A
Adam1394
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 12
Staram się o obywatelstwo po pradziadku z Łodzi, który w 1942 roku podpisał DVL i otrzymał grupę III. Po wojnie za podpisanie w/w DVL otrzymał wyrok około 6 miesięcy w więzieniu "na Sikawie" (aktualnie jestem w trakcie poszukiwań w/w wyroku, odnalazłem oskarżenie prokuratora). Czy jest szansa na obywatelstwo niemieckie? Siostra pradziadka wyszła za mąż za Niemca (stopień podoficera/oficera) i otrzymała w ~1940 roku DVL kategorii I, żyła w Niemczech do ~1980 roku, po czym zmarła. Do dziś żyje tam jej córka (również z niemieckim obywatelstwem, znała mojego pradziadka), która może poświadczyć/złożyć przed notariuszem oświadczenia wszelkiej maści, które mogą pomóc sprawie.
W 1940 roku wywieziony do Niemiec na roboty, stracił tam prawą rękę w tym samym lub 1941 roku, za co został zwolniony do Łodzi. Po uzyskaniu obywatelstwa wypłacano mu z tego tytułu rentę i zwolniono z służby wojskowej.
Są jakieś szanse?
W 1940 roku wywieziony do Niemiec na roboty, stracił tam prawą rękę w tym samym lub 1941 roku, za co został zwolniony do Łodzi. Po uzyskaniu obywatelstwa wypłacano mu z tego tytułu rentę i zwolniono z służby wojskowej.
Są jakieś szanse?
Ostatnia edycja: