szkolenie z PUP

• Autor wątku Autor wątku klaudia 3008
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klaudia 3008

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
witam.
brałam udział w szkoleniu z PUP finansowanym przez Krajowy Fundusz Szkoleniowy.po zakończeniu szkolenia złożyłam wniosek o sfinansowanie szkolenia na linergistkę(-warunkiem tego aby je opłacili bylo ukonczenie szkolenia z PUP) przy składaniu wniosku na linergistkę na dzień dobry usłyszałam od pani doradczyni zawodowej ze pani dyrektor nie preferuje takich szkoleń..:rolleyes: pozniej okazalo sie ze zbyt drogie 11800zl a kwota jaka mieli przeznaczyc dla mnie to 12000zl :) pani doradczyni oznajmila ze maja na mnie ok 3400zl wiec złozylam wniosek o szkolenie w takiej kwocie po czym dostalam decyzje negatywna poniewaz nie ma w naszym rejonie zapotrzebowania na KOSMETYCZKI:rolleyes: na co odpisalam ze linergistka to osobny zawod wiec znowu dostalam odpowiedz ze decyzja negatywna bo przeprowadzili wywiad z jednym miejscowym salonem gdzie dowiedzieli sie ze jezeli nie mam wyksztalcenia kierunkowego to nikt mnie nie przyjmie,poniewaz zagraza to zdrowiu i bezpieczenstwu człowieka:rolleyes:wiec napisalam kolejne pismo ze zawód ten na chwile obecna nie ma obostrzen prawnych dzieki czemu makijaz permanentny moze wykonywac kazdy kto ukonczy szkolenie,poniewaz polskie prawo nie okresla jakie szkoly szkolenie czy kursy daja mozliwosc wykonywania zawodu w przeciwienstwie do zawodu kosmetyczki i dostalam kolejna negatywna decyzje...
rownie dobrze mogly odpisac "nie, bo nie" bo ich odpowiedzi nie maja nic wspolnego z kierunkiem jaki wybralam
czy ze mna jest cos nie tak??
pomoze ktos co moge w takim wypadku zrobic ??gdzie jeszcze sie odwolac?

Przykro mi, ale na Pani życzenie PUP nie ma obowiązku finansować szkolenia, w sytuacji gdy pracodawcy na lokalnym rynku pracy nie są w stanie po jego zakończeniu zatrudnić Pani na danym stanowisku pracy.
Skierowanie na szkolenie ma charakter fakultatywny i zależy od uznania starosty/urzędu pracy. Zatem nawet jeśli wnioskodawca spełnia kryteria ustawowe, nie przysługuje roszczenie wobec PUP w przypadku odmowy jego sfinansowania. Kluczowa jest tutaj ocena PUP odnośnie dalszej kariery osoby, której takie szkolenie finansuje. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości w tym zakresie PUP ma prawo odmówić jego sfinansowania.

Ostatnia edycja:
czytaj ze zrozumieniem..
po pierwsze to nie na moje zyczenie dostalam taka mozliwosc po ukonczeniu szkolenia z pup a po drugie to zawod linergistki nijak sie ma do zawodu kosmetyczki heh wiec daruj sobie bo nie pomagasz

klaudia 3008 napisał:
czytaj ze zrozumieniem.. po pierwsze to nie na moje zyczenie dostalam taka mozliwosc po ukonczeniu szkolenia z pup a po drugie to zawod linergistki nijak sie ma do zawodu kosmetyczki heh wiec daruj sobie bo nie pomagasz
Droga Pani, po pierwsze nie przeszłyśmy na "Ty", więc proszę się nie spoufalać!

Po drugie, dla mnie jako osoby oceniającej opisaną sytuację na trzeźwo (bez zaangażowania emocjonalnego) Pani opis jest nieco chaotyczny. Trudno jest zatem nawet próbować się domyślić: o co, do kogo ma Pani pretensje i czy są one słuszne.

Za przeczytanie ze zrozumieniem i udzielenie porady każda kancelaria prawna chętnie zainkasuje od Pani odpowiednią sumę... Zatem szukając porady na forum internetowym proszę docenić fakt, że użytkownicy poświęcają nieodpłatnie swój prywatny czas na analizę Pani problemu. A tak agresywna postawa jaką Pani tutaj prezentuje nie zachęca użytkowników nawet do zagłębienia się w Pani problem, że nie wspomnę o ewentualnej poradzie.

O ile jest Pani zainteresowana naszym zdaniem proszę o doprecyzowanie kim jest "Pani doradczyni" i "Pani dyrektor"? Czy chodzi o pracowników/kierownictwo firmy czy też o urzędników PUP... którzy takie stanowiska również zajmują?

Ostatnia edycja:
a wiec per PANI
doradczyni-doradca klienta w PUP
dyrektor-dyrektor PUP
Wątek dodany w zakładce bezrobocie o temacie szkolenie z PUP-LOGIKA
JEZELI COS JEST NIE JASNO NAPISANE MOZNA ZAPYTAC -SPRECYZUJE
Pretensji do nikogo nie mam po prostu informuje PUP ze linergista i kosmetyczka to dwa inne zawody wiec jak sie ma przeprowadzenie wywiadu z kosmetyczka do mojego szkolenia?nijak.. wiec negatywne rozpatrzenie mojego wniosku jest bezzasadne, dlatego pytam co moge o ile w ogóle moge?
a instytucja ktora wybralam posiada wpis do rejestru niezbedny do wykonywania szkolen z PUP ;)

Ostatnia edycja:
A może Pani opisać (wskazując daty) jak doszło do zainicjowania pierwotnego szkolenia z KFS? Jaki ma Pani aktualnie status na rynku pracy?
klaudia 3008 napisał:
Pretensji do nikogo nie mam po prostu informuje PUP ze linergista i kosmetyczka to dwa inne zawody wiec jak sie ma przeprowadzenie wywiadu z kosmetyczka do mojego szkolenia?
Oni to doskonale wiedzą... Tu chodzi o to czy to szkolenie z linergistyki cokolwiek Pani da na lokalnym rynku pracy, skoro pracodawcy i tak nie zatrudnią.
klaudia 3008 napisał:
instytucja ktora wybralam posiada wpis do rejestru niezbedny do wykonywania szkolen z PUP
To akurat przy ocenie zasadności kierowania Pani na szkolenie w tej sytuacji jest bez znaczenia.

Kosssz napisał:
A może Pani opisać (wskazując daty) jak doszło do zainicjowania pierwotnego szkolenia z KFS? Jaki ma Pani aktualnie status na rynku pracy?
Oni to doskonale wiedzą... Tu chodzi o to czy to szkolenie z linergistyki cokolwiek Pani da na lokalnym rynku pracy, skoro pracodawcy i tak nie zatrudnią.
oczywiście.
początkiem sierpnia rozpoczełam 3tygodniowe szkolenie z PUP poniewaz uczestnictwo w nim było warunkiem sfinansowania wybranego przeze mnie szkoelnia.pozniej we wrzesniu złozyłam wniosek na szkolenie ktore wybrałam i po 30dniach dostałam negatywna decyzje.
status mam bezrobotna z prawem do zasilku.
ja zrozumiem ale u kosmetyczki sie tego nie dowiedza czy cos mi da to szkolenie..
a z praca nie ma problemu,pytalam w kilku miejscach i brak wykształcenia kierunkowego nie jest zadna przeszkodą jezelli ma sie ukonczone szkolenie.

normalnie pewnie bym to tak zostawila,ale wychowuje sama dzieci i wiele zachodu mnie kosztowalo ,zeby ukonczyc to pierwsze szkolenie poniewaz myslalam ze warto a okazuje sie ze to byla strata mojego czasu;/

klaudia 3008 napisał:
początkiem sierpnia rozpoczełam 3tygodniowe szkolenie z PUP poniewaz uczestnictwo w nim było warunkiem sfinansowania wybranego przeze mnie szkoelnia.
Przepraszam, ale jest mi naprawdę trudno "ogarnąć" z tych strzępek informacji sytuację, w której się Pani znalazła. Od strony praktycznej znam bowiem zasady kierowania przez PUP bezrobotnych na różne formy aktywizacji.... i z reguły PUP nie kieruje ze szkolenia na szkolenie, dlatego trudno mi usystematyzować jakim cudem upragnione szkolenie zostało uwarunkowane odbyciem innego a ostatecznie i tak nic z tego nie wyszło.
Czy może Pani podać więcej, dużo więcej szczegółów całej sytuacji? Kto zainicjował pierwsze szkolenie? W jakim zakresie ono było? Czy odbywało się ono w formie grupowej czy indywidualnej? Czy konieczna była deklaracja późniejszego zatrudnienia od jakiegoś pracodawcy, aby otrzymać na którekolwiek z nich skierowanie? I o co chodzi z tym uwarunkowaniem drugiego szkolenia po skończeniu pierwszego?
Bardzo proszę szczegółowiej opisać całą sytuację... najlepiej etapami co po kolei miało miejsce.

Ostatnia edycja:
Dobry wieczór,

Do konca 2018r. mam podpisaną umowę na szkolenie z KFS. Potrzebuje porady czy w jakiś sposób mogę rozwiązać umowę z pracodawcą bez szkody dla mnie?

Powrót