Szanse na uzyskanie obywatelstwa z DVL III?

• Autor wątku Autor wątku Adam1394
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adam1394

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Staram się o obywatelstwo po pradziadku z Łodzi, który w 1942 roku podpisał DVL i otrzymał grupę III. Po wojnie za podpisanie w/w DVL otrzymał wyrok około 6 miesięcy w więzieniu "na Sikawie" (aktualnie jestem w trakcie poszukiwań w/w wyroku, odnalazłem oskarżenie prokuratora). Czy jest szansa na obywatelstwo niemieckie? Siostra pradziadka wyszła za mąż za Niemca (stopień podoficera/oficera) i otrzymała w ~1940 roku DVL kategorii I, żyła w Niemczech do ~1980 roku, po czym zmarła. Do dziś żyje tam jej córka (również z niemieckim obywatelstwem, znała mojego pradziadka), która może poświadczyć/złożyć przed notariuszem oświadczenia wszelkiej maści, które mogą pomóc sprawie.
W 1940 roku wywieziony do Niemiec na roboty, stracił tam prawą rękę w tym samym lub 1941 roku, za co został zwolniony do Łodzi. Po uzyskaniu obywatelstwa wypłacano mu z tego tytułu rentę i zwolniono z służby wojskowej.

Są jakieś szanse?

Ostatnia edycja:
Po wojnie Sikawa była obozem pracy. Jeśli pradziadek byłby narodowości niemieckiej co jest kluczowe w przypadku DVL III to jeśli nie służył w wojsku zostałby odesłany do Niemiec a nie zwolniony po 6 miesiącach (tymczasowe aresztowanie bez wyroku).

"...władze komunistyczne założyły już na początku 1945 r. na terenie dawnego hitlerowskiego obozu – Obóz Pracy w Sikawie. Przeznaczony głównie dla Niemców i volksdeutschów, od jesieni 1948 r. działał jako obóz dla niemieckich jeńców wojennych – oficerów".
Łódź-Sikawa – Obóz karny
"Die Deutschen aus dem Łódźer Raum wurden zumeist in den Arbeitslagern in Tomaszów, in Sikawa bei Łódź und in Warschau interniert...Am 7. Januar 1946 gab es aus dem Lager in Sikawa einen Transport mit alten und kranken Menschen, von denen nach vier Tagen Fahrt 2400 Personen in Brandenburg an der Havel ankamen..."
Geschichte der Deutschen im Raum Łódź – Wikipedia

Jak wygląda sytuacja jeżeli odnalazłem oskarżenie prokuratora i wyrok sądowy?
Oba dopiero idą do mnie pocztą, więc nie wiem dokładnie co jest w nich zawarte.

Pradziadek zmarł w 1953 roku.

Ostatnia edycja:
Generalnie jest przyjęte, że wpis na Volkslistę na Pomorzu i częściowo na Śląsku był pod przymusem. Po wojnie sytuacja społeczeństwa niemieckiego była tam wyraźnie lepsza - tylko część trafiła do obozów. Natomiast na terenie Polski centralnej i Wielkopolski, gdzie przymusu podpisywania volkslisty nie było, nastawienie wobec Niemców po wojnie było też zupełnie inne - bardziej represyjne. Z tego można założyć, że pradziadek dobrowolnie przyjął DVL III. Jednak w wyroku musi to być wyraźnie zaznaczone. Jeśli tak to powinno być ok bo BVA respektuje wyroki (uwierzytelnione) polskich władz.

Powrót