SYSTEM DOZORU ELEKTRONICZNEGO - warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku Jonasz1978
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Moj maz od 4 dni jest w areszcie sledczym w Toruniu.dzisiaj mial nsprawe o dozor elektroniczny i nie dostal ,jest zalamany mielismy adwokata i tez nie pomoglo kiedy moze znow o dozor skladac bo teraz piszemy do sadu drugiej instancji

b-kulig napisał:
Moj maz od 4 dni jest w areszcie sledczym w Toruniu.dzisiaj mial nsprawe o dozor elektroniczny i nie dostal ,jest zalamany mielismy adwokata i tez nie pomoglo kiedy moze znow o dozor skladac bo teraz piszemy do sadu drugiej instancji

Pozostanie odwołać się od decyzji jeśli nie to ponowny wniosek można złożyć po 3 miesiącach.

Dzieki ,ale odwolanie skladac do Sadu drugiej instancji czy do Sadu Penitencjalnego w Toruniu?Jest to wszystko dla mnie nowe i jestem troche zagubiona a na adwokata juz mnie nie stac ,bo do tej pory to on pisal:(

nasze zażalenie było tak adresowane:

adresat: Sąd Apelacyjny [w miejscu] za pośrednictwem Sądu Okręgowego [w miejscu]

Zazalenie na postanowienie Sądu xxxx z dnia xxxx w przedmiocie udzielenia zezwolenia na wykonywanie kary pozbawienia wolności poza zakładem karnym w systemie dozoru elektronicznego

Dzieki po raz kolejny,a Wy sami pisaliscie czy adwokat?dzwonilam dzisiaj do aresztu i to co kupilam mu w srodw w kantynie podobno liczylo sie w ramach paczki grudniowej ale spojrzy jeszcze jutro i powie mi na bramce

adwokat nam pisał.
Co do paczki - trudno, uczycie się na błędach. Na pewno zrozumie, nie ma innego wyjścia :)

a mozna miec przerwe w SDE np na swieta czy nowy rok ? chodzi mi o dobe poza domem np

kuratora pytałeś? teoretycznie taka mozliwość jest, ale to nie oznacza, że dostaniesz zgodę, bo potrzebujesz albo chcesz.

Do kuratora moge zadzwonic dopiero w czwartek po swietach. Ciekawe czy to od niego zalezy czy nie. Nie mam nawet numero kom kuratora tylko do sadu mam a tam nikt nie odbieral wczoraj...Chodzi mi o to zebym mogl jechac do dziewczyny i dziecka np w sylwestra a wrocic w nowy rok..

zaproś ich do siebie - chyba wiedzą, że odbywasz karę.
Wg mnie argument jest słaby. Co innego sytuacja, że dziecko nagle znalazło się w szpitalu, jest w stanie krytycznym, chciałbyś je zobaczyć. Ale Ty chcesz po prostu wyskoczyć na Sylwka...

Gdyby mogli przyjechac do mnie to bym nie pytal na forum. Ale dzieki za odpowiedz.

JanekMaz napisał:
Do kuratora moge zadzwonic dopiero w czwartek po swietach. Ciekawe czy to od niego zalezy czy nie. Nie mam nawet numero kom kuratora tylko do sadu mam a tam nikt nie odbieral wczoraj...Chodzi mi o to zebym mogl jechac do dziewczyny i dziecka np w sylwestra a wrocic w nowy rok..

JanekMaz musisz zrozumieć że SDE to nic innego jak "domowy zakład karny" a tam nie ma przepustek co chwilę , pomyśl logicznie i poczytaj kiedy skazany może starać się o przepustkę? to tak jak byś był w zk....ciesz się ,że możesz pracować i odbywać karę w domowym zaciszu....nie wymagaj zbyt wiele....myślę ,że więcej pokory trzeba w sobie mieć....Powiesz ale baba wredna nie wredna tylko trzeba ponosić konsekwencje z tego co się " przeskrobało" a nie traktować sde jako wolności a kary zastępczej która i tak daje wiele możliwości których nie miał byś z wz. Popatrz na to z innej strony "co bys zrobił gdybyś nie miał opaski?"

Spytalem tylko nie musicie mnie umoralniac :D Slyszalem ze jest taka mozliwosc i chcialem sie tyko dowiedziec :D Niczego od nikogo nie wymagam :) I nie mowilem nic o wrednej babie ;)

nie rozumiem dlaczego Sedzia wczoraj nie chcial sie zgodzic na dozor elektroniczny meza?podjal leczenie w poradni uzaleznien -pije 2 piwa dziennie i jest alkoholikiem ,mial podpisany tzw.kontrakt z poradnia od 2 stycznia 2013,teraz stracil juz w sumie prace bo jest w areszcie,myslalam ze dostanie ta szanse z dozorem ,bo mial prace,leczenie a sedzia nic i ma 11 miesiecy.robimy odwolanie ale pewnie to nic nie da

b-kulig napisał:
nie rozumiem dlaczego Sedzia wczoraj nie chcial sie zgodzic na dozor elektroniczny meza?podjal leczenie w poradni uzaleznien -pije 2 piwa dziennie i jest alkoholikiem ,mial podpisany tzw.kontrakt z poradnia od 2 stycznia 2013,teraz stracil juz w sumie prace bo jest w areszcie,myslalam ze dostanie ta szanse z dozorem ,bo mial prace,leczenie a sedzia nic i ma 11 miesiecy.robimy odwolanie ale pewnie to nic nie da

Masz odpowiedź na swoje pytanie" uzależnienie od alkoholu".W tym systemie nie można odbywać kary jeśli jest się alkoholikiem, może się mylę ale wydaje mi się ,ze odwołanie nic nie pomoże.... ;(

to wlasnie dziwne,bo sedzia ktora mu odwiesila wyrok sama zaproponowala zeby starac sie o dozor elektroniczny ale sedzia sie na razie na to nie zgodzil.a poza tym slyszalam ze wielu alkoholikow ma ten dozor wiec jak to wlasciwie jest?

Liczyłaś, że mąż będzie siedział w domu i popijał po 2 piwka dziennie w czasie kary pozbawienia wolności? SDE to kara pozbawienia wolności, a nie wczasy. I skoro mąż spożywa regularnie alkohol, to decyzja sądu wydaje się zupełnie prawidłowa.

alkoholik może mieć SDE z nakazem terapii i obostrzeniem, że ma absolutny zakaz spożywania alkoholu w czasie odbywania kary. Trzeba się wtedy liczyć z kontrolami - o każdej godzinie dnia i nocy może przyjechać policjant z alkomatem i go sprawdzić. Za złamanie zakazu powrót do więzienia, a czas spędzony na opasce będzie zaliczony jako "odsiedziany", zaliczony częściowo lub w ogóle nie.
Chyba ta dyskusja jest w niewłaściwym temacie...

Trzeba się wtedy liczyć z kontrolami - o każdej godzinie dnia i nocy może przyjechać policjant z alkomatem i go sprawdzić.
Tak? Policja? A na jakiej podstawie? Chyba niewiele wiesz o kontroli nad wykonywaniem tej kary....

Powrót