SYSTEM DOZORU ELEKTRONICZNEGO - warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku Jonasz1978
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No nie to jakaś masakra :( Wcześniej chyba mi się to skończy ta kara niż wyjdę warunkowo :( Obłęd :(

radzio22 napisał:
Wcześniej chyba mi się to skończy ta kara niż wyjdę warunkowo :( Obłęd :(

No i? Nie podoba się brak warunkowego zwolnienia z SDE? Trzeba było odbywać karę za kratami. Nikt Cię przecież nie zmusił do złożenia wniosku o SDE.

Heh, no tak ale prawo powinno być równe dla wszystkich...

forg napisał:
No i? Nie podoba się brak warunkowego zwolnienia z SDE? Trzeba było odbywać karę za kratami. Nikt Cię przecież nie zmusił do złożenia wniosku o SDE.

Forg mówił Ci to ktoś, że ty czasami za pyskaty jesteś ??
Nie jesteś w takiej sytuacji jak my, więc nie masz bladego pojęcia co taki skazany przeżywa... Człowiek skazany to jest już jakiś gorszy ??? Według niektórych Twoich postów tak właśnie to wygląda, więc mógłbyś się łaskawie z niektórymi tekstami hamować... To, że jesteś moderatorem to nie znaczy, że musisz ciągle dopiekać tekstami..

radzio22 napisał:
Heh, no tak ale prawo powinno być równe dla wszystkich...

No, to wszystkich za kraty. Przecież prawo musi być równe. Ba - do tego wszystkich w warunkach zk typu zamkniętego.

"No, to wszystkich za kraty. Przecież prawo musi być równe. Ba - do tego wszystkich w warunkach zk typu zamkniętego. "

Ale nie tylko są zakłady typu zamkniętego... Są zakłady typu półotwartego i otwartego i dla osób przebywających w tych zakładach prawo jest takie same czemu przebywających w SDE jest inne? Przecież też odbywają karę ( można to nazwać aresztem domowym ) ale są skazani na pozbawienie wolności tylko karę odbywają w domu . Mylisz pojęcia Forg

radzio22 napisał:
Mylisz pojęcia Forg

Nie mylę. W chwili obecnej karę można odbywać za kratami w trzech typach zakładów karnych. Oraz w systemie dozoru elektronicznego. Każdy z tych sposobów odbywania kary różni się od siebie. Czasami nawet znacznie - jeśli chodzi o prawa i obowiązki.

22 maja 2012 (wtorek), godz. 13:00 odbędzie się posiedzenie Komisji Sprawiedliwości i Praw Człowieka w sprawie rozpatrzenia uchwały Senatu w sprawie ustawy o zmianie ustawy o wykonywaniu kary pozbawienia wolności poza zakładem karnym w systemie dozoru elektronicznego (druk nr 406).
A 23 maja odbędzie się posiedzenie Sejmu na którym będzie Sprawozdanie Komisji Sprawiedliwości i Praw Człowieka o uchwale Senatu w sprawie ustawy o zmianie ustawy o wykonywaniu kary pozbawienia wolności poza zakładem karnym w systemie dozoru elektronicznego (druki nr 406 i )
25 maja zapewne odbędzie się głosowanie w tej sprawie.

Ostatnia edycja:
Czyli niedługo będziemy chyba się starali o wpz z de. Ja po pewnych przemysleniach wnioskuję, że sądy moga niechętnie udzielać wpz. Przykładowo: odbywam karę w domu, pracuję, nie łamię regulaminu (chyba, że w losowych przypadkach), jestem grzeczny. Sąd ma powiedzmy pełną kontrolę nad skazanym więc po co ma ją tracić? :what:

Ptasior napisał:
Czyli niedługo będziemy chyba się starali o wpz z de. Ja po pewnych przemysleniach wnioskuję, że sądy moga niechętnie udzielać wpz. Przykładowo: odbywam karę w domu, pracuję, nie łamię regulaminu (chyba, że w losowych przypadkach), jestem grzeczny. Sąd ma powiedzmy pełną kontrolę nad skazanym więc po co ma ją tracić? :what:

Bo 560zł za miesiąc to dużo! :)

A tak na poważnie to pewnie bedą dawać wpz tym którzy żadnych problemów nie robili w czasie odbywania kary. A kontrola i tak i tak będzie, bo kurator musi coś robić.

Bo 560zł za miesiąc to dużo!
A w kryminale 2600 i to też dużo.
A kontrola i tak i tak będzie, bo kurator musi coś robić.
No ale nie taka jak teraz. Jedni wychodzą z domu na 12 godzin przez cały tydzień a inni na 2. Pozostały czas jesteś "na widelcu". Pożyjemy, zobaczymy...

Ziomek12 napisał:
Bo 560zł za miesiąc to dużo! :)

Wypuśćmy zatem wszystkich z więzień. Dokładnie wszystkich. I nie zamykajmy nikogo. Jaka oszczędność ...

Też tak myślę, że będą może dawać tym co są grzeczni :) a kurator z pewnością będzie miał jeszcze na oku przez 6-12 miesięcy... jak nie lepiej... Ale w końcu lepsze to jak siedzenie w domu...

radzio22 napisał:
Też tak myślę, że będą może dawać tym co są grzeczni :) a kurator z pewnością będzie miał jeszcze na oku przez 6-12 miesięcy...
Jeśli projekt przejdzie w obecnej formie, to udzielanie wpz prz SDE będzie opierało się na zasadach określonych w kk. Długość tzw. okresu próby przy wpz reguluje art. 80 kk. - minium to 2 lata.

To np sąd puści kogoś na wpz 2 mies przed zakończeniem kary to taka osoba będzie min 2 lata miała okres próby i kuratora ? To już lepiej odsiedzieć 2 mies dluzej i miec spokoj.. ;)

Dzisiaj odbyło się głosowanie, wszystkie proponowane przez Senat poprawki zostały przyjęte. Teraz Marszałek Sejmu przekaże ustawę do podpisu prezydentowi.

Chyba nikt jeszcze tak nieśledził obrad sejmu i senatu jak skazani odbywający kare w sde :)

przeszło, mimo,że zdecydowana większośc była przeciw??

Tu mi podpowiadają, że sejm będzie musiał od nowa pracować nad tą ustawą. Nie chcę nikogo wprowadzać w błąd i jak jest ktoś mądrzejszy od nas to niech się wypowie.
Nie wiem, czy wiesz, ale Senat wprowadził poprawki, a jeśli są wprowadzone poprawki to ustawa ponownie idzie do Sejmu..
Teraz Sejm musi zadecydować czy zgadza się z poprawkami Senatu czy też nie.. jeśli się zgodzi to wtedy Marszałek Sejmu przekazuję ustawę prezydentowi do podpisu.
Nie zgodził się.

Ostatnia edycja:
Powrót