SYSTEM DOZORU ELEKTRONICZNEGO - warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku Jonasz1978
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ta ustawa nie będzie podpisana w maju tylko w czerwcu ;) Trzeba czekać cierpliwie ;)

orientujesz się może czy wniosek o wz mozna składac juz po podpisaniu ustawy przez prezydenta, czy trzeba odczekac 14 dni po publikacji?

Nie jestem pewny ale chyba trzeba czekać na publikacje... Ale zapewne gdzieś pod koniec czerwca będzie można już wysyłać więc jak dobrze pójdzie to lipiec-sierpień można wcześniej zakończyć SDE o ile Sędzia wyrazi zgodę...

A po co masz wnioskować o sde jak masz wyrok zawieszony?
można wcześniej zakończyć SDE o ile Sędzia wyrazi zgodę...
No właśnie. Sam jestem ciekawy czy sądy "chętnie" będą udzielać wpz?

wczoraj sejm przekazał ustawę o zmianach w SDE do podpisu Prezydentowi

Kara kończy mi się 4 Września.Jak myślicie zdąże skorzystac z wpz??Bo kazdy pisze co innego.Z góry dzieki

Mój facet kończy karę 18 sierpnia, więc na pewno nie będziemy składać o wpz bo pewnie będzie się czekać na nie ok. miesiąca i nie będzie mu się opłacało kończyć kary 2 tygodnie przed terminem i później się jeszcze męczyć z kuratorem..

Mój facet kończy karę 18 sierpnia, więc na pewno nie będziemy składać o wpz bo pewnie będzie się czekać na nie ok. miesiąca i nie będzie mu się opłacało kończyć kary 2 tygodnie przed terminem i później się jeszcze męczyć z kuratorem..
Przy udzielaniu wpz Sąd nie musi a może ( za wyjątkiem sytuacji określonych art. 159 par 1 kkw ) oddać pod dozór kuratora. Wiadomo jaka jest praktyka przy udzielaniu wpz z odbycia reszty kary pw. w jednostce penitencjarnej ( większość opuszczających warunkowo ZK Sąd oddaje pod dozór ), natomiast nikt nie wie jaka będzie praktyka Sądów w przypadku wpz przy SDE jeśli chodzi o dozór kuratora.

No dobra... A ja poproszę żeby mi ktoś "łopatoligicznie" wytłumaczył z czym się może wiązać to warunkowe przedterminowe zwolnienie. Tylko z dozorem kuratora? I na czym polega ten okres próby? Często się słyszy, ze ktoś jest na warunkowym, ale jak to działa i czy to to samo co dotyczyć będzie warunkowo zwolnionych z sde to nie wiem...
Tak czy inaczej zawias który mnie trochę hamuje i tak mam, kuratora też jeszcze jakiś czas mieć będę więc i tak muszę być grzeczny... A skoro tak, to jeśli wpz z sde wiąże się tylko z dozorem to dobrze by było wyrwać się z tego nawet parę tygodni wcześniej.
No ale sam nie wiem, orientuje się ktoś jakie są konsekwencje, plusy i minusy wzp?

No ale sam nie wiem, orientuje się ktoś jakie są konsekwencje, plusy i minusy wzp?
Plusy wpz są takie, że wychodzisz z ZK bądź z DE przed czasem. Minusy to takie, że jak Cie zwolnią warunkowo z dozoru elektronicznego i w okresie próby cos nawywijasz to reszte kary odbędziesz w zakładzie karnym. A kurator jest po to aby miał oko nad Tobą w okresie próby tzn. przychodził co jakiś czas do domu na wywiad, pytał sąsiadów o Ciebie i Twoje zachowanie, sprawdzał na policji czy nie prowadzą przeciwko Tobie jakiegoś postępowania. Wbrew pozorom kurator może dużo aby Ci pomóc jak również zaszkodzić.

Orientuje sie ktoś kiedy tom ustawe prezydent podpisze??Bo coś czuje że odsiedze tom kare w domu od A do Z

ryju20 napisał:
Orientuje sie ktoś kiedy tom ustawe prezydent podpisze??Bo coś czuje że odsiedze tom kare w domu od A do Z

w piątek podpisał dwie inne ustawy, ale tej, na której nam zalezy jeszcze nie

Do tego dochodzą wakacje także nie szybko się doczekacie ja mam koniec kary 4 sierpień. Wole poczekać do tego dnia i mieć spokój.

xluqas napisał:
Do tego dochodzą wakacje także nie szybko się doczekacie ja mam koniec kary 4 sierpień. Wole poczekać do tego dnia i mieć spokój.

Prezydent ma jeszcze kilka dni na podpisanie lub nie tej ustawy .wakacje nie maja z tym nic wspolnego:D

Nie ?
Oj zdziwił byś się wielu sędziów idzie na wakacje a takich jak Ty i ja maja wiesz gdzie.. wiem to po sobie.

Takie są realia a Bronek jak widać śmieje się od ucha do ucha ważne jest Euro a nie WZ SDe

Powrót