System dozoru elektronicznego (elektroniczna opaska)

• Autor wątku Autor wątku agajacek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ptasior napisał:
No to najpierw zmień mieszkanie a potem niech Twój pisze o dozór.

Myślisz to to takie proste? pstryk i zmieniam ..Niech pisze jak najszybciej..a potem się zobaczy..

to jak wyjdzie na DE a potem zmienisz mieszkanie i będzie musiał wrócić do ZK to dopiero będzie płacz.

malami980405 napisał:
Myślisz to to takie proste? pstryk i zmieniam ..Niech pisze jak najszybciej..a potem się zobaczy..

Przeczytaj ustawę o SDE - konkretnie art. 20 a następnie zastanów się, jakie są / ewentualnie będą okoliczności zmiany mieszkania i czy kwalifikują się one do tych "szczególnych". Analogicznie, jak z transportem do innego zakładu karnego...

Ja po raz kolejny podkreślam, aby przestawić sobie tryb myślenia że SDE jest tożsame z warunkowym zwolnieniem. Nic bardziej mylnego. SDE to kara pozbawienia wolności, jedynie wykonywana w domu. Jak się to zrozumie / przyjmie do wiadomości, to wtedy będzie łatwiej zrozumieć pewne istotne rzeczy.

Ostatnia edycja:
SDE to kara pozbawienia wolności, jedynie wykonywana w domu.
No pwewnie, że tak. Z odbywania kary w SDE jeszcze nie ma WPZ, ale to tylko kwestia czasu. Wszyscy wiemy, że wielu skazanych nie chce odbywac kary w SDE. Tylko dlaczego? Bo musi odbyś całą kare. A nie lepiej byc rok wśród rodziny, zony, dzieci i móc wyjść na te 12 godzin niż siedzieć w Zakładzie Karnym z dala od wszystkich i żebrać: przyjedź, wyślij, wpłać... I liczyć, że może wyjde po połowie, czy 2/3 kary... a jak nie? Problem tkwi w tym, że odbywając kare na wolności trzeba na wszystko zapracować a w ZK wszystko podjedzie pod mordę. Trzeba mieć odrobinę samozaparcia i zmienić tok myślenia: odbywam karę, bo na nią zasłużyłem, ale jestem wśród bliskich i wiele rzeczy mogę. Ja mam DE i jest OK. Mam go kilka dni i jakoś się do tego pomału przyzwyczajam. Pracuję, mam czas dla rodziny, nie muszę pisać próśb o sprzęt, oglądam to co chcę w TV, mam dostep do internetu, mam moją partnerkę w nocy obok siebie... Mało?

Wiem, że jest coś takiego jak powiedzmy "przepustka" ale nie wiem czy wydaje ją sąd czy można się o nią ubiegać bezpośrednio u kuratora i on w tej sprawie decyduje. Udało się komuś wyrwać na jeden wieczór z przyczyn bliżej nieokreślonych czy powód musi być w miarę poważy i poparty jakimiś papierami?

znajomy znajomego napisał:
Udało się komuś wyrwać na jeden wieczór z przyczyn bliżej nieokreślonych czy powód musi być w miarę poważy i poparty jakimiś papierami?

A w zakładzie karnym też udaje się wyrwać na jeden wieczór z przyczyn bliżej nieokreślonych? Co za różnica, gdzie odbywasz karę? I tu i tu jesteś pozbawiony wolności.

znajomy znajomego napisał:
Wiem, że jest coś takiego jak powiedzmy "przepustka" ale nie wiem czy wydaje ją sąd czy można się o nią ubiegać bezpośrednio u kuratora i on w tej sprawie decyduje. Udało się komuś wyrwać na jeden wieczór z przyczyn bliżej nieokreślonych czy powód musi być w miarę poważy i poparty jakimiś papierami?
No jest coś takiego tylko, ze musisz mieć jakieś powody żeby ją dostać. Pójście na dyskotekę nie będzie chyba dobrym powodem. Jesli coś by Ci się stało i musiałbyś zostać na obserwacji w szpitalu wtedy jest to jakiś powód. Ja czasem nie rozumiem ludzi odbywających karę w SDE. Są 12 godzin poza domem, mają tą wolność ograniczoną i muszą podporządkować się pewnym zasadom, ale to za mało. Lepiej iść siedzieć i nie mieć nic czy skorzystać z mozliwości DE i mieć prawie wszystko?

Oczywiste że opaska jest o wiele lepsza. Daje możliwość kontaktu z bliskimi, pracowania,zarabiania itd. A 12 h "wolnego" to naprawdę jest dużo :) co innego godzina na spacerniaku ;/ a tak zawsze można wyjść na świeże powietrze, czy do pracy. Wg mnie areszt domowy powinien być coraz bardziej rozpowszechniany , i to dla tych niskich kar. Bo jaki sens jest kłaść z pieniedzy podatników na więznia co miesiąc 2000 zł ? Tak przynajmniej swoje odsiedzi w domu i to praktycznie za male pieniazki :)

Nie wiem moze sie powtorze a moze po prostu niedoczytalam tego co mnie interesuje w mianowicie : za moim mezem zostal wydany ENA ma On do odsiadki 10 m-cy,adwokat w polsce wykorzystal wszystkie mozliwe sposoby i nic sie nie dalo wiec moje pytanie brzmi czy jak by sie sam zglosil do polski do zk to czy mialby szanse na taka bransoletke czy moze ma poprosic swojego adwokata o zalatwienie mu aresztu domowego ? i jak to teraz wyglada ? tzn czy caly areszt ma domowy czy dopiero po jakims czasie odsiadki ?
bede wdzieczna za odpowiedz.

dorian04 napisał:
Nie wiem moze sie powtorze a moze po prostu niedoczytalam

Po prostu nie przeczytałaś tematu i tyle. Nawet nie trzeba całego, wystarczy ostatnie kilka,. kilkanaście stron.

A ja mam takie pytanie. Jesli wyrok o odmowie SDE jest prawomocny to czy policja moze przyjsc od razu do domu by doprowadzic skazanego do ZK? Czy raczej przysla bilet? i w jakim czasie po zapadnieciu wyroku moze to nastapic?

forg;1635828 No ale to na marginesie. Mam nadzieję napisał:
A dlaczego ma nie wypuscic bez naprawienia szkody :D to co beda trzymac faceta na koszt panstwa w nieskonczonosc :o odsiedzi swoje i do widzenia,
zlosliwosci to widze bardzo duzo jest na tym forum i to od osob ktore raczej powinny w jakis sposob pomagac .

luiii1988 napisał:
A ja mam takie pytanie. Jesli wyrok o odmowie SDE jest prawomocny to czy policja moze przyjsc od razu do domu by doprowadzic skazanego do ZK? Czy raczej przysla bilet? i w jakim czasie po zapadnieciu wyroku moze to nastapic?

Prawomocny negatywny rozumiem? Od stycznia 2012 r zmieniły się przepisy i co sąd to obyczaj,więc może być nakaz doprowadzenia po dorećzeniu postanowienia o odmowie sde

martetta napisał:
Prawomocny negatywny rozumiem? Od stycznia 2012 r zmieniły się przepisy i co sąd to obyczaj,więc może być nakaz doprowadzenia po dorećzeniu postanowienia o odmowie sde

No to wspaniale:(

dorian04 napisał:
A dlaczego ma nie wypuscic bez naprawienia szkody

Gdybyś przeczytała ustawę o odbywaniu kary w systemie dozoru elektronicznego to nie zadawałabyś tak niemądrych pytań - jeśli to jest pytanie, bo w języku polskim należy je zakończyć znakiem "?".

Widze,ze z osoba FORG nie warto wdawac sie bezsensowne rozmowy poniewaz i tak wie lepiej od wszystkich,mi chodzilo o CYTUJE ``No ale to na marginesie. Mam nadzieję, że sąd bez naprawienia szkody nie wypuści skazanego zza krat. I nie zezwoli na SDE.``czyli to co napisalam nie o odpowiedz jaka otrzymalam
wyraznie napisales,ze masz nadzieje,ze sad bez naprawienia szkody nie wypusci skazanego zza krat a dopiero pozniej zostalo napisane ,ze rowniez masz nadzieje,ze nie zezwoli na SDE na szczescie jest duzo osob milych,wyrozumialych i troszke bardziej zyciowych ktora o tym decyduje.

czy mialby szanse na taka bransoletke
Pewnie, ze miałby.
czy moze ma poprosic swojego adwokata o zalatwienie mu aresztu domowego ?
Możesz poprosić, ale na rozprawę o zezwolenie na odbywanie kary w SDE jest wezwanie, więc powinien się na nią stawić. Czyli co? Powinien być w Polsce, bo po złożeniu wniosku kurator przeprowadza wywiad i na tej podstawie sąd zezwala bądź nie na odbycie kary w domu. A jak go nie będzie to z kim przeprowadzi wywiad?
tzn czy caly areszt ma domowy czy dopiero po jakims czasie odsiadki ?
Wniosek o odbycie kary w SDE można złozyć już wpierwszym dniu pobytu w ZK.

Ostatnia edycja:
mam pytanko:) a mianowicie chodzi mi o to czy po tz zlączeniu kary lub po pelnej absorpcji jeęli wyrok wynosi 12mc lub mniej mozna sie starac o dozor elektroniczny czy juz nie ma szans???

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót