charli510
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 57
Ta ustawa nie będzie podpisana w maju tylko w czerwcu
Trzeba czekać cierpliwie 
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
No właśnie. Sam jestem ciekawy czy sądy "chętnie" będą udzielać wpz?można wcześniej zakończyć SDE o ile Sędzia wyrazi zgodę...
Przy udzielaniu wpz Sąd nie musi a może ( za wyjątkiem sytuacji określonych art. 159 par 1 kkw ) oddać pod dozór kuratora. Wiadomo jaka jest praktyka przy udzielaniu wpz z odbycia reszty kary pw. w jednostce penitencjarnej ( większość opuszczających warunkowo ZK Sąd oddaje pod dozór ), natomiast nikt nie wie jaka będzie praktyka Sądów w przypadku wpz przy SDE jeśli chodzi o dozór kuratora.Mój facet kończy karę 18 sierpnia, więc na pewno nie będziemy składać o wpz bo pewnie będzie się czekać na nie ok. miesiąca i nie będzie mu się opłacało kończyć kary 2 tygodnie przed terminem i później się jeszcze męczyć z kuratorem..
Plusy wpz są takie, że wychodzisz z ZK bądź z DE przed czasem. Minusy to takie, że jak Cie zwolnią warunkowo z dozoru elektronicznego i w okresie próby cos nawywijasz to reszte kary odbędziesz w zakładzie karnym. A kurator jest po to aby miał oko nad Tobą w okresie próby tzn. przychodził co jakiś czas do domu na wywiad, pytał sąsiadów o Ciebie i Twoje zachowanie, sprawdzał na policji czy nie prowadzą przeciwko Tobie jakiegoś postępowania. Wbrew pozorom kurator może dużo aby Ci pomóc jak również zaszkodzić.No ale sam nie wiem, orientuje się ktoś jakie są konsekwencje, plusy i minusy wzp?
Jak przyjdzie na to czas.Orientuje sie ktoś kiedy tom ustawe prezydent podpisze??
ryju20 napisał:Orientuje sie ktoś kiedy tom ustawe prezydent podpisze??Bo coś czuje że odsiedze tom kare w domu od A do Z
youandme napisał:w piątek podpisał dwie inne ustawy, ale tej, na której nam zalezy jeszcze nie
youandme napisał:ma czas 21 dni
a sejm przekazał ustawę 29. maja
xluqas napisał:Do tego dochodzą wakacje także nie szybko się doczekacie ja mam koniec kary 4 sierpień. Wole poczekać do tego dnia i mieć spokój.