SYSTEM DOZORU ELEKTRONICZNEGO - warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku Jonasz1978
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: SYSTEM DOZORU ELEKTRONICZNEGO czy da radę warunkowo zakończyć karę

xluqas napisał:
a masz parę słów z tego projektu co w nim jest zapisane ??

Wejdź sobię na strone Sejmu, później wybierz zakładkę -> prace sejmu -> proces legislacyjny, a następnie z dostępnych druków wyszukaj sobie druk nr 179. Tam jest wszystko dokładnie opisane.

forg napisał:
I co to ma do rzeczy?? Gdyby zachował się odwrotnie, niż napisałeś to natychmiast trafiłby za kraty. Zatem "nagrodą" dla niego za przestrzeganie tego, co wymieniłeś jest przebywania w swoim domu w dozorze elektronicznym a nie za kratami.

Co to ma do rzeczy ?? a właśnie bardzo dużo, w jednym z postów wyżej napisałeś "Nie ma warunkowych zwolnień z systemu dozoru elektronicznego. Bo niby jak miałbyś zostać oceniony w trakcie dozoru? " Ja nie pytałem co by było gdybym zachowywał się odwrotnie, tylko jasno Ci napisałem co będzie brane pod uwage podczas warunkowych zwolnień. W trakcie przebywania za kratami jest brane pod uwage m.in. dobre zachowanie, a podczas przebywania na SDE będzie właśnie brane m.in to co napisałem. Bez obrazy, ale według Twojego myślenia skazany, który będzie się w przyszłości mógł starać o warunkowe na SDE nie będzie miał być jak oceniony... Zwróć uwagę na istotny fakt, iż pomysłodawcy projektu musieli sobie z tym poradzić, skoro projekt jest już w Sejmie :)

kgb14 napisał:
charli510 na chwilę obecną kurator nie sprawuje żadnej ,opieki'' nad skazanym , nie wystawia opinii w sensie jakiegoś wywiadu czy też prowadzenia szczególnej dokumentacji . Nie będzie też opiniował . Kurator nie jest jakaś ,,zewnętrzną'' służbą więzienną .

Kurator wykonuje czynności związane z organizowaniem i kontrolowaniem wykonywania kary pozbawienia wolności w systemie dozoru elektronicznego. Jak już wspomniałem wyżej na chwilę obecną nie ma warunkowych zwolnień ale jeśli wejdą i skazany będzie się właśnie o nie starał to Sąd wystąpi do kuratora o wywiad środowiskowy i opinię na temat skazanego, więc opinia będzie brana pod uwagę. W zasadzie nawet na chwilę obecną podczas ubiegania się o przerwę w SDE jest brana pod uwagę opinia kuratora.

z tego dozoru elektronicznego mogą skorzystać z tego co wiem osoby które mają karę do 1 roku pozbawienia wolności

Witam, czyli moj adwokat w pewnym sensie mial racje. Miejmy nadzieje ze ten projekt przejdzie bo ciezko z ta opaska znalezc prace. Gdzie nie pojde i mowie ze najpierw umowa a pozniej skladam wniosek o zmiane harmonogramu bo odbywam kare w SDE to odrazu mi dziekuja. Normalnie bende sledzil caly przebieg tego projektu i trzymam kciuki.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ciekawe jak długo będzie trwał ten proces aż wejdzie w życie

pierwszego marca bylo pierwsze czytanie i powolano podkomisje czyli na koniec marca powinnobyc drugie czytanie. Miejmy nadzieje ze do lata cos z tym zrobia narazie zle to nie wyglada... http://orka.sejm.gov.pl/Zapisy7.nsf/wgskrnr/SPC-11

do 4 sierpnia to ja mam kare jakby w maju weszło w życie to zaraz pisze pismo w WZ

Ja mam do 20 pazdziernika ale z tego co mi wiadomo zawsze mozna skladac wniosek o odroczenie wykonania kary. Da sie to ominac w sensie odsiedziec polowe lub ile sobie zyczysz i wtedy odraczac. Jezeli sie uda odroczyc dwa razy po 6 miesiecy to po roku mozna skladac o zawiasy lub kasacje wyroku... No ale miejmy nadzieje ze cos z tym zrobia. Ciekawi mnie jeszcze jak nawet weszloby WZ to mozna bendzie sie ubiegac dopiero po 6 miesiacach odbycia kary tak jak jest to w kryminale.. No nie wiem pozyjemy zobaczymy.. Pozdr z fartem...

damianko napisał:
Da sie to ominac w sensie odsiedziec polowe lub ile sobie zyczysz i wtedy odraczac.
(...)to mozna bendzie sie ubiegac dopiero po 6 miesiacach odbycia kary tak jak jest to w kryminale..

Bardzo Cię proszę - nie znasz się, nie doradzaj. Piszesz bzdury.

Odroczenie wykonania kary Tyczy się gdy jeszcze nie jesteś w ZK my właśnie jesteś w takim domowym ZK. Co do ubiegania się o WZ chyba już nie ma tego minimum progu 6m-cy ale mogę się mylić

Panie Moderatorze ja nie chce wprowadzac nikogo w blad i napisalem ze ciekawi mnie to a wiem ze w ZK o najwczeszniejsze WZ mozna starac sie po 6miesiacach nawet jak kara wynosi 9 miesiecy. Odnosnie odraczania to moj kurator mowil ze moge robic to kiedy chce, musze poczytac o tym i nie chce sie madrowac ani pisac (bzdur). To jest moja wiedza na ten temat jezeli sie myle to jak najbardziej otwieram sie na poprawne informacje po to mamy to forum.. pozdrawiam

damianko napisał:
Panie Moderatorze ja nie chce wprowadzac nikogo w blad i napisalem ze ciekawi mnie to a wiem ze w ZK o najwczeszniejsze WZ mozna starac sie po 6miesiacach

Ale to robisz. Wprowadzasz w błąd. Już od dłuższego czasu nie ma wymogu odbycia minimum 6 miesięcy przy staraniu się o warunkowe przedterminowe zwolnienie. O Twoim odroczeniu to nawet nie chce mi się pisać.

damianko napisał:
Ciekawi mnie jeszcze jak nawet weszloby WZ to mozna bendzie sie ubiegac dopiero po 6 miesiacach odbycia kary tak jak jest to w kryminale..

W kryminale tak nie jest. A to, że kiedyś było nie zmienia faktu, że wprowadzasz w błąd. Kiedyś była kara śmierci. Za przestępstwa gospodarcze na przykład.

Dobrze wiedziec ze mozna starac sie o warunkowe przedterminowe zwolnienie juz nie po minimum 6 miesiacach a odnosnie odraczania to tak mi powiedzial kurator, dlatego tak napisalem choc wiadomo ze nie darze go zaufaniem.. Za jakiekolwiek moje niezgodne informacje zwracam honor i mam nadzieje ze wkoncu wejdzie to WZ w SDE.. Tylko ciekawe ile moga to ustalac?! Pozdr

Kurator też mi mówił że jest warunkowe a nawet pan od pomiaru mieszkania przed założeniem SDE no cóż ale poradziłem się jednak samego zapisu ustawy o SDE

No ciekawe jak to jest z tego co wiem o odroczenie mozna sie starac zawsze jezeli sa do tego odpowiednie przeslanki takze w SDE, nawet w ustawie o tym systemie wspominaja o tym przynajmniej tak mi mowili, a kuratorzy lubia mieszac jak wszyscy w tym naszym systemie. Niech ruszaja z ta ustawa o WZ w SDE bo wakacje juz niedlugo.. Xlugas jak wyglada u Ciebie opuszczanie miejsca zamieszkania bo mi skonczyla sie umowa o prace i teraz musze czekac 3 tygodnie na posiedzenie o zmiane harmonogramu i nie moge wogole wychodzic z domu.. pozdr

no ja mam stałą pracę wiec mam określone godziny na dojazd i przyjaz od pon do sb a w nd na praktyki religijne

damianko napisał:
Ja mam do 20 pazdziernika ale z tego co mi wiadomo zawsze mozna skladac wniosek o odroczenie wykonania kary. Da sie to ominac w sensie odsiedziec polowe lub ile sobie zyczysz i wtedy odraczac. Jezeli sie uda odroczyc dwa razy po 6 miesiecy to po roku mozna skladac o zawiasy lub kasacje wyroku... No ale miejmy nadzieje ze cos z tym zrobia. Ciekawi mnie jeszcze jak nawet weszloby WZ to mozna bendzie sie ubiegac dopiero po 6 miesiacach odbycia kary tak jak jest to w kryminale.. No nie wiem pozyjemy zobaczymy.. Pozdr z fartem...

Jestem tego zdania co moi poprzednicy, jeśli zaczałeś już odbywać karę to nie możesz starać się o odroczenie wykonania kary. Ja przed rozpoczęciem odbywania kary starałem sie o odroczenie i niestety bezskutecznie, później jak już zacząłem odbywać kare na podstawie artykułu 24 (który mówi o tym iż jeśli ujawnią się nowe okoliczności nieznane uprzednio sądowi to sąd może zmienić lub uchylić swoje poprzednie postanowienie) złożyłem ponownie wniosek o zmianę poprzedniego postanowienia o tym odroczeniu lecz niestety Sąd się nie przychylił do niego twierdząc, że jest to bezskuteczne ponieważ jestem w trakcie odbywania kary. W systemie SDE możesz się jedynie starać o przerwę w odbywaniu kary oczywiście jeśli przemawiają za tym względy zdrowotne lub osobiste skazanego. A druga opcja to możesz starać się o ułaskawienie do Prezydenta :)

Pytanie czy jeśli wejdzie warunek w SDE to jest minimalny próg 6m-cy czy będzie to próg połowy orzeczonej kary ? Ktoś wie ?

15 marca o 9:30 zbiera się Podkomisja nadzwyczajna do rozpatrzenia poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy o wykonywaniu kary pozbawienia wolności poza zakładem karnym w systemie dozoru elektronicznego . nie wiem czy wtedy juz bedzie drugie czytanie
chodzi o wprowadzenie mozliwości warunkowego zwolnienia na sde

Podkomisja nadzwyczajna została powołana do przygotowania sprawozdania i treści projektu. 14,15,16 Marca są obrady zejmowe to byćmoże w tych dniach projekt będzie już skierowany do drugiego czytania. Jeśli nie to następne obrady są 28,29,30 marca, zobaczymy w czwartek co ustali powołana podkomisja. Widzę, że dużo osób jest zainteresowanych tym projektem, ciekawe jak Sądy będą sie przychylały do tych warunkowych zwolnień jeśli wejdą.

na stronach sądowych dla bardziej wnikliwych polecam lekturę opini kuratorów, sądu najwyższego, które to zostały przesłane do komisji.
wypowiadają się raczej pozytywnie w tych pismach

Powrót