SYSTEM DOZORU ELEKTRONICZNEGO - warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku Jonasz1978
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jonasz1978

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam Serdecznie
Czy ktoś słyszał o przypadku wcześniejszego zakończenia kary ? czyli mówiąc inaczej pozbyć się obrączki przed terminem końca odbywania kary?
Jaki art? I jaka procedura obowiązuje?
:o

RE: SYSTEM DOZORU ELEKTRONICZNEGO czy da radę warunkowo zakończyć karę

Żaden artykuł. Żadna procedura nie obowiązuje.
Karę w systemie dozoru elektronicznego należy odbyć do końca. Skazany miał wybór. I wybrał.

Cóż dziwne ponieważ podobno jest to możliwe gdyż usłyszałem to bezpośrednio od kuratora lecz nie podał dokładnych wskazówek
chodzi o odpowiednie motywowanie i znalezienie obejścia przez adwokata

gdyż to że skazany wybrał to jest to oczywiste ale zawsze powinna obowiązywać tzw wokanda po połowie kary czy może się mylę

Kilka informacji na temat systemu dozoru elektronicznego:
1. w trakcie dozoru elektronicznego można otrzymać przerwę w karze, nie można natomiat otrzymać warunkowego przedterminowego zwolnienia,
2. tzw. "obrożę" można miec założoną na rekę lub nogę,
3. aktualnie 4 apelacje nie są objęte systemem dozoru elektronicznego (Łódź, katowice, Wrocław, Szczecin).

Strok - rację masz połowicznie;)
Warunkowe przedterminowe zwolnienie w przypadku odbywania kary w SDE nie przysługuje - to fakt.
Ale jeśli chodzi o apelacje to mijasz się z prawdą. W Łodzi na 100% SDE funkcjonuje. Nie wiem jak w pozostałych wymienionych przez Ciebie....

Jesli chodzi o Łódź to SDE obejmuje jedynie obszar działania Sądu Okręgu w Łodzi pozostała część terenu apelacji łódzkiej (m.in. Ostrów Wlkp. , Kalisz) jest planowana do włączenia w styczniu 2012 podobnie jak pozostałe apelacje wymienione w moim poprzednim poście. :)

Witam,
jest mozliwosc wczesniejszego zakonczenia kary, jest to tylko raczej uzaleznione za co sie dostalo wyrok. W moim przypadku bylo tak ze pracodawca nie wyplacal mi przez 4 miesiace wyplaty( 9 tys. miesiecznie), wiec kwota byla duza, pewnego dnia nie wytrzymalem i pracodawca dostal kare cielesna ode mnie, oraz zabralem mu zalegla wplate. Dostalem wyrok w zawieszeniu za pobicie oraz naprawe szkody ktora powstala w biurze podczas wymiany zdan. (wiem ze cala sprawe mozna bylo inaczej zalatwic, ale jestem osoba ze tak powiem nerwowa :), co do wyplaty doszlo do ugody). Za szody w biurze nie zaplacilem, wiec wyladowalem w koncu w wiezieniu, od razu zlozylem pismo o SDE, oraz o zmiane postanowienia, poniewaz gdy mnie zamknieto kunkubina naprawila szkode. Po 1,5 miesiaca dostalem SDE, a po 2 miesiacach wyznaczone sprawe o zmiane postanowiania, gdzie sad przychylil sie do mojej prosby. Wiec, w pewnych przypadkach mozna wczesniej zejsc z SDE.

sktech napisał:
Witam,
jest mozliwosc wczesniejszego zakonczenia kary,

Mógłbyś łaskawie nie wprowadzać w błąd??
To o czym piszesz nijak ma się do tematu.

forg napisał:
Mógłbyś łaskawie nie wprowadzać w błąd??
To o czym piszesz nijak ma się do tematu.
w jaki blad? pytanie jest czy mozna zejsc wczesniej z obraczki, wiec na moim przykladzie przedstawilem ze mozna.

Przycztales dokladnie? Siedzialem, pozniej dostalem obraczke, a pozniej z niej zszedlem. Wiec jest odpowiedz na pytanie.

sktech napisał:
Przycztales dokladnie? Siedzialem, pozniej dostalem obraczke, a pozniej z niej zszedlem. Wiec jest odpowiedz na pytanie.

Zejść to możesz z kanapy.
Nie wiesz o czym piszesz a [autocenzura]. Być może uchylono Tobie postanowienie o "odwieszeniu" wyroku - bo szkoda jednak została naprawiona.

Jeśli ktoś umarłby w trakcie odbywania elektronicznego dozoru to napiszesz, że warunkowo skrócono mu odbywanie dozoru??

Na chwilę obecną nie ma zwolnień warunkowych, ale były Minister Sprawiedliwośći Krzysztof Kwiatkowski chce wprowadzić 3 zmiany w dozorze elektronicznym m.in. warunkowe zwolnienia, dla osób, których taki system obejmuje. Więc może w przyszłości coś z tego będzie.

Ostatnia edycja:

Witam, co mi wiadomo o przedterminowym i wrunkowym zwolnieniu z sde to to ze moj adwokat wyczytal w pismie adwokackim Palestra ze takie cos weszlo w zycie? Obecnie mam odsiedziane na sde 2 miesiace z 10 i nie wyobrazam sobie bycia w domu na lato. Czytam i wypytuje na ten temat. Na google wyczytalem ze jest projekt ale kiedy wejdzie w zycie ile maja czasu na zatwierdzenie to nie wiem. Znowu adwokat mi mowi ze to juz jest. Moze ktos z Was ma podobny problem i cos wie ma ten temat? Pozdr

damianko napisał:
Obecnie mam odsiedziane na sde 2 miesiace z 10 i nie wyobrazam sobie bycia w domu na lato.

No to wyobraź sobie pobyt w wieloosobowej celi mieszkalnej w zakładzie karnym w lato. Lepiej?
Nie ma warunkowych zwolnień z systemu dozoru elektronicznego. Bo niby jak miałbyś zostać oceniony w trakcie dozoru?

Sprawa wygląda następująco.. Na chwilę obecną nie ma warunkowych zwolnien z SDE, ale faktycznie jest taki projekt, 21 grudnia wpłynął on do Sejmu i przeszedł już proces legislacyjny. 8 Lutego został on skierowany do I czytania w Komisji Sprawiedliwości i Praw Człowieka. Czytanie to odbędzie się 1 marca. Posiedzenia Sejmu są w dniach od 28 lutego do 2 marca, a następne od 14-16.Sądzę, że może w tych dniach projekt będzie skierowany do II i III czytania. Są jak najbardziej pozytywne przesłanki ku temu, że to przejdzie. Jeśli posłowie zagłosują za tym i prezydent podpisze projekt to ustawa wchodzi w życie 14 dni od podpisu. Damiano jeśli masz jakieś pytania to odezwij się do mnie.

Panie Moderatorze racja, nie ma narazie warunkowych zwolnień, a jak miałby skazany zostać oceniony podczas dozoru ?? Skazany jest non stop monitorowany 24h na dobę, jeśli nie popełnił żadnego przestępstwa, przestrzega obowiązków nałożonych przez sąd, jeśli nie narusza harmonogramu i wraca do domu o określonej porze, to to jak najbardziej będzie brane pod uwagę i bedzie opinia pozytywna. Do tego jeszcze dojdzie opinia kuratora sądowego, który sprawuję opieke nad skazanym.

Ostatnia edycja:

charli510 napisał:
Sprawa wygląda następująco.. Na chwilę obecną nie ma warunkowych zwolnien z SDE, ale faktycznie jest taki projekt, 21 grudnia wpłynął on do Sejmu i przeszedł już proces legislacyjny. 8 Lutego został on skierowany do I czytania w Komisji Sprawiedliwości i Praw Człowieka. Czytanie to odbędzie się 1 marca. Posiedzenia Sejmu są w dniach od 28 lutego do 2 marca, a następne od 14-16.Sądzę, że może w tych dniach projekt będzie skierowany do II i III czytania. Są jak najbardziej pozytywne przesłanki ku temu, że to przejdzie. Jeśli posłowie zagłosują za tym i prezydent podpisze projekt to ustawa wchodzi w życie 14 dni od podpisu. Damiano jeśli masz jakieś pytania to odezwij się do mnie.

Panie Moderatorze racja, nie ma narazie warunkowych zwolnień, a jak miałby skazany zostać oceniony podczas dozoru ?? Skazany jest non stop monitorowany 24h na dobę, jeśli nie popełnił żadnego przestępstwa, przestrzega obowiązków nałożonych przez sąd, jeśli nie narusza harmonogramu i wraca do domu o określonej porze, to to jak najbardziej będzie brane pod uwagę i bedzie opinia pozytywna. Do tego jeszcze dojdzie opinia kuratora sądowego, który sprawuję opieke nad skazanym.

a masz parę słów z tego projektu co w nim jest zapisane ??

charli510 napisał:
Skazany jest non stop monitorowany 24h na dobę, jeśli nie popełnił żadnego przestępstwa, przestrzega obowiązków nałożonych przez sąd, jeśli nie narusza harmonogramu i wraca do domu o określonej porze, to to jak najbardziej będzie brane pod uwagę i bedzie opinia pozytywna.

I co to ma do rzeczy?? Gdyby zachował się odwrotnie, niż napisałeś to natychmiast trafiłby za kraty. Zatem "nagrodą" dla niego za przestrzeganie tego, co wymieniłeś jest przebywania w swoim domu w dozorze elektronicznym a nie za kratami.

forg napisał:
Zatem "nagrodą" dla niego za przestrzeganie tego, co wymieniłeś jest przebywania w swoim domu w dozorze elektronicznym a nie za kratami.

Nie zgodzę się z tym, co napisałeś.

Dozór elektroniczny jest jednym z systemów wykonywania kary pozbawienia wolności, a nie żadną "nagrodą", o czym wyraźnie wspomniał ustawodawca w Art. 2. 1 ustawy. To, iż ustawa nie przewidziała warunkowego zwolnienia, to sprawa bardzo "miękka" imho - nadająca się do dyskusji nad niekonstytucyjnością ww.

guest_user napisał:
Nie zgodzę się z tym, co napisałeś.

Możesz się nie zgadzać. Dodałem cudzysłów.
A mogłeś zanegować moją "nagrodę" inaczej - jak kara może być nagrodą :-)

charli510 na chwilę obecną kurator nie sprawuje żadnej ,opieki'' nad skazanym , nie wystawia opinii w sensie jakiegoś wywiadu czy też prowadzenia szczególnej dokumentacji . Nie będzie też opiniował . Kurator nie jest jakaś ,,zewnętrzną'' służbą więzienną .

Powrót