tatus okrada dzieci z rodzinnego

• Autor wątku Autor wątku edzia53
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

edzia53

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Ojciec mojej 5 letniej prawie córki od półtora roku pracuje w Anglii i pobiera na nia zasiłek rodzinny i jeszcze jakieś inne świadczenie.Mi wysyła jedynie 150 zł twierdząc że jeszcze do tego rodzinnego dokłada.Co jest oczywiście nieprawdą.Nie dostałam także wyrównania za okres pół roku od momentu złożenia wniosku o rodzinne a dnia jego uznania.Gdzie mam sie dowiedzieć ile tak naprawde on powinien wysyłać mi tego rodzinnego oraz jak odzyskac owe wyrównanie zasiłku?Nadmieniam że jedyne pismo jakie dostałam w tej sprawie to pismo z urzedu marsałkowskiego ale nie ma w nim ani kwot ani niczego konkretnego.Ja zarabiam mało i żyje z córka na skraju nędzy a jej ojciec przywłaszcza sobie pieniądze dziecka,które nam sa potrzebne.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
RE: tatus okrada córkę z rodzinnego

A tatuś płaci alimenty na dziecko ?

do 5 stycznia rodzinne na pierwsze dziecko wynosilo 18.80 tygodniowo po tej dacie 20 funtow przelicz sobie to na zlotowki. Zawsze mozesz mu powiedziec, ze jezeli nie bedzie Ci przysylal tych pieniedzy to zglosisz ten fakt do HM Revenue & Customs. Co do innych swiadczen trudno mi powiedziec ile on moze czego pobierac zapewne postaral sie rowniez o Child Tax Credits ten zasilek uzalezniony jest od dochodu.

Ostatnia edycja:

owszem alimenty płaci ale niestety dopiero od 3 lat i zdarza mu sie spóźniac.A co o ten drugi zasiłek to faktycznie kiedyś tam wspominał,że to jest zasiłek dla tych co mało zarabiaja.Zastanawiam sie tylko nad tym dlaczego nigdy nie dostałam żadnego konkretnego pisma w którym byłoby napisane co za co i ile.Dlaczego nie sprawdzaja rzetelności tych którym te pieniądze wypłacaja?

no i tak kazałam mu płacić mi całe rodzinne a on stwierdził,że w takim razie idzie w poniedziałek i całkiem z tego rodzinnego zrezygnuje.Nawet teraz nie dostane tych 150 zł.W Polsce sie wymeldował i nawet nie mam teraz adresu żeby podac go o podwyzke alimentów.Czy mam szanse na odzyskanie tamtych przywłaszczonych świadczeń?Jak to dokładnie zrobić?

Niestety tamtych pieniedzy juz nie odzyskasz. Co do benefitow to jezeli On ma dziecko w Polsce i zlozyl aplikacje o rodzinne w uk to musial przedstawic pismo z polskiego urzedu, ze Ty nie pobierasz zadnego zasilku w PL. I w takim przypadku wzywaja matke do odpowiedniej instytucji - Czy mialas taka sytulacje? Jezeli zostal mu przyznany child benefit to przy kolejnych aplikacjach juz tego nie sprawdzaja tylko dochody. Tak po prawdze to moze Ciebie oszukac i wcale nie zrezygnowac z rodzinnego poniewaz automatycznie straci nastepny ( o ile go pobiera) Child tax credit. ( nawiasem mowiac to do tej instytucji sie dzwoni raczej a nie chodzi :) ) Co do podwyzszenia alimentow to zapytaj jakiegos prawnika w Polsce jak ja cos znajde na ten temat to podrzuce Ci tu

Ostatnia edycja:

nigdzie mnie nie wzywali.Jedyne co to to pismo z Urzędu marszałkowskiego przyszło.To co ode mnie chcieli to żebym im wysłała kopie dowodu osobistego jako opiekuna dziecka i pismo z Opieki Społecznej od kiedy nie pobieram zasiłku rodzinnego w Polsce.Dziekuje Ci za pomocną dłoń!Pozdrawiam!;)

No i to wlasnie bylo to - widocznie nie w kazdym przypadku wzywaja - ( niestety nie wiem wszystkiego na temat postepowania w polskich urzedach :))
Najlepsza rade jaka moge Ci dac to wybierz sie do prawnika po porada.

może i masz racje?Coż ja sama moge zdziałać wobec potężnego systemu.Tylko małej mi żal.:o

Z tego co wiem to ,zeby pobierać child tax credit to dziecko teoretycznie powinno przebywać na terenie Anglii,tak wiec gdybyś poinformowała HM Revenue & Customs,że dziecko przebywa z toba w Polsce a tatus pobiera zasiłek,pozbawiając cie zasiłku rodzinnego w Polsce to miałby powazne kłopoty.
Jeśli on i tak nie ma ci zamiaru wysyłać tych pieniedzy to lepiej postarać sie o zasiłek w Polsce.

Nie prawda. Dziecko wcale nie musisz przebywac na terenie uk aby rodzic pracujacy na jej terenie mogl otrzymywac taki benefit. Babs nie wprowadzaj ludzi w blad.

chce właśnie to zrobić,chociaz pieniądze sa tu śmieszne.Nawet teraz wychowując sama córkę nie jestem w świetle naszego prawa samotną matką ,więc nic oprócz rodzinnego tu nie dostane.

Dziecko wcale nie musi przebywać w Anglii.. Poza tym jeśli właśnie nie przebywa z rodzicami to dodatek na dziecko teoretycznie jest podwójny..

W swietle prawa w uk wystarczy, ze nie mieszkasz z mezem. W aplikacjach jest zapytanie czy mieszkasz z mezem/partnerem. Spokojnie mozesz starac sie o inne benefity.

kamilaK mozesz mi wytlumaczyc co wg. Ciebie znaczy ....Poza tym jeśli właśnie nie przebywa z rodzicami to dodatek na dziecko teoretycznie jest podwójny........?

Właśnie.. Ja tu bym nie chciała nikogo wprowadzać w błąd, zasugerowałam się przepisami holenderskimi dotyczącymi przyznawania zasiłku na dziecko, które chwilowo nie przebywa z rodzicami. Wtedy przyznaje się zasiłek w podwójnej kwocie. Natomiast każde państwo posiada wewnętrzne regulacje i dlatego przepraszam jeśli się pospieszyłam. Ale warto sprawdzić.

no wlasnie........:) W Uk nie daja zasilkow z powodu rozlaki z dziecmi - w sumie to i dlaczego przeciez to rodzic podejmuje taka decyzje.

Racja.

W przypadku Child benefit to sie zgadzam można go pobierać jeśli dziecko jest w Polsce ale w przypadku Child tax credit to mam inne informacje na ten temat,które dostałam od ksiegowej,gdyż sama pobieram taki benefit.Moim celem nie jest wprowdzanie ludzi w bład,napisałam że teoretycznie dziecko powinno przebywać z rodzicem ale jak dobrze wiemy to w wiekoszosci przypadków tak nie jest.

Ksiegowa wprowadzila Ciebie w blad albo nie zna przepisow do konca. Przepisy jasno mowia o tym, ze dziecko nie musi mieszkac w tym kraju co rodzic.

Ostatnia edycja:
Co zrobić aby wypłacano mi świadczenia rodzinne?

--------------------------------------------------------------------------------

Witam, moja sprawa nie należy do łatwych, tak słyszę gdziekolwiek się udaję z nią.
Otóż w 2006r orzeczono rozwód i zasądzono alimenty na 2-kę dzieci(jedno z nich ma orzeczoną niepełnosprawność).Były mąż wyjechał do pracy w Anglii i tam zaczął pobierać świadczenia rodzinne a mnie tu wstrzymali wraz z dodatkami do nich.Przedstawienie prawomocnego wyroku o rozwodzie nic nie dało jak i również zaświadczenia ze szkół gdzie uczęszczają dzieci.Urząd Gminny na tej podstawie nie wydaje zgody o wypłacenie świadczeń rodzinnych.W tym roku zapadł wyrok o pozbawieniu ojca dzieci praw rodzicielskich i mimo tego tylko częściowo zmieniło to sytuację a mianowicie to że napisałam do Mazowieckiego Centrum Polityki Społecznej wniosek,który prześlą na stronę Brytyjską o uwolnienie świadczeń.W pismach które otrzymywałam z urzędów informowano ,mnie że świadczenia takowe nie należą się mi ponieważ były mąż jest członkiem rodziny i może takie świadczenia pobierać w kraju gdzie pracuje.Wysyłał pieniądze w różnych kwotach i terminach poprzez WESTERN UNION bez żadnego komentarza z jakiego tytułu je przesyła.Twierdzi,że są to alimenty lecz kwoty nie są takie jak zasądzone alimenty.Dowiedziałam się,że nie dostanę zwrotu za poprzednie okresy zasiłkowe bo były mąż już pobrał je.Złożyłam dokumenty do Sądu Okręgowego o wszczęcie poszukiwań dłużnika alimentacyjnego na podstawie Konwencji Nowojorskiej w 2006r a do dnia dzisiejszego nie zostały przeslane na stronę BrytyjskąZłożyłam papiery u komornika, dostałam dwa zaświadczenia o bezskutecznej egzekucji to również nie poskutkowało przywróceniem wypłaty świadczeń.Złożyłam doniesienie do prokuratury o ściganie dłużnika alimentacyjnego i popełnieniu przestępstwa tj bezpodstawne wzbogacenie się kosztem dzieci przez okres 3-ch lat i dysponowaniem ich majątkiem.Czekam na odpowiedź.W urzędzie od kilku lat słyszę, o koordynacji systemów społecznych, które w moim mniemaniu są niekorzystne dla matek a umożliwiają naginanie prawa (głupio skonstruowanego)dla takich ojców.Fundusz Alimentacyjny również nie wypłaca świadczeń.

Powrót