System dozoru elektronicznego (elektroniczna opaska)

• Autor wątku Autor wątku agajacek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ziomek12 napisał:
A kto Ci to powiedzial i kto spisal Twoje dane?

Bylem w wydziale karnym Sadu Rejonowego tam gdzie przyjmuja interesantow, powiedzialem ze zlozylem wniosek o SDE i nie wiem czy mam sie stawiac do Aresztu, kobieta przy biurku spytala o nazwisko i spisala je.
Kiedy spytalem czy nie mam skladac jakiegos wniosku, pokrecila glowa, ale teraz to nie jestem pewien - czy miala racje?

Ptasior napisał:
Lepiej napisz sobie wniosek o wstrzymanie wykonania kary pozbawienia wolności ze względu na złożony wniosek o SDE. Ja tak zrobiłem i Sąd Rejonowy wstrzymał wykonanie orzeczenia.

Czy jesli jutro zloze wniosek, zostanie on rozpatrzony od razu? Czy mam czekac? Czasu za duzo nie mam, bo Areszt juz w przyszlym tygodniu.

I dlaczego nie powiedziano mi o tym jak spytalem w wydziale karnym? Czy to zalezy od Sadu?

Po prostu chce uniknac sytuacji ze panowie policjanci zgarna mnie bez uprzedzenia i przygotowania, bo sie nie stawilem.

Lepiej napisz sobie ten wniosek. Chyba ze ufasz na słowo komus za biurkiem ;) Ci z SO tez raczej wiedza ze masz sie w tym i tym dniu stawic. Aa...wniosek nie zostanie rozpatrzony w trybie natychmiastowym :) trzeba czekac...ja zlozylem wniosek tydzien przed zgloszeniem sie do AŚ.

Ostatnia edycja:
Ziomek12 napisał:
Lepiej napisz sobie ten wniosek. Chyba ze ufasz na słowo komus za biurkiem ;) Ci z SO tez raczej wiedza ze masz sie w tym i tym dniu stawic. Aa...wniosek nie zostanie rozpatrzony w trybie natychmiastowym :) trzeba czekac...ja zlozylem wniosek tydzien przed zgloszeniem sie do AŚ.

Zalozmy ze dam wniosek - to przeciez i tak musze go zaniesc do tego samego wydzialu w tym samym Sadzie do tego samego pokoju, w ktorym mi powiedziano to co wczesniej - prawda?

Ja pisałem wcześniej o moich wnioskach o odroczenie wykonania kary i pani w sekcji wykonawczej powiedziała mi, że jak wniosek wpłynie przed terminem stawienia się do ZK to sąd wstrzyma wykonanie kary do momentu rozpatrzenia tego wniosku. I tak było. Nie spałem spokojnie, bo przecież wszystkie sprawy są w komputerach sądowych. Wystarczy jeden błąd, chwila nieuwagi pracownika i wniosek o odroczenie zmieni się we wniosek o przerwę w karze.
Ja jak składałem wniosek o zawieszenie wykonania kary równocześnie z nim złożyłem wniosek o wstrzymanie wykonania kary. Tak się stało tylko odpowiedź dostałem ze 2 tygodnie po terminie wstawienia się do ZK a karę zawieszono gdzieś po 2 miesiącach od złożenia tego wniosku.
Zalozmy ze dam wniosek - to przeciez i tak musze go zaniesc do tego samego wydzialu w tym samym Sadzie do tego samego pokoju, w ktorym mi powiedziano to co wczesniej - prawda?
Wniosek kieruj do tego sądu i tego wydziału co Cię skazał. Napisać możesz, bo to nic nie kosztuje. Napisz, że prosisz o wstrzymanie wykonania kary w związku ze złożonym wnioskiem o odbycie kary w SDE. Ja tak zrobiłem i dzis był koleś z aparaturą a za tydzień mam posiedzenie w sądu. I jak widzisz nie siedzę tylko grzecznie czekam na obrączkę w domciu.

Ptasior napisał:
Wniosek kieruj do tego sądu i tego wydziału co Cię skazał. Napisać możesz, bo to nic nie kosztuje. Napisz, że prosisz o wstrzymanie wykonania kary w związku ze złożonym wnioskiem o odbycie kary w SDE.

Jest pewien wzor tak jak przy innych wnioskach? Bylbys tak mily go podac? Czy pisac wlasnymi slowami?

@Ziomek12: dzieki

Ostatnia edycja:
Pisz własnymi słowami bo każdy przypadek jest inny. Zacznij tak: W ZWIĄZKU ZE ZŁOŻONYM WNIOSKIEM w dniu..... o odbywanie kary w SDE zwracam sie z prośbą na podstawie art 9 par 4 k.k.w. o wstrzymanie wykonania kary pozbawienia wolności a uzasadnienie własnymi słowami.
I biegiem z samego rana do sadu złozyc wniosek

Mój mąż w dniu wstawienia sie do aresztu jeszcze poszedl do sadu chcial sie zapytac bo mial juz wniosek zlozony o dozor elektroniczny i tam byla fajna kobieta ktora powiedziala ze ma wyjsc na korytarz i napisac podanie o odroczenie kary i jechac do domu i czekac,w tym czasie zostal mu przyznany dozor na ktorym jest od wczoraj (to nie prawda ze zasieg jest 5m)a dostalismy pismo ze rozpatrza wniose w lipcu a mial isc siedziec od marca poprostu super

Najlepiej to trzeba z pokorą stawić się w terminie do ZK.
Sąd wcale nie musi odroczyć wyroku do czasu rozpatrzenia wniosku o SDE a i SDE w ogóle nie jest gwarancją.
A niestawiennictwo terminowe czy też doprowadzenie przez Policję do ZK może być traktowane jako uchylenie się od odbycia kary,a to raczej nie pomoże przy ewentualnym przedterminowym warunkowym zwolnieniu.

ja na poczatku słyszałam ze ta opaska ma zasieg 5 m wiec jak ktos ma wieksze mieszkanie to lipa ale nie zapytali sie jaka powierzchnia domu jest i moze po całym mieszkaniu sie poruszac,troche to dziwne ciekawe jak by wyszedl gdzie skonczylby sie zasieg ale tego nie mozna sprawdzic a lepiej nie ryzykowac.moze wiecie jak jest z piciem alkoholu moj maz jest uzalezniony podejzewam ze pare dni wytrzyma ja go strasze ze jak wypije to moga przyjechac na kontrol i pójdzie siedziec jak bedzie mial wypite.

wafelka82 napisał:
ja na poczatku słyszałam ze ta opaska ma zasieg 5 m wiec jak ktos ma wieksze mieszkanie to lipa ale nie zapytali sie jaka powierzchnia domu jest i moze po całym mieszkaniu sie poruszac,troche to dziwne ciekawe jak by wyszedl gdzie skonczylby sie zasieg ale tego nie mozna sprawdzic a lepiej nie ryzykowac.moze wiecie jak jest z piciem alkoholu moj maz jest uzalezniony podejzewam ze pare dni wytrzyma ja go strasze ze jak wypije to moga przyjechac na kontrol i pójdzie siedziec jak bedzie mial wypite.

Kurator zawodowy ma teraz mozliwosc sprawdzenia trzeźwości podopiecznego. A nie lepiej dla Ciebie i męża było by jednak, odsiedzenie przez niego kary w ZK zamiast SDE? Poddał by sie wtedy terapii alkoholowej i moze wyszedł by wtedy całkiem innym człowiekiem.

Jak to jest, mozna sobie w domu do obiadku napic sie wina/piwa ?.

W broszulach informacyjnych ktore otrzymalem od kuratora nic nie jest wspomniane ze nie mozna spozywac alkoholu.

_Anonymous_ napisał:

W broszulach informacyjnych ktore otrzymalem od kuratora nic nie jest wspomniane ze nie mozna spozywac alkoholu.

A nie pofatygowałeś się przeczytać ustawę?? Dla mnie to jest fenomen - totalnie nie orientować się w materii, która osobiście kogoś dotyczy.
Sąd może nałożyć na czas odbywania kary w SDE różne obowiązki i zakazy - między innymi zakaz spożywania alkoholu. Dziwny byłby to sąd, który pijakowi nie nałożyłby takiego zakazu.

W ustawie o SDE nie ma mowy o koniecznosci zachowania abstynencji przez skazanego, który będzie odbywał karę w tym systemie. Natomiast, jak wspomniał forg, Sąd moze nałożyć na skazanego obowiązki wymienione w art. 72 kk. Jednakże najczęśniej nałożony obowiązek dot. alkoholu ma treść: obowiązek powstrzymywania się od naduzywania alkoholu a nie zachowania abstynencji czy zakazu spożywania alkoholu ( choć też się zdarza ).

Ostatnia edycja:
forg napisał:
Sąd może nałożyć na czas odbywania kary w SDE różne obowiązki i zakazy - między innymi zakaz spożywania alkoholu.

Ustawe czytalem nawet kilka razy, z tym ze nie doprecyzowalem. Nie dostalem zakazu spozywania alkoholu od sądu. Dlatego pytam, bo myslalem ze moze z automatu przy SDE jest zakaz spozywania alkoholu.

Mój mąż ma w postanowieniu sądu wyraźnie zaznaczone :sąd nakłada na skazanego obowiązek w postaci abstynencji alkoholowej

Witam mam pytanie ubiegam się o SDE na 6miesięcy najprawdopodobniej dostane ale nie wiadomo. Odnośnie chodzi mi czy można ubiegać się o wcześniejsze zdjęcie opaski za dobre zachowanie?? I czy była by taka możliwość żebym SDE odbywał za granicą obecnie jestem w Polsce?? Dziękuje za odpowiedź.

marekde01 napisał:
Witam mam pytanie ubiegam się o SDE na 6miesięcy najprawdopodobniej dostane ale nie wiadomo. Odnośnie chodzi mi czy można ubiegać się o wcześniejsze zdjęcie opaski za dobre zachowanie?? I czy była by taka możliwość żebym SDE odbywał za granicą obecnie jestem w Polsce?? Dziękuje za odpowiedź.
Ustawa o wpz z odbywania kary poza zakładem karnym jeszcze nie weszła w życie, ale to tylko kwestia czasu. Kare odbywasz w miejscu stałego pobytu w Polsce. Maksymalny czas jaki możesz przebywać poza domem to 12 godzin. W tym czasie możesz pracować, opiekować się dziećmi, robić zakupy...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót