Telefon komórkowy, wymiana na nowy na gwarancji

• Autor wątku Autor wątku Kleks112
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kleks112

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam,
Problem z telefonem skłonił mnie do założenia konta na tym portalu, więc chciałem się przywitać serdecznie i przechodzę do rzeczy.

Kupiłem jako konsument dnia 12.09.2014r. telefon komórkowy, który po czasie się zepsuł, więc za pośrednictwem sprzedawcy (Play) oddałem go na gwarancję i został wymieniony przez serwis na nowy w dniu 07.01.2016. Reklamacja odbyła się na warunkach gwarancji. Telefon znowu się zepsuł w listopadzie 2016 r oddałem go do reklamacji na gwarancję będąc pewnym, że mam do tego prawo, jednak serwis zażądał 100 zł opłaty manipulacyjnej i odesłał nienaprawiony telefon. Telefon jak się okazało ma wadę fabryczną i nic nie da wymiana na taki sam model. Czy w takim wypadku powinienem wystąpić z roszczeniem do sprzedawcy, że zataił wadę?
Podejrzewam, że jednak nie mogę dochodzić roszczeń od sprzedawcy na podstawie art. 568 § 6 ponieważ telefon został wymieniony na nowy przez gwaranta.

Rozumiem, że gdybym kupił telefon po 25.12.2014 r. to obowiązywał by tu przepis Art. 581. § 1.?

Proszę o odpowiedź, gdyż zostałem z bezużytecznym telefonem. Czy naprawdę prawo sprzed 25.12.2014 r. nie broniło osoby słabszej czyli konsumenta?
Pozdrawiam,
Kleks

Ostatnia edycja:
Czy ktoś jest w stanie mi pomóc?

loco1 napisał:
A z jakiego powodu miała nastąpić odpłatna naprawa? Pokaż odpowiedź serwisu.

W pierwszym wpisie wszystko wyjaśniłem, chodzi o to, że serwis wymienił mi telefon na nowy, ale jako że korzystałem z gwarancji to producent nie zapewnia nowej gwarancji po wymianie tylko biegnie ta pierwotna, ja byłem przekonany, że dostałem nową gwarancję.

loco1 napisał:
Oczywiście, że broniło. Nie musiałeś korzystać z gwarancji.

Jak Pan się odniesie do zmiany przepisów, a w szczególności Art. 581. § 1 ? Dobra zmiana czy zła?

loco1 napisał:
Przecież ten przepis się nie zmienił.

To dlaczego serwis odrzucił moją reklamację gwarancyjną przy powoływaniu się na niego pisząc, że nie mam racji, ponieważ jest to przepis wprowadzony z ustawą z 30 maja 2014 r. Jestem osobą fizyczna i zakup był prywatny od firmy.

Dlatego, że wcześniejsze przepisy (Dz.U.2002.141.1176) wyłączały stosowanie przepisów art.556-581 kc przy sprzedaży konsumenckiej.

Powrót