P
projectmanager
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Dwa lata temu opracowałem i przygotowałem podstawy innowacyjnego na rynku internetowym projektu – w zasadzie był to bardzo konkretny pomysł na stworzenie całego biznesu opartego na tym pomyśle. Z racji, że projekt wymagał dużych nakładów finansowych zgłosiłem się z nim do sponsora, który wyraził chęć jego realizacji. Projekt ten tworzyłem już w ramach firmy sponsora na zasadach standardowej umowy o pracę (bez szczególnych załączników) na stanowisku koordynatora projektu – brało w nim udział więcej osób zatrudnianych przez sponsora. Po okresie 2 lat, gdy biznes został zrealizowany i okazał się sukcesem zostałem zwolniony – sponsor realizuje go bez mojej osoby. Chciałbym jeszcze dodać, że na podstawie projektu-pomysłu – oraz w oparciu o wypracowane technologie - sponsor tworzy kolejne, analogiczne projekty-produkty.
Chciałbym się dowiedzieć czy posiadam prawa autorskie do projektu, który ma znamiona utworu (chodzi o grę komputerową) i czy z tego tytułu przysługują mi jakiekolwiek prawa majątkowe. Zaznaczam, że podstawy projektu zostały sporządzone przeze mnie jeszcze przed udaniem się do sponsora – posiadam ich bogatą dokumentację. Wykonanie i realizacja projektu wymagała oczywiście dalszego uszczegółowienia koncepcji i te były już realizowane w ramach umowy o pracę. Poza umową o pracę ani ja, ani sponsor nie podpisywaliśmy innych umów-dokumentów (czy to o przeniesieniu praw majątkowych, czy o moich prawach autorskich do projektu).
Z racji, że sytuacja jest bardzo skomplikowana przedstawiłem tutaj jedynie ogólniki. Jestem w stanie dokładniej opisać sytuację mailem: qualia@wp.pl. W razie czego proszę o kontakt.
Chciałbym się dowiedzieć czy posiadam prawa autorskie do projektu, który ma znamiona utworu (chodzi o grę komputerową) i czy z tego tytułu przysługują mi jakiekolwiek prawa majątkowe. Zaznaczam, że podstawy projektu zostały sporządzone przeze mnie jeszcze przed udaniem się do sponsora – posiadam ich bogatą dokumentację. Wykonanie i realizacja projektu wymagała oczywiście dalszego uszczegółowienia koncepcji i te były już realizowane w ramach umowy o pracę. Poza umową o pracę ani ja, ani sponsor nie podpisywaliśmy innych umów-dokumentów (czy to o przeniesieniu praw majątkowych, czy o moich prawach autorskich do projektu).
Z racji, że sytuacja jest bardzo skomplikowana przedstawiłem tutaj jedynie ogólniki. Jestem w stanie dokładniej opisać sytuację mailem: qualia@wp.pl. W razie czego proszę o kontakt.