Szukam długu

• Autor wątku Autor wątku Avila
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Avila

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
W 2012 roku wziąłem kredyt w SKOK Wesoła i spłacałem do momentu utraty pracy. Niestety zadłużenie rosło (masakryczne oprocentowanie) a ja tylko popadałem w większy "dół" i straciłem nadzieję. Dostałem pismo w 2014 roku, że jest wszczęte postępowanie, coś związane tez z Komornikiem - nie znam się; ale wtedy to już miałem też problem z alkoholem i nie wiem do końca o co chodziło. Teraz próbuje stanąć na nogi i powoli spłacam wszystkie zadłużenia, nawet komornika, którego nie widziałem na oczy, ale nikt nie jest w stanie mi powiedzieć, gdzie jest mój dług i z kim mam się skontaktować. Do tej pory odezwał się do mnie tylko KRUK, który dodatkowo jeszcze za "pomoc w spłacie" chce 15 tysięcy, czyli prawie tyle samo co sam dług wynosi. Z krukiem nie chcę mieć nic wspólnego, ale z kim się skontaktować, żeby zacząć spłacać swój kredyt; przecież "nie przepadł". Bardzo proszę o pomoc.

Avila napisał:
powoli spłacam wszystkie zadłużenia, nawet komornika, którego nie widziałem na oczy, ale nikt nie jest w stanie mi powiedzieć, gdzie jest mój dług i z kim mam się skontaktować.

No to gdzie i komu co splacasz jak nie wiesz "gdzie jest twoj dlug" ?

Spłacam Komornika, bo od niego mam pismo, ze za prowadzenie sprawy jestem mu dłużny. Spłaciłem już mandaty karne i inne drobiazgi, którymi się do tej pory nie przejmowałem. Tylko ten największy kredyt "przepadł".

Avila napisał:
nawet komornika, którego nie widziałem na oczy
jeżeli miałeś egzekucje komorniczą to powinieneś posiadać pisma od owego komornika - to po pierwsze,
Avila napisał:
Do tej pory odezwał się do mnie tylko KRUK
a czy otrzymałeś od ptaszyska jakąkolwiek korespondencje?
Avila napisał:
Tylko ten największy kredyt "przepadł".
on nie przepadł tylko zapewne zmienił się wierzyciel,

Avila napisał:
Do tej pory odezwał się do mnie tylko KRUK,
Spłaty czego żądają ?
jest wszczęte postępowanie, coś związane tez z Komornikiem
Jesteś pewien ? w skokach są tzw. poborcy (windykator terenowy) nie jednokrotnie ludzie mylą ich z komornikiem.

Ostatnia edycja:
KRUK przesłał papiery, że mam niespłacony kredy i chce mi "pomóc", "wystarczy, że podpiszę wniosek" - gruba koperta z mnóstwem papierów o tym jak już rozłożyli na raty mój dług i będę go spłacać do 2024 roku (a sam chciałbym przez max 3 lata się z tym uporać)

Zarejestrowałem się w BIK-u, żeby znaleźć nowego wierzyciela. Dostałem raport, ale tam tylko jest napisane, że mam odnotowane zobowiązanie od SKOK WESOŁA.
"Data, na jaką dane przekazane do BIK są aktualne to 30.04.2014 r. Data odzyskania r. rachunku to 25.04.2014 r. Opóźnienia w spłacie zobowiązania - odnotowano."

Teraz chcę wysłać priorytetem pismo do SKOK WESOŁA, żeby napisali, kto "wykupił" mój dług. Liczę na to, że znajdę nowego wierzyciela, ale piszę też na forum, żeby może usłyszeć jakąś poradę i pomoc, bo ja się na tym nie znam zupełnie. Niektórzy mi mówią, że po iluś latach dług jest przedawniony i "znika", ale nie chce mi się w to wierzyć- zbyt piękne, żeby było prawdziwe.

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Avila napisał:
Niektórzy mi mówią, że po iluś latach dług jest przedawniony i "znika",
Nic nie znika
Był nakaz zapłaty ?
Była egzekucja komornicza ?
Masz kwity na to wszystko ?
Masz cokolwiek ?
Ps. nie pisz posta pod postem , EDYTUJ

Mam to wszystko. Ostatni dokument z 2014 roku od komornika o "postępowaniu". Od tej pory nic. Skontaktowałem się z komornikiem, ale on nie wie "kto ma mój dług".

Uprzejmie informujemy, iż 1 sierpnia 2015 r. Spółdzielcza Kasa Oszczędnościowo – Kredytowa Wesoła
w Mysłowicach (SKOK Wesoła) została przejęta przez Powszechną Kasę Oszczędności Bank Polski SA
(PKO Bank Polski). Przejęcie nastąpiło na podstawie, ogłoszonej 18 czerwca 2015 r, decyzji Komisji Nadzoru Finansowego.
W wyniku powyższej decyzji Komisji od 1 sierpnia 2015 r. członkowie SKOK Wesoła stali się klientami
PKO Banku Polskiego.

To zapis ze strony internetowej, ale byłem w PKO i "mnie nie mają w bazie danych".

Ostatnia edycja:
Jeszcze raz , KRUK żąda spłaty czego ? na czyje zlecenie windykują ?
W przesłanej dokumentacji od ptaszyska , masz podane wszystko .
Jeśli kontaktują się telefonicznie , to zapytaj kto jest wierzycielem .

"Zadłużenie wynika z umowy pożyczka z dnia 17.02.2012 r. zawartej ze Spółdzielczą Kasą Oszczędnościowo-Kredytową "Wesoła". PROKURA NS FIZ w dniu 26.03.2014 r. zakupił wierzytelność od SKOK Wesoła. KRUK S.A. działa w imieniu i na rzecz PROKURA NS FIZ"
Małym druczkiem na dole dokumentu, który przysłali.

Avila napisał:
PROKURA NS FIZ w dniu 26.03.2014 r. zakupił wierzytelność od SKOK Wesoła.
To masz wierzyciela, jest nim Prokura.
Teraz nowy wierzyciel musi wystąpić do sądu o nadanie klauzuli wykonalności na siebie , a ty możesz powalczyć o obniżenie zobowiązania , a może i uda się obalić dług.

Kredyt był ubezpieczony w razie straty pracy, ale zawaliłem
Nic do tej pory nie zrobiłem
Porażka

rozapcp napisał:
To wyglada na przedawnione...
żeby być pewnym że jest to przedawnione należałoby sprawdzić czy SKOK uzyskał na swoją korzyść nakaz zapłaty i czy była prowadzona egzekucja komornicza na rzecz SKOK-u a tego nie wiemy gdyż nie mamy żadnych kwitów przed nosem,

Avila napisał:
byłem w PKO i "mnie nie mają w bazie danych".
gdyż dokonano sprzedaży długu przed przejęciem przez PKO
Avila napisał:
PROKURA NS FIZ w dniu 26.03.2014 r. zakupił wierzytelność od SKOK Wesoła.

Avila napisał:
Przejęcie nastąpiło na podstawie, ogłoszonej 18 czerwca 2015 r, decyzji Komisji Nadzoru Finansowego.
W wyniku powyższej decyzji Komisji od 1 sierpnia 2015 r. członkowie SKOK Wesoła stali się klientami
PKO Banku Polskiego.

Ostatnia edycja:
Dziwne, że od 2014 roku nie ma żadnych dokumentów i wezwań.
Nie ma możliwości skontaktować się ze SKOK WESOŁA w Mysłowicach - bo ich nie ma, a każdy inny skok ma inną bazę danych i "nie mogą pomóc"

Ostatnia edycja:
Prowadzenia sprawy przez komornika w sprawie mojego zadłużenia w SKOK WESOŁA
Sprawa został zamknięta, jestem winny komornikowi 1182,30 zł za prowadzenie sprawy.
Komornik powiedział, że nie wie gdzie mój dług jest, bo bank nie był nawet zainteresowany nim i nie zależało mu na jego spłacie - możliwe, że dlatego, że był ubezpieczony?

Raport BIK:
"Dane dotyczące zobowiązań
1. SKOK WESOŁA przekazał informacje o zobowiązaniu Kredyt na zakup towarów, usług i papierów wartościowych, udzielonym na podstawie umowy zawartej w dniu 17.02.2012 r. na kwotę 21.500 PLN. Data, na jaką dane przekazane do BIK są aktualne to 30.04.2014 r. Data odzyskania r. rachunku to 25.04.2014 r. Opóźnienia w spłacie zobowiązania - odnotowano."

Ostatnia edycja:
na jakim tytule egzekucyjnym komornik egzekwował, czy był to nakaz zapłaty/wyrok zaoczny/wyrok?

Mam teraz przed sobą pisma od Komornika Sądowego przy Sądzie Rejonowym w Bielsku-Białej.
1. 21 maja 2013 r.... zajęta jest do wysokości egzekwowanej kwoty wierzytelność należna dłużnikowi z tytułu: nadpłat oraz zwrotów podatku: dochodowego od osób fizycznych oraz prawnych za rok 2012, VAT za miesiące... oraz wszystkich innych należności. Na podstawie art. 896,909 kpc zobowiązuje się dłużnika zajętej wierzytelności, aby: 1) należność świadczenia nie uiszczał dłużnikowi, lecz złożył ja na konto Komornika Sądowego....
2. z 29 października 2013 r. o zajętym wynagrodzeniu za pracę oraz wierzytelności z tytułu zasiłku chorobowego
3. z 29 maja 2014 r. o zajęciu wierzytelności... Ostateczne koszty egzekucyjne zostaną ustalone po spłacie całej należności przypadającej od dłużnika:... na rzecz wierzyciela: Spółdzielcza Kasa Oszczędnościowo-Kredytowa "WESOŁA"... i dalej o tym, że należność wpłacać na konto Komornika Sądowego a nie wierzyciela.
I koniec, nic więcej nie mam

Przepraszam jeszcze 9 grudnia 2013 r. Postanowienie o ustaleniu częściowych kosztów postępowania egzekucyjnego....Komornik Sądowy...z wniosku wierzyciela..."WESOŁA" przeciwko dłużnikowi...o egzekucję świadczeń pieniężnych postanawia: stosownie do art. 770 kpc oraz ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 o komornikach sądowych i egzekucji... koszty postępowania egzekucyjnego ustalić na łączną kwotę 1290,53 zł....

Ostatnia edycja:
Powrót