SYSTEM DOZORU ELEKTRONICZNEGO - warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku Jonasz1978
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: SYSTEM DOZORU ELEKTRONICZNEGO czy da radę warunkowo zakończyć karę

aniolek80 napisał:
a czy ma ktos info, jaki dlugo moze to nawet potrwac,ja wiem ze na wszystko oni maja czas,ale jajpierw jak wprowadzili to tylko dla tych na kare do 6mcy, zbyt malo chetnych i potem aktualizacja,ze system dla takich z wyrokiem do roku. czy ktos ma wiedze ile trwalo, od pomyslu A do zakonczenia punkt B(UCHWALONO PRZYJETO) ile trwala ta 2ga ze tak powiem zmiana ustawy, bo teraz bedzie poraz trzeci.

1 Marca 2010 projekt wpłynął do Sejmu, pierwsze czytanie odbyło się 17.03.2010, drugie czytanie 28.04.2010, a trzecie 29.04.2010. 27 Maja 2010r. prezydent podpisał ustawę, 25 czerwca ustawa weszła w życie.

W ogóle ja mam 2wyrok w zawiasie który mi odroczył ten w którym teraz jestem SDE więc ciekawe czy sam zawias nie przekreśli mi możliwości starania sie o WZ

w czwartek o 9:30 zbiera się Podkomisja nadzwyczajna do rozpatrzenia poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy o wykonywaniu kary pozbawienia wolności poza zakładem karnym w systemie dozoru elektronicznego (druk nr 179) (SPC)
sala 206/bud.
to chyba juz potem II czytanie?

Pisałem już wcześniej o terminie tego posiedzenia podkomisji nadzwyczajnej. Przed drugim czytaniem muszą jeszcze zrobić sprawozdanie i przyjąć projekt.

to właśnie teraz w czwartek zbieraja się aby przyjąć ten projekt -tak mi się wydaję, b skoro rbieraja się, aby rozpatrzeć?
a II czytanie było chyba w komisjach, teraz bedzie III czytanie?

Na ostatnim posiedzeniu były omawiane zmiany w projekcie, a w czwartek nie wiem co będzie, ale przed przyjęciem projektu musi być jeszcze zrobione sprawozdanie. Drugie i trzecie czytanie jest zawsze na posiedzeniu sejmu, na razie odbyło sie tylko pierwsze czytanie w komisjach.

W dniu dzisiejszym było posiedzenie podkomisji nadzwyczajnej na którym przyjęto sprawozdanie. Jutro tj. piątek 30 marca o godzinie 14 będzie rozpatrzenie sprawozdania Podkomisji nadzwyczajnej o poselskim projekcie ustawy o zmianie ustawy o wykonywaniu kary pozbawienia wolności poza zakładem karnym w systemie dozoru elektronicznego (druk nr 179) - przedstawia przewodniczący podkomisji poseł Witold Pahl.
wydaję mi się, że teraz wszystko w miarę szybko pójdzie :D

Ostatnia edycja:
Przed chwilą było posiedzenie w sprawie rozpatrzenia sprawozdania Podkomisji nadzwyczajnej o poselskim projekcie ustawy o zmianie ustawy o wykonywaniu kary pozbawienia wolności poza zakładem karnym w systemie dozoru elektronicznego. Było również głosowanie i 16 osób było za tym projektem, nikt nie był przeciwko. Sprawozdawcą projektu został poseł Witold Pahl. Opinia ma być wydana w ciągu 5 dni tj. do 5 kwietnia. Czyli do tego czasu będzie przyjęty projekt z poprawkami. Sądzę, że na następnych obradach Sejmu tj. 11, 12, 13 kwietnia będzie drugie czytanie.

Witam wszystkich, piszcie dużo na ten temat bo mnie to bardzo interesuje, ponieważ my z mężem mamy 14 miesięcy:sad: i czy on będzie mógł się starać o branzoletkę bo na razie go to nie obejmuje pozdrawiam

Teraz nie, ale wkrotce tak,po to ta nowa ustawa,ponoc ma obowiazywac tych do 24 mcy a nie jak dotychczas do roku

aniolek80 napisał:
Teraz nie, ale wkrotce tak,po to ta nowa ustawa,ponoc ma obowiazywac tych do 24 mcy a nie jak dotychczas do roku

Nie wiem skąd masz takie informacje, ale żadnej takiej zmiany nie ma w nowej ustawie i nie będzie. Zmiany, które przewiduje przyszła ustawa to m.in warunkowe przedterminowe zwolnienia, a z SDE będą mogli korzystać tak jak w obecnym czasie tylko Ci którym kara nie przekracza jednego roku pozbawienia wolności.

Ostatnia edycja:
ups, to sie zmartwiłam... wiec jakie zmiany rozwazaja dotyczace warunkowego przedterminowego zwolnienia? np jezeli chodzi o recydywiste? kiedy bedzie mogl sie starac?

Aniolek wejdź sobie na strone Sejmu, a następnie odszukaj sobie druk nr 179 i sobie poczytaj jakie zmiany wprowadzają bo to za dużo pisania.

A dla zainteresowanych to właśnie 11 kwietnia będzie juz na posiedzeniu sejmu sprawozdanie Komisji Sprawiedliwości i Praw Człowieka o poselskim projekcie ustawy o zmianie ustawy o wykonywaniu kary pozbawienia wolności poza zakładem karnym w systemie dozoru elektronicznego no i zapewne wtedy też będzie drugie czytanie... ;)

Drugie czytanie wiąże się z ogólnym głosowaniem w tej sprawie, czy czytanie to czytanie a sprawa będzie gdzieś jeszcze zalegać? Wygląda, że wszystko idzie w dobrą stronę ale szczerze wątpię żeby to weszło w życie przed euro2012...

fuck euro!

Drugie czytanie obejmuje przedstawienie Sejmowi sprawozdania komisji o projekcie ustawy, debatę nad projektem oraz zgłaszanie poprawek i wniosków. W razie zgłoszenia w drugim czytaniu nowych poprawek i wniosków wtedy projekt ponownie jest skierowany do Komisji. Jeśli natomiast w drugim czytaniu projekt nie został skierowany do komisji wtedy można niezwłocznie przystapić do trzeciego czytania, które obejmuje głosowanie.

No tak, ale w międzyczasie musi to jeszcze chyba zatwierdzić senat?
Nie wydaje mi się żeby to poszło tak pięknie sprawnie, chodź dobrze by było, ale patrząc na wszystko realistycznie nie jest to kwestia dni a raczej miesięcy.

Uchwaloną przez Sejm ustawę Marszałek Sejmu przesyła niezwłocznie Marszałkowi Senatu i Prezydentowi. Po przekazaniu ustawy do Senatu ma on 30 dni na podjęcie decyzji, która ma polegać na przyjęciu ustawy bez zmian, uchwaleniu poprawek albo uchwaleniu odrzucenia ustawy w całości. Następnie ustawa jest przekazywana do prezydenta i ma on 21 dni na podpisanie ustawy. Oczywiście nie musi tego zrobić to jest tylko jedna z trzech możliwości. Pozostałe dwie możliwości to wystąpienie przed podpisaniem ustawy do Trybunału Konstytucyjnego z wnioskiem o zbadanie zgodności ustawy z Konstytucją, lub przekazanie ustawy Sejmowi do ponownego rozpatrzenia (tzw. weto prezydenckie).
Następnym krokiem po podpisaniu przez prezydenta jest ogłoszenie ustawy w dzienniku ustaw.

Właśnie przed momentem przeglądałem inne uchwalone projekty w Sejmie, i zazwyczaj od momentu kiedy zacznie sie drugie czytanie do wejścia projektu w życie (oczywiście jeśli po drodze nie będzie już żadnych poprawek) trwa to około miesiąc góra półtora.

Ostatnia edycja:
Dzisiaj odbyło się drugie czytanie na posiedzeniu Sejmu projektu ustawy o zmianie ustawy o wykonywaniu kary pozbawienia wolności poza zakładem karnym w systemie dozoru elektronicznego. Niezwłocznie przystąpiono do III czytania. W piątek odbędzie sie głosowanie. Jeśli projekt będzie uchwalony to zostanie niezwłocznie przesłany do Marszałka Senatu i prezydenta.

Jeśli będzie to 3 czytanie oraz zostanie przesłane do Senatu i Prezydenta co po tym nastąpi ??

Powrót