no ale...

Zanim zaczniesz kogoś oskarżać o kłamstwo to doczytaj dokładnie ustawę.

Recydywista (art. 64 § 1 KK) może dostać opaskę, natomiast wielokrotny recydywista (art. 64 § 2 KK) nie.

Pokaz w którym miejscu ustawy masz napisane ze tylko osoby pierwszy raz karane ?.

Ostatnia edycja:
Po 1sze nikogo nie oskarżam o 'kłamstwo'.

Tu się z Tobą zgodzę.

3. Zezwolenia na odbycie kary pozbawienia wolności w systemie dozoru elektronicznego nie udziela się skazanemu w warunkach określonych w art. 64 § 2 Kodeksu karnego.

Szczerze dopiero teraz zauwazylam tę małą różnicę między art. 64 § 1 KK a art. 64 § 2 KK.
I wierz mi, ze na pewno wiecej razy i dokladniej niz Ty przeczytalam tę ustawę, z tym ze akurat etap recydywisty pominelam, bo mi nie byl do niczego potrzebny.

Everlast napisał:
Etam, znajomy dostał opaskę, a jest recydywista.

A odwoływaliście się ?, znam przypadek ze na pierwszej wokandzie jegomość nie dostał a dostał na odwoławczej.

Tak wiec nigdy nie wiadomo.

Prędzej mu P. dostanie wyrok łączny....no i przed świętami będzie w domu,
U nich na 12 ubiegających się o system tylko 3 dostało.

wlasnie wczoraj dowiedzialam sie,ze jest mozliwosc aby moj wyszedl na taki dozór elektroniczny tylko czy ja dostanie z racji ze jest recydwista to watpie wiec moze sie ktos juz zorientowal w tym kierunku?Obecny wyrok ma 10 miesiecy.

Iza próbować warto, może się uda. A czy dostanie?? To zależy od sędziego. Mój ma sprawę w piątek i mam nadzieję, że dostanie.
A Tobie mogę życzyć powodzenia.

Od skazanego również, ale nie każdy sędzia jest kompetentny... Dobra argumentacja, opinia o skazanym wcale nie wskazuje na to, że dozór dostanie. Zależy to od "widzi mi się" sędziego.

karinka-1 napisał:
Jestem ciekawa jak to w Poznaniu wygląda
Sąd apelacyjny w Poznaniu jest jednym z siedmiu (na chwilę obecną), w których ze względu na właściwość miejscową ten system obowiązuje.

Nie Apelacyjny tylko Sąd Okręgowy. Zastanawiałam się jak procentowo wyglądają tutaj odrzucone wnioski o SDE.

karinka-1 napisał:
Dobra argumentacja, opinia o skazanym wcale nie wskazuje na to, że dozór dostanie. Zależy to od "widzi mi się" sędziego.

Nie zgodzę się z Tobą. Dobre argumenty to (tylko i wyłącznie) takie, które skutkują zgodą Sądu na odbywanie kary w SDE.

iza2424 napisał:
wlasnie wczoraj dowiedzialam sie,ze jest mozliwosc aby moj wyszedl na taki dozór elektroniczny tylko czy ja dostanie z racji ze jest recydwista to watpie wiec moze sie ktos juz zorientowal w tym kierunku?Obecny wyrok ma 10 miesiecy.

jeżeli minelo 5 lat, moze probowac.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót