System dozoru elektronicznego (elektroniczna opaska)

• Autor wątku Autor wątku agajacek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Oczywiście są takie programy, gdzie leczy się osoby uzależnione metadonem w zakładach karnych o czym wiem od dawna.

Co do chorób lecze się od 10 lat, co jeszcze lepsze leczyłem się nawet dawno temu u jednego konowała psychiatry, który jest równocześnie biegłym i skierowano mnie po trzech latach do niej na badania!!!
Wszystkie choroby są wykryte w okresie mojego leczenia a większość była wykryta w szpitalach. Przebywałem tam kilknaście razy i mam na to wszystkie potrzebne papiery.
W mojej miejscowości jak i w innej w której też mogę przebywać jest dostępny dozór elektroniczny.

Jedyne pytanie które najbardziej mnie nurtuje to takie czy mogę ubiegać się o opaskę nie odsiadując połowy kary w więzieniu, bo tak było jak wchodził areszt domowy a teraz chyba tego nie ma bo nie ma żadnej wzmianki w poprawkach na ten temat.

I nie wiem czy wynika to z tego że dalej obowiązuje ta zasada i nic nie piszą o tym, czy nie ma już tego warunku i nie ma także o tym wzmianki.

Doktor Oktor napisał:
Jedyne pytanie które najbardziej mnie nurtuje to takie czy mogę ubiegać się o opaskę nie odsiadując połowy kary w więzieniu, bo tak było jak wchodził areszt domowy a teraz chyba tego nie ma bo nie ma żadnej wzmianki w poprawkach na ten temat.
.

o dozór możesz się ubiegać już jeśli masz prawomocny wyrok, poza tym nic się nie zmieniło i nie ma żadnej połowy kary, możesz złożyć wniosek z zk.

Dzięki za odpowiedź Jjacek!

Czyli jeśli dostane nakaz potwierdzonym prawomocnym wyrokiem sądu do odbycia kary pozbawienia wolności mogę od razu pisać wniosek o zastosowanie wobec mnie kary w postaci dozoru elektronicznego i nie muszę sieedzieć> ? Bo tak to rozumiem.

Aha a jeśli chodzi o metadon (co wiąże sie cotygodniowym wyjazdem po lek to zajmuje 2 dni z badaniami) to czy sąd może pozwolić na taką możliwość abym mógł jeźdxic po lek? Oczywiście te dni i czas łączny który spędzę poza domem nie wlicza się w karę.

Za odpowiedź dziękuję i Serdecznie Pozdrawiam!

Doktor Oktor napisał:
.... mogę od razu pisać wniosek o zastosowanie wobec mnie kary w postaci dozoru elektronicznego i nie muszę sieedzieć?...
napisanie wniosku nie oznacza ,że nie pójdziesz siedzieć, znam przypadki ,gdzie ktoś miał termin stawienia się w zk zanim wyznaczono posiedzenie o dozór elektroniczny i czekał na nie w zk - nie zawsze ,a raczej mało kiedy wynik był pozytywny dla skazanego, . Może u Ciebie rozpatrzą je wcześniej-nie wiem, ale możesz je napisać z wolności, robią wywiady środowiskowe, dzielnicowy,opinie itp. Przyjeżdżają do domu zrobić pomiary czy będzie u Ciebie działał ten ich cały sprzęt...ale nawet jeśli to wszystko wyjdzie pozytywnie to nie oznacza to ,że zamienią Ci karę pozbawienia na dozór - nie chce Cię czarować.
Co do metadonu - nie wiem jak jest z wyjazdami poza obszar ,który obejmuje dozór, wydaje mi się to na logikę raczej niemożliwe, gdyż muszą Cię "mieć na oku" czyli wiedzieć co robisz i gdzie -po to jest ta obrączka...ale moge się mylić. Natomiast wiem ,że w zk nie ma problemu z otrzymywaniem metadonu, nie we wszystkich oczywiście.

Doktor Oktor napisał:
Aha a jeśli chodzi o metadon (co wiąże sie cotygodniowym wyjazdem po lek to zajmuje 2 dni z badaniami) to czy sąd może pozwolić na taką możliwość abym mógł jeźdxic po lek? Oczywiście te dni i czas łączny który spędzę poza domem nie wlicza się w karę.

i jak Ty to sobie wyobrażasz - że raz na jakiś czas będziesz miał dwudniowy urlop od SDE? to raczej jest nierealne. chyba, że ktoś inny będzie za Ciebie jeździł do lekarza (?!) albo załatwisz sobie spory zapas leku (?!), co pewnie nie wchodzi w grę.

Dzięki za odpowiedź!

Wiem oczywiście że mogę nie dostać obrączki i nie iść siedzieć bbo czytałem dużo o tym. Czytałem nawet że koleś siedział i dostał zgode na obrączke dopiero 3 dni przee końcem wyroku.

Co do metadonu rozmawiałem z prawnikiem w monarze i jeśli sąd się zgodzi to mam pełne prawo do tego aby mieć jak ktoś tam nazwał "urlop" 2 dniowy (ale wtedy może być ten urlop nie zaliczony na poczet kary ale nie musi to zależy od przypadku). Do tego lekarz tzn. kierownik programu może w wyjątkowych okolicznościach wydać metadon na okres do 14 dni, ponadto mam możliwość zamieszkania w tym mieście, jest też możliwość za moją zgoda przekazania metadonu osobie z rodziny np. tacie,mamie?

Chciała bym się dowiedzieć czy na czas kożystania z SDE,
trzeba wpłacić kaucje na wypadek zepsucia lub zniszczenia opaski?
Czy ktoś wie coś na ten temat? Ile taka kaucja wynosi?

nie słyszałem nigdy o żadnej kaucji, "to" się raczej nie uszkadza, a za manipulowanie przy tym albo celowe uszkodzenie mogą zamienić sde na odsiadkę.

rr jak szybko można dostać dozór elektroniczny

witam mam pytanie , jak szybko można dostać dozór elektroniczny , mój syn dostał wyrok 5 miesięcy i bardzo bym chciała jak naj szybciej go stamtąd wyciągnąć za pomocom dozoru elektronicznego , mój syn ma dopiero 19lat i nie chce m aby się zmarnował w wiezieniu ,dlatego pytam i zrobię wszystko aby go stamtąd wyciągnąć,proszę o odpowiedzi i pomoc .

RE: rr jak szybko można dostać dozór elektroniczny

aga2032 napisał:
witam mam pytanie , jak szybko można dostać dozór elektroniczny ,

Można dostać wtedy, kiedy zostaną zrealizowane wszystkie niezbędne czynności z tym związane. A szybkość między innymi zależy też od osób wspólnie mieszkających pod przewidywanym adresem wykonywania elektronicznego dozoru.
Zapoznaj się z tym tematem, przeczytaj i działaj.

A syn już sobie życie utrudnił, pobyt w więzieniu na to nie ma wpływu.

rozumiem to wszystko podpisałam zgodę na dozór elektroniczny ,ale nie wiem ile się czeka na takom decyzje i czy mam mój syn jaki kol wiek szanse na takie coś , nawet był wywiad kuratora , a własnie to syna kuratorka go tak urządziła nawet nie powiadamiając że syn ma jaki kol wiek posiedzenie zrobione w sadzie i policja przyszła do domu i go zabrała nie wiedząc my jako rodzice za co ,nie dostaliśmy żadnych odpowiedzi po naszych staraniach dopiero przez adwokata dostaliśmy jakie kol wiek odpowiedzi , na dzień dzisiejszy jest załamana że jak może kurator posadzić do więzienia swojego podopiecznego nic nie pomagając jemu ,czy to jest w porządku ,

aga2032 napisał:
rozumiem to wszystko podpisałam zgodę na dozór elektroniczny ,ale nie wiem ile się czeka na takom decyzje i czy mam mój syn jaki kol wiek szanse na takie coś , nawet był wywiad kuratora , a własnie to syna kuratorka go tak urządziła nawet nie powiadamiając że syn ma jaki kol wiek posiedzenie zrobione w sadzie i policja przyszła do domu i go zabrała nie wiedząc my jako rodzice za co ,nie dostaliśmy żadnych odpowiedzi po naszych staraniach dopiero przez adwokata dostaliśmy jakie kol wiek odpowiedzi , na dzień dzisiejszy jest załamana że jak może kurator posadzić do więzienia swojego podopiecznego nic nie pomagając jemu ,czy to jest w porządku ,

a no może, za niewinność nie dostaje się dozoru kuratora i wyroku sądowego. poza tym syn ma skończone 18 lat, więc policja nie miała obowiązku informowania państwa o jakichkolwiek czynnościach dot. syna. teraz musicie czekać na termin wokandy, na której się okaże czy syn dostanie dozór.

aga2032 napisał:
nawet nie powiadamiając że syn ma jaki kol wiek posiedzenie zrobione w sadzie

Kurator nie powiadamia. Powiadamia sąd. Na wskazany przez skazanego adres. Jeżeli sąd miał prawidłowy adres a mimo tego syn nie został powiadomiony to adwokat winien wiedzieć, co można w tej sprawie zrobić.

A dozór elektroniczny może nie być "przyznany" z wielu powodów: na przykład brak możliwości technicznych, lekceważący stosunek do prawa (czyli nie stawił się w terminie we wskazanej jednostce).

to nie jest tak powiedziane jak tu to opisujesz , dlaczego już ci wyjaśniam ,adres zameldowania jest taki jak na dowodzie osobistym tam syn zameldowany jest ale nawet nie przyszło awizo nie było żadnego powiadomienia my to zgłaszaliśmy i co teraz , gdzie jest wina

kari27 napisał:
Wyznaczone są przedziały dnia w których skazany musi koniecznie przebywać w miejscu zamieszkania. Również w porze nocnej pierwszy „zaobrączkowany” więzień będzie musiał siedzieć w domu. W nocy czyli od 19 do siódmej rano.

Osoby te będą mogły nawet pracować zawodowo (także rolnicy na swoim gospodarstwie).

Jak ma przebywac od 19 do 7 rano w domu to raczej niewielka szansa na znalezienie roboty... No a przynajmniej mocno ograniczona. To dla zony (czy meza ;) ) juz lepiej by bylo jakby taka osoba siedziala na panstwowym garnuszku w celi ;)

Calamity Jane napisał:
Jak ma przebywac od 19 do 7 rano w domu to raczej niewielka szansa na znalezienie roboty... No a przynajmniej mocno ograniczona. To dla zony (czy meza ;) ) juz lepiej by bylo jakby taka osoba siedziala na panstwowym garnuszku w celi ;)

to wcale nie taka niewielka szansa, jak ktoś chce i mu zależy to taką pracę znajdzie i będzie przed 19 w domu.
na państwowym garnuszku nie wesprzesz finansowo rodziny, której być może ciężko jest bez tej jednej dodatkowej wypłaty. nie wspominam już o kontaktach z rodziną.

czy to jest w porządku
Wykonanie kary zarządził niezawisły Sąd a nie kurator, a jeżeli już kurator złożył wniosek o zarządzenie kary, to widocznie Sąd podzielił jego przekonanie o niecelowości oddziaływań na skazanego w warunkach wolnościowych.
Tylko dodam: jeśli Sąd uzna np. że demoralizacja skazanego wymaga dalszego odbywania kary w ZK ( min. na podstawie wywiadu kuratora ), może nie wyrazić zgody na tzw. dozór. A jeśli skazany będzie odbywał karę w SDE, to kontrolę nad tą karą na wolności również będzie sprawował niedobry kurator.

tekila901 napisał:
na państwowym garnuszku nie wesprzesz finansowo rodziny, której być może ciężko jest bez tej jednej dodatkowej wypłaty.

No wlasnie o ta wyplate chodzi. Nie mowie, ze to niemozliwe nie znalezc takiej pracy. Ale jest to dosc duze ograniczenie. Czy np po znalezieniu pracy nie ma mozliwosci ewentualnej zmiany tych godzin (bo to by bylo rozsadne). Nie przeczytalam calego tematu, moze gdzies o tym bylo...

Calamity Jane napisał:
No wlasnie o ta wyplate chodzi. Nie mowie, ze to niemozliwe nie znalezc takiej pracy. Ale jest to dosc duze ograniczenie. Czy np po znalezieniu pracy nie ma mozliwosci ewentualnej zmiany tych godzin (bo to by bylo rozsadne). Nie przeczytalam calego tematu, moze gdzies o tym bylo...

jest możliwość ewentualnej zmiany godzin, w jakich skazany może wychodzić z domu, ale ta zmiana jest na stałe, czyli wykluczona jest praca na zmiany.

tekila901 napisał:
jest możliwość ewentualnej zmiany godzin, w jakich skazany może wychodzić z domu, ale ta zmiana jest na stałe, czyli wykluczona jest praca na zmiany.

No to ma sens. Plynnych godzin to nawet ja sobie nie wyobrazam, utrudniloby znacznie ewidencje czasu przebywania w domu.
Ale jak zmiana godzin jest mozliwa to juz tak znacznie mozliwosci zarobkowe nie sa ograniczone, jak myslalam ;)
A co w przypadku wystapienia nieprzewidzianych okolicznosci, np wypadek w drodze do pracy? Ciekawe czy od razu wysylaja list gonczy za delikwentem, czy najpierw probuja ustalic przyczyne.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót