Szantaż Urzędem Skarbowym - wynajem mieszkania

• Autor wątku Autor wątku Adam_S13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adam_S13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam Serdecznie,
Jestem mieszkającym w Warszawie emerytem, wynajmującym mieszkanie. Oczywiście, jako patriota, dbający o rozwój gospodarczy naszego kraju, robię to bez udziału US.

Niestety ostatni lokator, postanowił mnie szantażować wniesiem sprawy do sądu i donosem do US. Mieszkanie wynajmował odemnie cztery miesiące. Mówi, że rozmawiał z sąsiadami, którzy potwierdzą, że mieszkanie też było przed nim wynajmowane.

I teraz konkretnie, co mi grozi? Słyszałem o 75% podatku, od nieudokoumentowanych dochodów. Czy ten podatek dotyczyć będzie "udowodnionych", przez tego lokatora trzech miesiecy, czy jakiegoś innego bliżej nieokreślonego czasu, na zasadzie, że "sąsiad widział, że mieszkanie jest wynajmowane"?

Czy oprócz tego podatku grozi jakaś kara, jeśli tak to w jakiej wysokości?

Jako emeryt i inwalida i stopnia, wszystkie przychody z mieszkania szły na bierzące wydatki, leki, jedzenie itp. Tak więc, nawet gdyby kara dotyczyła tylko ostatnich trzech miesięcy, to i tak by była nie do zapłacenia. Czy istnieje możliwość rozłożenia jej jakoś na raty, lub inna ugoda z US?

No i ostatnia kwestia, czy, to, że mnie szantażuje nie jest przypadkiem też karalne?

Szantaż to brzydkie zachowanie i w pewnych sytuacjach - stanowi czyn zabroniony.
Jednak nie płacenie podatków - to też nic chlubnego.

Proponuję uwzględnić uzyskane przychody w rocznym zeznaniu podatkowym.
I wtedy szantażyście będzie Pan mógł pokazać...:razz:

To nie jest szantaż tylko donos obywatelski.
Oficjalnie i honorowo można w Polsce donosić policji i prokuraturze (o przestępstwie), inspekcji celnej (o przemycie), Straży Granicznej (o nielegalnym przekraczaniu granicy czy kontrabandzie), Urzędowi Ochrony Państwa i Wojskowym Służbom Informacyjnym (o wypadkach szpiegostwa lub działania na szkodę państwa) oraz straży pożarnej. Wkrótce będziemy mogli - w dobrej sprawie - pisać donosy do rzeczników praw dziecka i pacjenta. Od dawna możemy się zwracać do rzecznika praw obywatelskich, od niedawna - do rzecznika praw ubezpieczonych. Legalne, chociaż uznawane za mniej honorowe, jest donoszenie inspekcji skarbowej, inspekcji pracy, ZUS, sanepidowi. Z powiadomień korzystają władze wykonawcze

Dziękuję Szanownym Panom za odpowiedzi,

Chciałbym się poradzić, jak najlepiej i najszybciej(by zapłacić podatek przed nalotem US) odprowadzić podatek od tych przychodów?

Serdecznie Pozdrawiam

Teraz powinien Pan rozliczyć się do końca kwietnia razem z przychodami z renty na druku PIT-36. Dochody w D-1 wiersze 2 i 6.

Janusz M. napisał:
Teraz powinien Pan rozliczyć się do końca kwietnia razem z przychodami z renty na druku PIT-36. Dochody w D-1 wiersze 2 i 6.
Oczywiście dot. to tylko 2008 r.
A za 2009 r. - analogicznie.

Powrót