Co zrobić aby wypłacano mi świadczenia rodzinne?
--------------------------------------------------------------------------------
Witam, moja sprawa nie należy do łatwych, tak słyszę gdziekolwiek się udaję z nią.
Otóż w 2006r orzeczono rozwód i zasądzono alimenty na 2-kę dzieci(jedno z nich ma orzeczoną niepełnosprawność).Były mąż wyjechał do pracy w Anglii i tam zaczął pobierać świadczenia rodzinne a mnie tu wstrzymali wraz z dodatkami do nich.Przedstawienie prawomocnego wyroku o rozwodzie nic nie dało jak i również zaświadczenia ze szkół gdzie uczęszczają dzieci.Urząd Gminny na tej podstawie nie wydaje zgody o wypłacenie świadczeń rodzinnych.W tym roku zapadł wyrok o pozbawieniu ojca dzieci praw rodzicielskich i mimo tego tylko częściowo zmieniło to sytuację a mianowicie to że napisałam do Mazowieckiego Centrum Polityki Społecznej wniosek,który prześlą na stronę Brytyjską o uwolnienie świadczeń.W pismach które otrzymywałam z urzędów informowano ,mnie że świadczenia takowe nie należą się mi ponieważ były mąż jest członkiem rodziny i może takie świadczenia pobierać w kraju gdzie pracuje.Wysyłał pieniądze w różnych kwotach i terminach poprzez WESTERN UNION bez żadnego komentarza z jakiego tytułu je przesyła.Twierdzi,że są to alimenty lecz kwoty nie są takie jak zasądzone alimenty.Dowiedziałam się,że nie dostanę zwrotu za poprzednie okresy zasiłkowe bo były mąż już pobrał je.Złożyłam dokumenty do Sądu Okręgowego o wszczęcie poszukiwań dłużnika alimentacyjnego na podstawie Konwencji Nowojorskiej w 2006r a do dnia dzisiejszego nie zostały przeslane na stronę BrytyjskąZłożyłam papiery u komornika, dostałam dwa zaświadczenia o bezskutecznej egzekucji to również nie poskutkowało przywróceniem wypłaty świadczeń.Złożyłam doniesienie do prokuratury o ściganie dłużnika alimentacyjnego i popełnieniu przestępstwa tj bezpodstawne wzbogacenie się kosztem dzieci przez okres 3-ch lat i dysponowaniem ich majątkiem.Czekam na odpowiedź.W urzędzie od kilku lat słyszę, o koordynacji systemów społecznych, które w moim mniemaniu są niekorzystne dla matek a umożliwiają naginanie prawa (głupio skonstruowanego)dla takich ojców.Fundusz Alimentacyjny również nie wypłaca świadczeń.