System dozoru elektronicznego (elektroniczna opaska)

• Autor wątku Autor wątku agajacek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam, mieszkam razem z osobą która została objęta nadzorem elektroniczny, wyraziłam na to zgodę ale czy mogę zmienić decyzję o nadzorze ponieważ nic to nie zmieniło w zachowaniu skazanego.

claudii87 napisał:
Witam, mieszkam razem z osobą która została objęta nadzorem elektroniczny, wyraziłam na to zgodę ale czy mogę zmienić decyzję o nadzorze ponieważ nic to nie zmieniło w zachowaniu skazanego.

najlepiej by było, gdybyś porozmawiała na ten temat z kuratorem skazanego, bo to on nadzoruje przebieg kary.

powiem tylko tyle ze system działa , trzeba wejść na stronę sądu i wydrukować wniosek potem go złożyć do sadu penitencjarnego w mieście w którym się mieszka :)

Proszę o informację ( jeśli ktoś wie - szczegółowo krok po kroku, jak starać się o SDE? Jak wygląda procedura? Szukam wszędzie, ale pojawiają się pytania
Proszę o informację czy karę odbywa się w miejscu zameldowania czy zamieszkania? Gdzie wysyła się wniosek: do sądu, który wydał wyrok czy do sądu przy areszcie? Czy pomimo złożenia wniosku, musi stawić się w areszcie?
Czy może czekać na odpowiedz sądu w domu? Czy jeśli złoży wniosek, stawi się w areszcie może otrzymać odpowiedz pozytywną? Jakie jest prawdopodobieństwo zgody na odbycie kary w systemie dozoru elektronicznego? Proszę o informację dot. woj. małopolskiego, w których miastach się stosuje etc.
pozdrawiam

bilbao55 napisał:
Proszę o informację czy karę odbywa się w miejscu zameldowania czy zamieszkania? Gdzie wysyła się wniosek: do sądu, który wydał wyrok czy do sądu przy areszcie? Czy pomimo złożenia wniosku, musi stawić się w areszcie?

Pytanie - przeczytałaś ustawę? Zapoznałaś się z linkami w pierwszym poście?

Czy ma się stawić do aresztu? Oczywiście, że tak. To zadziała na jego korzyść - pokaże, że bardzo szanuje postanowienia sądu, nawet, gdy są mu niewygodne.

Dziekuje za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanie: gdzie można się dowiedzieć w którym miejscu w woj. małopolskim sde funkcjonuje?

bilbao55 napisał:
Dziekuje za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanie: gdzie można się dowiedzieć w którym miejscu w woj. małopolskim sde funkcjonuje?

w takim gdzie jest zasięg. jak przyjadą go mierzyć po tym jak już dokumenty zostaną złożone do sądu, to się dowiesz.

WITAM
Mam pytanie
mianowicie syn został skazany na 1 rok więzienia ,wystąpił z wnioskiem o dozór elektroniczny. następnie przyjechała pani stwierdzając że jest zasięg i pewnie dostanie opaskę.
W ubiegłym tygodniu w czwartek przyszło pismo
O TREŚCI
Zarządzenie z dnia 2 listopada 2011r
Sąd okręgowy itd. przesyła odpis zarządzenia (którego nie było w kopercie)
na powyższe zarządzenie służy skarga do sądu penitencjarnego .przy czym skargę można wnieść w terminie 7 dni ,wyłącznie z powodu jej niezgodności z prawem.
Zaraz syn zadzwonił do sądu i okazało się że ktoś się pomylił i tego zarządzenia nie włożył do koperty.(a treść tego pisma, powiedziano mu że przyjdzie pocztą ) ale w sobotę syn wysłał pismo o niekompletnym zawiadomieniu
Wczoraj przyjechała policja i bez wyjaśnienia sprawy zabrała syna (na pytania o co chodzi ,powiedzieli że do wyjaśnienia ale czego nie udało się dowiedzieć)
dziś okazało się, że syn jest zatrzymany w areszcie w celu odbycia kary
ZAZNACZAM ŻE NIE DOSTAŁ ŻADNEGO WEZWANIA DO STAWIENIA SIĘ W ARESZCIE

proszę o poradę

Słyszałem ostatnio o tym, że pod koniec wykonywania kary w SDE można się starać o coś w rodzaju "tygodniowego urlopu". Jakoś nie chce mi się w to wierzyć ale dawałoby to nadzieję na w miarę normalne wakacje. Może ktoś z Was wie coś więcej na ten temat, to prawda czy może zwykła bajka?

Art. 21. W przypadkach szczególnie ważnych dla skazanego, uzasadnionych warunkami zdrowotnymi, rodzinnymi lub osobistymi, sądowy kurator zawodowy może zezwolić skazanemu na oddalenie się poza miejsce, o którym mowa w art. 8 ust. 1 pkt 1, na okres nieprzekraczający jednorazowo 7 dni, w miarę potrzeby, w asyście osoby najbliższej lub osoby godnej zaufania.

-Hans Christian Andersen :P

Wszystko się zgadza, ale wyjazd wakacyjny raczej się tu nie łapie.
Musiałby skazany trafić na wyjątkowo "hojnego" kuratora i takiego samego sędziego.
To są sytuacje "szczególnie ważne", a nie wyjazd na urlop. Wiem,ze dla niektórych urlop jest bardzo ważny, ale nie można zapominać,że ta osoba odbywa karę pozbawienia wolności i gdyby była w zakładzie karnym o urlopie mogła by tylko pomarzyć...
Nadal uważam,że tygodniowy urlop pod koniec odbywania kary w SDE można między bajki włożyć.

GreenTea napisał:
Wszystko się zgadza, ale wyjazd wakacyjny raczej się tu nie łapie.
Musiałby skazany trafić na wyjątkowo "hojnego" kuratora i takiego samego sędziego.
To są sytuacje "szczególnie ważne", a nie wyjazd na urlop. Wiem,ze dla niektórych urlop jest bardzo ważny, ale nie można zapominać,że ta osoba odbywa karę pozbawienia wolności i gdyby była w zakładzie karnym o urlopie mogła by tylko pomarzyć...
Nadal uważam,że tygodniowy urlop pod koniec odbywania kary w SDE można między bajki włożyć.

Urlop można przełożyć, z SDE jest już trochę trudniej ;)

Witam i bardzo proszę o odpowiedż.Mój mąż odbywa karę 1 roku pozbawienia wolności..w ZK przebywa od 23 września.Pierwszy raz karany..obecnie na terapii alkoholowej.Od stycznia w naszym okręgu można starać się o SDE.Bardzo nam na tym zależy.Ale dzisiaj ktoś tam od sądu penitencjarnego powiedział mu że o opaskę może się starać dopiero po odbyciu połowy kary.Ja dużo czytałam na ten temat ale nie widziałam nigdzie tego warunku.Czy to prawda? Bardzo proszę o szybką i rzetelną odpowiedż.Z góry dziękuję:(

Anjali napisał:
Witam i bardzo proszę o odpowiedż.Mój mąż odbywa karę 1 roku pozbawienia wolności..w ZK przebywa od 23 września.Pierwszy raz karany..obecnie na terapii alkoholowej.Od stycznia w naszym okręgu można starać się o SDE.Bardzo nam na tym zależy.Ale dzisiaj ktoś tam od sądu penitencjarnego powiedział mu że o opaskę może się starać dopiero po odbyciu połowy kary.Ja dużo czytałam na ten temat ale nie widziałam nigdzie tego warunku.Czy to prawda? Bardzo proszę o szybką i rzetelną odpowiedż.Z góry dziękuję:(

Przeczytaj art. 6.1 ustawy o wykonywaniu kary pozbawienia wolności poza zakładem karnym w systemie dozoru elektronicznego

Witam Wszystkich!
Na początku chcę przedstawić swoją sytuację.
Otóż nie odpracowywałem godzin (prace społeczne za wykroczenia i przestępstwa -kradzieże).
Teraz pytanie: Jestem narkomanem, teraz jestem w trakcie leczenia Metadonem. Muszę dojeżdżać po metax raz w tygodniu około 200 km od miejsca mojego zamieszkania. Dostałem wyrok: narazie 2 miesiące ale sprawy są w toku i spodziewam się około 6 miesięcy pozbawienia wolności.
- I Teraz czy mogę przed odsiadką, ponieważ nie dostałem jeszcze wezwania do stawiennictwa się w zakładzie karnym starać się o opaskę czyli areszt domowy???
- Jestem leczony psychicznie, boję się więzienia, nie byłem tam nigdy to moja pierwsza kara pozbawienia wolnośći, wszystkie przestępstwa jak i wykroczenia dotyczą kradzieży pod wpływem narkotyków. Biegli psychiatrzy stwierdzili że mogę odpracowywać godziny ale ja nie jestem w stanie na zły stan zdrowia: padaczka, uzależnienie, ciężka powtarzam Ciężka depresja, niewydolność serca, toksyczne uszkodzenie wątroby i jeszcze parę inny mniej ważnych chorób. Lekarze (biegli twierdzą że jestem całkowicie zdrowy jak ryba koń czy rydz)
Jest problem bo muszę jeszcze dijeżdzać co tydzień po metadon i inne leki.

Czy mam jakiekolwiek szanse na opaskę???

Z góry dziękuję za odpowiedź!

Wydaje mi się, że jest możliwość leczenia metadonem w polskich jednostkach penitencjarnych (http://sw.gov.pl/Data/Files/kunickim/sluzbazdrowia/programy-metadonowe-20042011.pdf ). Mówisz, że lekarze twierdzą, że jesteś całkiem zdrowy, to skąd wiesz o tych wszystkich dolegliwościach? No chyba, że choroby znalazły się na głos o odsiadce... Znam osoby z większymi dolegliwościami, których nie nabawili się na własne życzenie...
A co do pytań o SDE, to nie podajesz w jakiej apelacji się znajdujesz ( a nie w każdej funkcjonuje system dozoru elektronicznego)

Ostatnia edycja:
Proszę o pomoc
Mój chłopak odbywa kare w systemie dozoru elektronicznego. Zbiżają się świeta i chciałabym zeby mógł w wigilie pojechać ze mną do rodziny na kolację (w tej samej miejscowości). Niestety jego kurator jest nieosiągalny, a w soboty może poza domem znajdować się tylko do godz. 14.
Co mogę zrobic w tej sytuacji..??
Prosze o pomoc....

yyy, wszytsko zalezy od kuratora. Jest mozliwosc skorzystania z 7dniowego urlopu, ale...watpie, ze ktos tylko z uwagi na wigilie zezwoli na opuszczenie miejsca zamieszaknia. To jest kara. My slub musielismy przelozyc, mimo zaliczek. To tez nie byl odpowiedni argument :)

kamakotek napisał:
Zbiżają się świeta i chciałabym zeby mógł w wigilie pojechać ze mną do rodziny na kolację (w tej samej miejscowości).

Za rok też są święta. Jak napisano powyżej - to jest kara.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót