SYSTEM DOZORU ELEKTRONICZNEGO - warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku Jonasz1978
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
forg napisał:
Wiesz .. ten temat dotyczy jednak czegoś innego niż Ty pytasz.
Ale ok - po odwołaniu wpz ta osoba (czyli wybranek Twego serca) będzie odbywała karę 2 lat pozbawienia wolności. A 2 lata nie kwalifikują się do SDE.

Co ty mówisz? Jakie dwa lata? Jak odwieszone ma 6 miesiecy.

Ziomek12 napisał:
Co ty mówisz? Jakie dwa lata? Jak odwieszone ma 6 miesiecy.

Odwieszony ma wyrok 2 lat pozbawienia wolności, z którego odbył ileś i zostanie mu do odbycia 6 miesięcy. Będzie kontynuował odbywanie kary pozbawienia wolności w wymiarze 2 lat. Przez 6 miesięcy. Proste?

forg napisał:
Odwieszony ma wyrok 2 lat pozbawienia wolności, z którego odbył ileś i zostanie mu do odbycia 6 miesięcy. Będzie kontynuował odbywanie kary pozbawienia wolności w wymiarze 2 lat. Przez 6 miesięcy. Proste?

Understood.

Nowela określa też, że dane skazanych mają być przechowywane przez podmiot dozorujący przez dwa lata od wykonania kary, a potem usuwane.
No dobra, a jak długo SDE będzie wpisane do rejestru karnego? Inne wyroki po 5 latach usuwają z KRK a nawet po 3 można pisać o ich wcześniejsze usunięcie. Z SDE słyszałem, ze jest inaczej...

Dobra ogladalem transmisje z senatu bylo glosowanie w sprawie ustawy o WZ z SDE. Wszyscy byli ZA. Teraz tylko wpis do dziennika ustaw i mozna skladac wnioski. :D

Nie wiem, czy wiesz, ale Senat wprowadził poprawki, a jeśli są wprowadzone poprawki to ustawa ponownie idzie do Sejmu..
Teraz Sejm musi zadecydować czy zgadza się z poprawkami Senatu czy też nie.. jeśli się zgodzi to wtedy Marszałek Sejmu przekazuję ustawę prezydentowi do podpisu.

Ostatnia edycja:
Następne posiedzenie Sejmu 23,24,25 maja. A jeszcze następne dopiero w czerwcu...

Uchwalił w całości ale z poprawkami ;) Więc ustawa dalej wędruje do Sejmu.

To jak to bendzie teraz do Sejmu i pozniej znowu do Senatu czy odrazu pojdzie z Sejmu do prezydenta?

No to jak dobrze pójdzie to w Lipcu będzie szło składać papier o WZ + miesiąc termin do sądu penitencjarnego czyli już sierpień no i prędzej doczekam się końca kary niż łaskawi posłowie i jeszcze bardziej senatorowie wezmą się do roboty.

Teraz jeśli Sejm przyjmie poprawki to Marszałek Sejmu przekaże ustawę prezydentowi. Ehhh.. myślałem, że to szybciej pójdzie, a Oni się tym bawią..

To chociaz tyle.. Teraz Sejm ma obrady 23 24 25 maj tylko ciekawe czy wtedy benda sie tym zajmowac.. :x

A mam pytanie jeśli odbywam kare w SDE i mam dwa wyroki po 6 miesięcy, czy mogę napisać o wyrok łączny?? Prawo w końcu powinno wszystkich traktować na równo prawda?

radzio22 napisał:
A mam pytanie jeśli odbywam kare w SDE i mam dwa wyroki po 6 miesięcy, czy mogę napisać o wyrok łączny??

Możesz napisać nawet o przyznanie Ci śmigłowca służbowego. Wnioskować można o wszystko.

A jeśli pytasz, czy sąd wyda wyrok łączny to odpowiedź brzmi: na podstawie podanych przez Ciebie danych nie można udzielić odpowiedzi. Danych za mało.

Obydwa wyroki odbywam już w SDE z tego samego artykułu... Jeden ze stycznia 2011 drugi z września 2010...

P.S. A śmigłowiec by się zdał :)

radzio22 napisał:
A mam pytanie jeśli odbywam kare w SDE i mam dwa wyroki po 6 miesięcy, czy mogę napisać o wyrok łączny?? Prawo w końcu powinno wszystkich traktować na równo prawda?
Pewnie, że możesz a nawet powinieneś. Jesli wyroki kwalifilują się pod wyrok łączny to zawsze coś tam Ci zdejmą i będziesz miał deko mniej do odbycia.

To dobrze, że wysłałem o wyrok łączny :) Tydzień temu już wysłałem pismo w tej sprawie ale pewnie odpowiedź przyjdzie gdzieś w czerwcu... Pierwszy wyrok kończy mi się w czerwcu 11stego a drugi mam od czerwca do grudnia także łącznie mam obroże do grudnia. Mam nadzieje, że chociaż ze 3 miech mi zdejmą :) ale zawsze jeszcze mam jak Prezydent podpisze o warunkowe :)

Projekt ustawy skierowano do Komisji Sprawiedliwości i Praw Człowieka. Muszą zrobić z tego sprawozdanie.

charli510 napisał:
Projekt ustawy skierowano do Komisji Sprawiedliwości i Praw Człowieka. Muszą zrobić z tego sprawozdanie.

Co to znaczy? Wszystko sie opóźni jeszcze bardziej?

Powrót