Sytuacja bez wyjscia

• Autor wątku Autor wątku ceruix93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

ceruix93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam nazywam się Adrian chciałbym pomoc rodzicą którzy zmagają z długami i według mnie nieuczciwym komornikiem. Opisze sytuacje. A wiec moi rodzice nabrali jakis kredytów tutaj cos tutaj cos tutaj cos az przestali to kontrolować nie bedzie to raczej przekracac nawet 80 tys . zostali zajeci przez komornika . Spłacają go od prawie 15 lat ok 2 tysiące miesiecznie a długi co raz to nowe odzywaja się do moich rodziców sytuacja z dzis w miesiącu grudniu zajmuje 2100 z wypłaty po czym dzis dzwoni do nas pani z pko ze komornik wplacil na ich dług 14 zł w miesiacu grudzien . Moja mama poszła do niego do biura po wykaz długów zadłużej ile zostalo ile spłaciła itd bo jest to niemozliwe zeby tego jeszcze cos zostalo . Na to on z uśmiechem na twarzy poklepał ją po plecach i powiedział niech się Pani nie martwi jest dobrze ... No bądźmy poważni spłacają 15 lat nawet niech ten 1000 miesiecznie MINIMUM co daje 15x12x1000 = 180000 zł ... Poszukuje pomocy co mam zrobic jak czegoś dojsc jak cos udowodnic ?

Ostatnia edycja:
zawnioskować do komornika o przesłanie karty rozliczeniowej do danej sprawy a w przypadku odmowy wnosić o przedstawienie rozliczenia kwot które komornik pobrał w trakcie egzekucji w danej sprawie,

a tak przy okazji co spłacają przez 15 lat - jeden kredyt czy klika kredytów?

robinson21 napisał:
zawnioskować do komornika o przesłanie karty rozliczeniowej do danej sprawy a w przypadku odmowy wnosić o przedstawienie rozliczenia kwot które komornik pobrał w trakcie egzekucji w danej sprawie,

a tak przy okazji co spłacają przez 15 lat - jeden kredyt czy klika kredytów?

Spłacają wszystkie 90% jest zajetych przez niego . Jak takie pismo powinno wygladać samemu je napisać czy powinno być napisane przez prawnika?
Co jezeli nie znamy numerów sprawy ?

ceruix93 napisał:
Co jezeli nie znamy numerów sprawy ?
niech rodzice podadzą sygn akt komorniczych przykład (KM.../10),
ceruix93 napisał:
Jak takie pismo powinno wygladać samemu je napisać czy powinno być napisane przez prawnika?
samemu można napisać na kompie wydrukować oraz wysłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru lub podejść do kancelarii i złożyć osobiście, dokument (wniosek) powinien zawierać imię i nazwisko dłużnika/ów oraz wierzyciela, komornika adres kancelarii komorniczej oraz trzeba podać sygn akt komorniczych oraz podpisać własnoręcznie - do tego prawnik nie potrzebny,

Wystarczy jak pytasz jeden KM i zaznaczysz w piśmie, że prosisz o wszystkie. Tylko zdajesz sobie sprawę, że odsetki całe czas rosną, więc jeśli twoi rodzice mieli 80.000 długu te 15 lat temu to wcale nie znaczy, że mieli iu oddać 80 tys. Tzn. Tyle mieli oddać gdyby całość zapłacili jednorazowo te 15 lat temu. A od tego czasu całe czas rosną odsetki, przy takiej kwocie jest to kilka tysięcy rocznie, obecnie, natomiast w wcześniejszych latach stawka odsetem była wyższa. Dalej masz koszty egzekucyjne. Więc nie zdziwiłbym gdyby się okazało, że te 180 tys. ledwo pokryło odsetki.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

DarthPaulus napisał:
Wystarczy jak pytasz jeden KM i zaznaczysz w piśmie, że prosisz o wszystkie. Tylko zdajesz sobie sprawę, że odsetki całe czas rosną, więc jeśli twoi rodzice mieli 80.000 długu te 15 lat temu to wcale nie znaczy, że mieli iu oddać 80 tys. Tzn. Tyle mieli oddać gdyby całość zapłacili jednorazowo te 15 lat temu. A od tego czasu całe czas rosną odsetki, przy takiej kwocie jest to kilka tysięcy rocznie, obecnie, natomiast w wcześniejszych latach stawka odsetem była wyższa. Dalej masz koszty egzekucyjne. Więc nie zdziwiłbym gdyby się okazało, że te 180 tys. ledwo pokryło odsetki.

Ja rozumiem że są odestki itd ale dlaczego nie potrafi dać wykazu i do tego wpłaca na długi jakies smieszne kwoty po 10 , 15 ,20 zł ?
Czyli o co mam poprosić i zawrzeć tak w piśmie żeby to miało jakis początek tego pisma mógłbym prosić ? Ponieważ nie wiem nawet od czego zacząc i jak to ma wygladać . Pozdrawiam i dziekuje od razu za pomoc.

Ostatnia edycja:
Godzinę temu zadałeś pytanie i już wiesz że "nie potrafi dać wykazu" ?
Trzeba złożyć wniosek o rozliczenie. Na piśmie. Listem poleconym. I mają to zrobić rodzice, chyba, że udzielili Ci pełnomocnictwa. Samych odsetek ustawowych od tego jest - bardzo ostrożnie licząc - 800 zł miesięcznie + koszty...

Bo ma obowiązek uzyskaną kwotę dzielić między wierzycieli z tej samej kategorii zaspokojenia zgodnie z proporcją wierzytelności. Np. W uoroszczeniu jeśli jesteś winny bankowi 970.000 i mi 30.000 i komornik ściąga z Ciebie 1080 zł miesięcznie to 80 zł zatrzymuje dla siebie jako swoje wynagrodzenie a 1000 zł dzięli między nas zgodnie z proporcja długów. Ponieważ twój dług w banku to 97% ,wszystkich długów egzekwowanych przez komornika, a dług u mnie to 3% to bank będzie dostawał 970 zł (97 % z 1000), a ja 30 zł. Dlatego jeśli długów jest dużo, albo/i są między nimi znacznie różnie kwotowe to może tak być, że część wierzycieli będzie dostawać co miesiąc takie "śmieszne kwoty".

A wiedzą Państwo choć ile aktualnie jest prowadzonych postępowań egzekucyjnych przeciwko ojcu i ile przeciwko matce? Jakich kwot dochodzą wierzyciele?
Te symboliczne przekazywane kwoty wynikają zapewne z tego, że komornik co miesiąc dzieli uzyskane od rodziców kwoty na rzecz wszystkich wierzycieli i ci z mniejszymi należnościami otrzymują i mniejszy kawałek "tortu". Stanowi o tym art. 1025 i 1026 kpc. Radzę się zapoznać.

Skoro napisano, że nie znają nr spraw - a na pewno by znali gdyby odbierali każdą korespondencję z sądu i od każdego komornika - to wiedzieliby ile mają spraw i ile odsetek dziennie.
Jednak dla pytającego, dziecka rodziców którzy nie regulują swoich zobowiązań, to komornik sądowy, do którego zmuszony był złożyć wniosek o wszczęcie egzekucji wierzyciel, jest nieuczciwy.
Ile razy w roku dłużnicy zapytują pisemnie o stan zaległości ?
Ile razy wnioskowali o przesłanie zaświadczenia o dokonanych wpłatach ?
Ile razy przeglądali u komornika akta egzekucyjne ?
Na rzecz ilu wierzycieli wybrany komornik prowadzi postępowanie ?
Czegokolwiek są świadomi w przedmiocie spraw ich dotyczących czy tylko wiedzą, że wynagrodzenie jest pomniejszone a komornik na pewno oszukuje ?

digiton napisał:
Godzinę temu zadałeś pytanie i już wiesz że "nie potrafi dać wykazu" ?
Trzeba złożyć wniosek o rozliczenie. Na piśmie. Listem poleconym. I mają to zrobić rodzice, chyba, że udzielili Ci pełnomocnictwa. Samych odsetek ustawowych od tego jest - bardzo ostrożnie licząc - 800 zł miesięcznie + koszty...

Czytanie z zrozumieniem . ja nie przyszedłem oskarżać komornika ale wszelkie proby dostania od niego tych dokumentów konczyły się pocałowaniem klamki ostatecznie nawet słowami "bo nie i koniec " temu pismo które już bedzie raczej w jakis sposob musiał odp .

LLawyer napisał:
Skoro napisano, że nie znają nr spraw - a na pewno by znali gdyby odbierali każdą korespondencję z sądu i od każdego komornika - to wiedzieliby ile mają spraw i ile odsetek dziennie.
Jednak dla pytającego, dziecka rodziców którzy nie regulują swoich zobowiązań, to komornik sądowy, do którego zmuszony był złożyć wniosek o wszczęcie egzekucji wierzyciel, jest nieuczciwy.
Ile razy w roku dłużnicy zapytują pisemnie o stan zaległości ?
Ile razy wnioskowali o przesłanie zaświadczenia o dokonanych wpłatach ?
Ile razy przeglądali u komornika akta egzekucyjne ?
Na rzecz ilu wierzycieli wybrany komornik prowadzi postępowanie ?
Czegokolwiek są świadomi w przedmiocie spraw ich dotyczących czy tylko wiedzą, że wynagrodzenie jest pomniejszone a komornik na pewno oszukuje ?
Gdzie napisalem żę jest nieuczciwy ? chce tylko żeby mieli czarno na biały gdzie, ile spłacone , ile zostało tyle. Pisemnie ani razu . Ustnie wizyta w gabinecie konczyla sie zawsze tak samo . "nie bo nie " " nie mam obowiązku" "prosze sobie isc do prawnika"
nie oczerniam chce tylko o wykaz . przyjmują całą korespondęcje ale czasmi nie przychodza listy czasami dzwonia chca wieiedziec tylko : ile spłacono / ile zostało / gdzie jeszcze . Nie musisz odrazu robic ze mnie krytyka który chce oskarżyć Komornika . Nie jestem Dzieckiem mam 25 lat chodzi o to że chce pomoc .

LLawyer napisał:
W 1# tego tematu

Chodzi o to że nie chce wydać tych dokumentów a był proszony o to wielokrotnie jaki ma powód tego żeby ich nie wydawać?

W takim wypadku dłużnik udaje się do kancelarii komornika prowadzącego sprawy, prosi o wszystkie akta spraw do przejrzenia i robi sobie zdjęcia kart rozliczeniowych wszystkich spraw np. komórką. 5-10 minut pracy i masz wszystko do podstawowej analizy.

Kiedy rodzice otrzymali ostatni plan podziału sum uzyskanych w toku egzekucji ?

Chodzi o to że nie chce wydać tych dokumentów a był proszony o to wielokrotnie jaki ma powód tego żeby ich nie wydawać?
A jaki podał w odpowiedzi na pisemny wniosek u niego złożony w tej sprawie?

Powrót