SYSTEM DOZORU ELEKTRONICZNEGO - warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku Jonasz1978
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W zależności od Sądu czas rozpoznania wniosku o warunkowe zwolnienie może trwać od miesiąca do dwóch miesięcy, więc ja osobiście sugerowałbym złożenie wniosku na 2 miesiące przed połową kary.
Wpisz w google Warunkowe zwolnienie z dozoru elektronicznego a znajdziesz więcej informacji na ten temat.

Dzięki za odp a jeszcze jedno orientujecie się jak napisać taki wniosek bo 16 września 2014 mam połowę kary i myślę tak miesiąc wcześniej napisać i wysłać to do sądu.I ciekawe czy wezmą pod uwagę opinie z ZK byłem tam ponad 3 miesiące oczekując na wokandę o przyznanie SDE :(

witam
czy ktos moze mi powiedzieć kto moze odwołać zwolnienie z dozoru kuratora ?

Oddać pod dozór, zwolnić z dozoru, uchylić postanowienie o zwolnieniu z dozoru ( chyba o to pytasz ) może tylko Sąd.

chodzi mi o to że osoba przebywająca na zwolnieniu warunkowym została zwolniona z dozoru kuratora bardzo szybko zresztą i wyjechała zagranicę niestety wyszło na jaw ze troche narozrabiał przed wyjazdem, kto moze złozyć do sadu o przywrócenie dozoru kuratora

Witam serdecznie moje pytanie brzmi mianowicie interesuje mnie przeniesienie urządzenia pod inny adres zamieszkania(nie jestem tam zameldowany)osoba która tam mieszka zgodzi się na takie coś czy ktoś orientuje się ile trwa takie załatwienie takiej sprawy. Mogę podjąć prace 70km od miejsca gdzie dotychczasowo odbywam kare w SDE mam możliwość zamieszkania tam tylko nie wiem ile czasu trwa takie przeniesienie urządzenia i z kim konkretnie o tym rozmawiać DZIĘKUJE ZA ODP POZDRAWIAM

Z ustawy:
Art. 20. W wyjątkowych przypadkach, uzasadnionych szczególnymi okolicznościami, sąd penitencjarny może zmienić miejsce, w którym skazany ma przebywać odbywając karę pozbawienia wolności w systemie dozoru elektronicznego...[..],
.

z kim konkretnie o tym rozmawiać
Złóż stosowną prośbę do Sądu Penitencjarnego.
p.s temat dotyczy warunkowego zwolnienia a nie zmiany miejsca .

Witam dzisiaj zdjęli mi dozór warto się jednak starac pierwsza sprawa odbyła się 3 dni po połowie sędzia wyznaczył jednak następny termin żeby sprawdzić mandaty (dostalem mandat za prędkość 100zł podczas kary choć może wydawało mu się ze po połowie to trochę za szybko by mnie zwolnic ) trzy tygodnie później druga sprawa i zdjęli dodam że miałem to ustrojstwo na 6miesiecy Pozdrawiam:D

czy oriętujecie się czy sprawa o warunkowe sciągniecie dozoru elektronicznego kosztuje

dzień dobry chciałam sie spytac czy kurator badz sad moze poprosic zakład energetyczny o to aby dowiedziec sie czy mieszkanie jest zadluzona na energie.Dodam ze chłopak stara sie o dozór elektroniczny.. barzo prosze o odpowiedz

Może, ale nie wiem czemu miałoby to służyć. Dług sądu nie obchodzi. Ważne, żeby w domu była energia elektryczna, bo jeśli nie, to urządzenie po prostu nie zadziała.

Jonasz1978 napisał:
Witam Serdecznie
Czy ktoś słyszał o przypadku wcześniejszego zakończenia kary ? czyli mówiąc inaczej pozbyć się obrączki przed terminem końca odbywania kary?
Jaki art? I jaka procedura obowiązuje?
:o
oczywiście ze można wystarczy przestrzegać zasad i wygląda to tak jeżeli nie jesteś;);) recydywista &64 to możesz składać wniosek po odbyciu polowy kary do sadu penitencjarnego lub kuratora zawodowego natomiast jeżeli jesteś recydywa musisz odbyć dwie trzecie kary i tez składasz wniosek do sadu lub kuratora zawodowego

powiem więcej zasadniczo decyzje sad tylko podpisze to co postanowi kurator wiec jak nie podpadłeś kuratorowi dostaniesz wcześniejsze zwolnienie

Wniosek o warunkowe przedterminowe zwolnienie składa się do Sądu Okręgowego wydział Penitencjarny a nie do kuratora. Kurator wystawia tylko opinie.

Mam pytanie na dniach mam sprawę o warunkowe przedterminowe zwolnienie z dozoru elektronicznego
Może ktoś powie co pyta sad na takiej sprawie
Dziękuję pozdrawiam

W przypadku wniosku o WPZ dla skazanego odbywającego karę w SDE jest wykonywany wywiad środowiskowy? Robi to ten sam kurator, który nadzoruje skazanego odbywającego karę w SDE?

Sąd może zlecić wywiad, może zwrócić się tylko o dokumentację z przebiegu dozoru, albo jedno i drugie.
Zazwyczaj będzie to ten sam kurator, ale może być też inny.

Czy na posiedzeniu w sprawie WPZ bierze udział kurator zawodowy prowadzący dozór skazanego w SDE?

Powrót